Wendy Luhabe: er moet een moedersalaris komen

'Vrouwen die ervoor kiezen fulltime te moederen zouden een salaris moeten krijgen,' dat zegt Wendy Luhabe, een belangrijke zakenvrouw in Zuid-Afrika. Wendy stond in 1999 zelfs in de lijst van 50 vooraanstaande vrouwelijke ondernemers.

Moedersalaris in belang van hele maatschappij

Volgens Wendy worden opvoeding en zorg onvoldoende gewaardeerd, en geld is nu eenmaal de maatstaf waarmee de waarde van maatschappelijke bijdrages wordt uitgedrukt. Door een salaris krijgen vrouwen de keuzevrijheid om hun leven zo in te richten als zij dat wensen, en worden ze niet afgestraft voor deze keuze.

Luhabe: 'It's really an idea that needs to be embraced by society, not so much for the benefit of women, but because we recognize that creating a society where children are properly brought up, preferably by their mothers, would create a much healthier society, a more stable society.'

En hoe hoog is zo'n moedersalaris dan?

Wendy Luhabe's roep om erkenning voor zorg en opvoeding als volwaardig werk is loffelijk, maar wacht even tot je hoort hoe hoog dit 'moedersalaris' zou moeten zijn: 10% van het salaris van haar partner. Het prijskaartje dat Wendy Luhabe hangt aan zorg en opvoeding is beduidend lager dan het salaris voor 'betaalde arbeid'!

Ook zal haar eenzijdige nadruk op de rol van moeders als opvoeders, een storm van kritiek opleveren.

Wij vrezen dan ook voor Wendy's plekje op de lijst van 'vooraanstaande zakenvrouwen'!

Lees het hele artikel 'Why women need a 'mommy's salary' op de website CNN.

Volg Het Moederfront op Twitter!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. Tja, MAAR 10% is natuurlijk maar mager... Als is het al stukken beter dan het niets dat we nu krijgen. Laat ons toch erkennen dat we door onze keuze ook wel veel vrijheden hebben. Ik plan mijn werk wanneer ik wil, ik kan altijd bij mijn kind zijn als ik wil en ik kan tijdens de schooluren (voorlopig toch nog) rustig een boodschapje doen. Door mijn keuze kan ik ook voor mijn gezin heel wat besparen wat ik niet zou kunnen als ik buitenhuis ging werken. Ik probeer dat ook als een soort beloning te zien. Al moet ik er natuurlijk wel moeite voor doen. Ik zou dit zoiezo niet snel willen ruilen voor de gewone "betaalde" arbeid.
  Ik geef wel toe dat ik tot nu toe nog niet veel geluk gehad heb met mijn werkgevers, dat helpt ook wel wat...

 2. Tja, MAAR 10% is natuurlijk maar mager... Als is het al stukken beter dan het niets dat we nu krijgen. Laat ons toch erkennen dat we door onze keuze ook wel veel vrijheden hebben. Ik plan mijn werk wanneer ik wil, ik kan altijd bij mijn kind zijn als ik wil en ik kan tijdens de schooluren (voorlopig toch nog) rustig een boodschapje doen. Door mijn keuze kan ik ook voor mijn gezin heel wat besparen wat ik niet zou kunnen als ik buitenhuis ging werken. Ik probeer dat ook als een soort beloning te zien. Al moet ik er natuurlijk wel moeite voor doen. Ik zou dit zoiezo niet snel willen ruilen voor de gewone "betaalde" arbeid.
  Ik geef wel toe dat ik tot nu toe nog niet veel geluk gehad heb met mijn werkgevers, dat helpt ook wel wat...

 3. Leuk idee dat je dan als man niet het voordeel van een tweede inkomen hebt, maar wel moet ´betalen´voor kinderopvang en de schoonmaak van huis, kleding en boodschappenservice!
  Kan hier alleen maar om lachen.
  Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *