Vraag jij je dit al af?
Zal ik een iPhone kopen voor mijn kind?
En het antwoord is niet eenvoudig.
Want het is een modern pedagogisch vraagstuk!
De veelzijdigheid van de smartphone versus teveel schermtijd
Enerzijds zijn smartphones zo ingeburgerd in het dagelijks leven dat je er amper omheen kunt. Anderzijds is er de zorg dat je kind teveel achter een schermpje zit. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de mogelijke gevaren van het internet.
En een smartphone is de gateway tot datzelfde internet.
De kwestie schermtijd
Harde regels voor schermtijd zijn er niet, maar Ouders van Nu is zo vriendelijk om over de brug te komen met een schema:
- Kinderen van 0 tot 2 jaar: maximaal vijf minuten per dag
- Kinderen van 2 – 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag
- Kinderen van 4 – 6 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 4 x 15 minuten)
- Kinderen van 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten)
- Kinderen van 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag
- Kinderen van 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag
- Kinderen 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag
Dit schema kan toch een beetje houvast bieden.
Vanaf welke leeftijd een smartphone?
Maar voordat je je afvraagt welke smartphone je gaat kopen voor je kind, is er eerst de vraag:
‘Is mijn kind oud genoeg voor een smartphone?
In de praktijk geven veel ouders hun kind hun eerste smartphone als een jaar of 10 zijn. Dat is iets vroeger dan het advies van de meeste deskundigen. Die raden namelijk 11 of 12 jaar aan.‘Dat is de beste tijd als je kijkt naar de ontwikkeling van een kind’, zegt Justine Pardoen, specialist mediaopvoeding van Bureau Jeugd en Media.
Welke smartphone kopen voor mijn kind?
Ondanks de zorg om kinderen achter schermpjes is een iPhone kopen voor je kind, of een smartphone in het algemeen heel gewoon geworden. Sterker nog, vanaf de middelbare school wordt feitelijk ook echt verwacht dat je kind een goed werkende smartphone heeft.
Er zijn groepsapps van de klas, en vaak maken docenten ook groepapps waarin ze belangrijke informatie doorgeven. Je kunt er als ouder eigenlijk niet omheen: vanaf 12 jaar heeft je kind een iPhone, Samsung of welk merk smartphone dan ook nodig om mee te kunnen doen op school.
Die inburgering van smartphones in het dagelijks leven, maakt het erg lastig om de zogenoemde ‘schermtijd’ aan banden te leggen!
Nog belangrijker dan de vraag ‘Welke smartphone voor mijn kind?’
Maar er is iets dat nog veel belangrijker is dan de vraag: ‘Welke smartphone voor mijn kind?’ En dat is de vraag hoe jij je kind gaat helpen om zijn nieuwe iPhone of android smartphone veilig te gebruiken. Op de
site van Bureau Jeugd en Media geven ze een aantal stappen om jou hierbij te helpen!
China neemt strenge maatregelen tegen gamen onder jongeren
Hoewel er in Nederland geen ‘harde’ schermregels zijn, leggen ze in China online gamen voor kinderen en tieners aan banden!
Voortaan mogen minderjarigen alleen nog spelen op vrijdag, zaterdag, zondag en op feestdagen tussen 20.00 tot 21.00 uur.
De maatregel is volgens staatspersbureau Xinhua onder meer bedoeld om gameverslaving tegen te gaan. Let wel, deze maatregel ligt zich dus specifiek op schermtijd in combinatie met gamen.
Welke smartphone kopen voor mijn kind? Dit zegt de Consumentenbond!
De Consumentenbond geeft een makkelijk antwoord op de vraag: ‘Welke smartphone kopen voor mijn kind?’
Geef in eerste instantie gewoon jouw oude iPhone of Samsung smartphone aan je kind!
Je kunt dan zelf een nieuwe iPhone of andere smartphone kopen. Het voordeel van een iPhone doorgeven is dat Apple nog lekker lang oude iPhones ondersteunt. Dat betekent dat je kind nog een hele tijd prima vooruit kan met een iPhone. Bovendien weet je dan precies wat voor mogelijkheden je kind heeft op de smartphone.
Android smartphone doorgeven aan je kind is lastiger
Bij android smartphones is dat lastiger. Besturingssystemen van oude telefoons worden vaak niet meer geupdate. Apps werken op den duur niet meer goed, omdat ze niet gemaakt zijn voor oudere besturingssystemen.
Nog meer voordelen van een iPhone
Apple biedt zogenoemde Family Sharing-functies. Daarbij kun je denken aan gedeelde fotoalbums en een gedeelde agenda. Maar ook kun je ten allen tijde zien waar je kind ergens is.
Verder kun je met Family Sharing op de iPhone aankopen doen in de App Store, iTunes en iBooks. Je kunt hiervoor maximaal zes personen aanmelden.
Apple biedt ook een Ask to Buy-functie, zodat je beter kunt bijhouden wat je kind downloadt en zo voorkom je ook een torenhoge rekening!
Welke smartphone kopen voor mijn kind: samenvattend
Als je je afvraagt: ‘Welke smartphone moet ik kopen voor mijn kind?’ zet dan op een rijtje waarvoor je kind hem nodig heeft. En welke functies jíj belangrijk vindt voor je kind, en die veilig zijn.
Dan kom je al gauw uit op Whatsapp en de app voor het magister.
Over het nut van alle overige apps kun je discussiëren!
Hoe oud was jouw kind toen je hem of haar een smartphone gaf?
Duidelijk. Ik vind vooral: oude doorgeven aan je kind een goede tip. Daarnaast: open communicatie.
Duidelijk. Ik vind vooral: oude doorgeven aan je kind een goede tip. Daarnaast: open communicatie.