Knuffels: gehaat én geliefd!

Knuffels

Knuffels. Ze zijn een populair cadeau voor kleine kinderen. Sterker nog: menige vrouw krijgt ze al cadeau tijdens de zwángerschap!

En dat is begrijpelijk. Ze zijn zacht, ogen vriendelijk en zijn verkrijgbaar in alle soorten, maten en prijsklasses. Wie kent niet de klassieke Teddybeer?!

En daarnaast heb je natuurlijk de algemene knuffels. En knuffels die gebaseerd zijn op populaire tekenfilmfiguren of kinderprogramma's.

Tel daarbij op dat knuffels geschikt zijn voor alle leeftijden, en je begrijpt waarom ze zo populair zijn onder gulle gevers en kinderen.

Maar hoe zit het eigenlijk met moeders? Zijn zij ook zo dol op knuffelbeesten?

Moeders en knuffelbeesten

Dat blijkt tegen te vallen! Voor veel moeders betekenen knuffelbeesten vooral troep. Troep die overal rondslingert, stof verzamelt en veel plek in neemt.

En regelmatig hecht een kind zich aan één specifiek knuffelbeest. Hij staat er mee op, en gaat er mee naar bed. Op een kwade dag raakt zo'n knuffeldier dan natuurlijk kwijt. Met als gevolg een huilend kind dat niet meer kan slapen. En ouders met wallen onder de ogen door de gebroken nachten.

Dit resulteert dan vaak in wanhopige oproepjes op internet.

'Heeft iemand nog de roze versie van Elmo uit 2008? Onze dochter is de hare kwijt en kan niet meer slapen. En wij dus ook niet. Wie helpt ons?!

was getekend,

Wanhopig Moedertje'

Luizen?!

Soms hoor je het advies nog: als je kind luizen heeft, moeten alle knuffels ontsmet worden. Was ze op 95 graden met alle kwalijke gevolgen van dien. Of stop ze 24 uur in de diepvries. Inmiddels is dit advies achterhaald, maar ooit betekenden knuffelbeesten heel veel werk bij luizenplagen.

Waarom knuffelbeesten goed zijn voor kinderen

Toch hebben knuffeldieren wel degelijk een positieve functie. Een knuffel representeert een persoon of dier. Kinderen spelen en praten met hun knuffels, en oefenen zo sociale vaardigheden.

Ook zie je dat een kind soms bepaalde gevoelens uit in haar spel met een knuffel. Daarnaast kan een favoriete knuffel je kind zelfvertrouwen geven en moed! De eerste dag op peuterspeelzaal is minder eng, als Koekiemonster mee gaat!

En natuurlijk kan een knuffel erg troostrijk zijn.

 

Conclusie

Knuffels zijn makkelijke cadeau's die goed scoren bij kinderen. Ouders zijn er niet altijd even blij mee, maar ze hebben een belangrijke pedagogische functie.Wel heeft een kind aan 1 of maximaal 3 knuffels genoeg.

En als ouder kun je altijd nog een Amy Chua (Tijgermoeder) doen:

'Als je het niet beter doet, verbrand ik al je knuffels!'


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Nee hoor, veel kindjes hechten zich later pas aan een knuffeltje of speeltje... En sommigen nooit aan 1 specifieke, maar bij vlagen het een dan het ander. Niks om je druk om te maken 🙂

  2. Nee hoor, veel kindjes hechten zich later pas aan een knuffeltje of speeltje... En sommigen nooit aan 1 specifieke, maar bij vlagen het een dan het ander. Niks om je druk om te maken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *