Heks zijn en thuisblijfmoeder: het verhaal van Mady

heks
Er zijn vele manieren om het moederschap vorm te geven. Eerder interviewden we al Rebecca (42) die moeder is van vijf kinderen, en heks. Ook Maidy (36) voelt zich aangetrokken tot het zogenoemde paganisme, en noemt zich heks.

Tien jaar geleden interviewde ik thuisblijfmoeder Maidy en ook nu is haar manier van leven nog erg interessant!
Dus hieronder de vernieuwde versie van dit interview over moeder zijn en heks.

Over Maidy die thuisblijfmoeder en heks is

Maidy's leven wordt sterk beïnvloedt door haar hypofyse insufficiëntie, waardoor ze erg slecht slaapt en weinig energie heeft. Ze werkte als activiteitenbegeleidster met dementerende ouderen, en vond later een plek bij de belastingdienst waar ze mensen hielp met vragen over de motorrijtuigenbelasting.

Centraal voor Maidy stond het helpen van anderen. In 2008 maakte een depressie een eind aan haar baan, en nu volgt ze een opleiding voetreflextherapie met de bedoeling haar eigen praktijk te starten. In haar vrije tijd maakt ze schitterende tekeningen, geboortekaartjes, logo's, en is ze bezig met een paganistisch kinderboek.

Hieronder één van de prachtige geboortekaartjes die Maidy maakte:
Paganisme

Wij vroegen haar hoe het is om heks te zijn in 2010, en hoe dit haar moederschap beïnvloedt.

Wanneer ontstond je interesse in paganisme en heks zijn?

Ik ben altijd een 'voeler' geweest. Als ik in het park of bos liep ging ik helemaal op in de natuur, en ik was erg gevoelig voor sfeer en emoties. Toen ik vijfentwintig was zag ik een interview op televisie met Margarita Rongen, een heks uit Appelscha. Naar aanleiding van die uitzending ging ik lezen over hekserij en paganisme, en in 2001 deed ik de opleiding tot heks bij Margarita. Inmiddels ben ik zo'n tien jaar bezig met hekserij, en ik voel me erg thuis in deze levenswijze.

Wat onderscheidt paganisme van bijvoorbeeld het Christendom?

Paganisme is een geloof waarin meerdere goden en godinnen worden aanbeden. Deze verschillende Goden en Godinnen stellen de verschillende aspecten van God en Godin voor. Zowel God, als de Godin kennen vele gezichten.

De Godin kan bijvoorbeeld aanbeden worden als Artemis, de Godin van de jacht en de maan, maar ook als Freya de Godin van vruchtbaarheid, liefde en lust. En God als Thor, God van de donder of Lugh, de Keltische zonnegod.

Paganisten geloven dat dieren, planten en stenen ook een ziel hebben, en dat we verbonden zijn met alles wat leeft. Respect is dan ook een basiswaarde in ons geloof.

Wat sprak je aan in het paganisme?

Dat er geen regels zijn! Met uitzondering van deze twee: 'Doe wat je wilt, maar schaad een ander niet' en 'Alles wat je doet keert drie keer terug.' Verder ben je vrij om het in te vullen zoals je wilt. Niemand zegt wat je moet doen; daar ben ik nogal allergisch voor.

Hoe word je een heks?

Ik denk dat je geen heks wordt: je bent al een heks. Op het moment dat je je je leven als heks of paganist wilt gaan invullen, kun je er boeken over gaan lezen of een opleiding doen om zo handvatten te krijgen en inspiratie op te doen. Er zijn geen regels. Het allerbelangrijkste is je intentie. Je moet het echt in je hart voelen. Anders ben je alleen maar een prachtig toneelstuk aan het opvoeren. Eerlijk zijn naar jezelf is het allerbelangrijkste.

Hoe reageerde de omgeving dat je een heks werd?

Hahaha. Nou ze stonden niet raar te kijken. Familie was enthousiast en geïnteresseerd, of plaagde een beetje. Ik kan daar ook hartelijk om mee lachen. Humor is belangrijk. Maar echt, ik heb geen negatieve reacties gehad.

Werk je met Tarotkaarten?

Nee tarotkaarten gebruik ik niet. Ik heb een zelfgemaakte set runen, maar die gebruik ik nauwelijks. Zo nu en dan trek ik wel eens een Godinnenkaart voor inspiratie, of om een gevoel te bevestigen. Ik gebruik ze niet om de toekomst te voorspellen: ik blijf liever in het hier en nu.

Heks

Als ik een probleem heb, kan ik dan hulp zoeken bij een heks?

Voor mij persoonlijk geldt dat ik kan helpen met reiki, voetreflex, praten en er voor iemand zijn. Ik kan ook magisch werk doen, afhankelijk van het probleem, en ik kan kracht sturen om sterker in het leven te staan.

Hoe ziet een gemiddelde dag er bij jou uit?

Ach, ik denk niet zoveel anders dan bij anderen. Een heks, paganist, is een heel gewoon mens hoor. Ik sta op, zorg voor mijn zoontje, breng hem naar school, doe huishoudelijk werk, enz. Alleen ben ik ook regelmatig te vinden voor mijn kleine thuisaltaar. Daar zit ik graag te mediteren,visualiseren of gewoon te zitten 'zijn'.

Wat betekent paganisme in de dagelijkse praktijk?

 • We eten afwisselend vegetarisch of scharrelvlees en ik koop veel biologische producten. Ik houd rekening met het milieu o.a. in het huishouden, en ik gooi zo weinig mogelijk voedsel weg.
 • Voor het eten danken we aarde en zon met een dankspreuk: Wat de aarde voor ons bewaarde en de zon groeien deed, Lieve aarde lieve zon opdat men u niet vergeet.
 • Kleren die niet meer passen worden doorgegeven. Kopen ook kleding, speelgoed, boeken enzovoort bij kringloopwinkels.
 • We vieren de christelijke feesten, en ook de paganistische feesten worden aangeroerd. Daarbij leg ik de nadruk op wat er in de natuur en in onszelf gebeurt, dus niet zozeer op de God en Godin. Dat is omdat we willen dat Julan later zelf kiest of hij gelooft of niet. En waarin.
 • Samhain (het heksen nieuwjaar ) vieren we met een groep vrienden. We koken en eten samen, en herdenken onze overleden geliefden.

Hoe ziet een heks er uit? Draag je gothic kleding?

Ik heb geen zwart haar, zwarte nagellak en gothic jurken aan. Ik heb wel twee jurken, maar draag ze eigenlijk nooit, omdat ik ze onpraktisch vind. Alleen tijdens een feestje wil ik er wel eens één dragen. Verder draag ik spijkerbroeken, en flodder shirts.

En ik draag vooral in de zomer veel kleurtjes. Soms draag ik een mooie hoofddoek die ik dan knoop als een Afrikaanse vrouw. Maar nu zit ik in een tuniek en een legging met laarzen. Ik heb wel voorkeur voor aparte kleren.

Ben je uiterlijk herkenbaar als heks?

Nee, dat denk ik niet. Mijn pentagram hangertje heb ik ook al in geen tijden om. En verder ben ik gewoon een kleurrijk type die van aparte kleren houd, maar ook veel in 'gewone' kleren loopt.

Wat vind je van de manier waarop heksen in sprookjes worden afgebeeld/weergegeven?

Ik heb wel moeite met sprookjes, waarin heksen als slechte, enge, oude vrouwen worden neergezet. Dat beeld heeft zeker te maken met de opkomst van het christendom. In die tijd werd het heidense geloof verboden, en werden heksen vervolgd.

Kies je een bepaalde school of een bepaald soort arts?

Wij hebben gekozen voor een openbare school die als thema natuur heeft, en geen speciaal soort arts.

Hoe vertaalt paganisme zich in de opvoeding?

Ik leg Julan de cyclus van de natuur uit, en koppel dat aan wat er in hemzelf gebeurt. We zijn veel buiten, en ik benadruk respect voor al wat leeft.

Ik vier bijvoorbeeld een 'schiftmaan'. Om het voor Julan toegankelijk/concreet te maken vraag ik bijvoorbeeld: 'Welk speelgoed gebruik je niet meer? Kunnen we dan niet geven aan een goed doel... ' Of bij de viering van 'schermmaan': 'Zijn er kindjes in de klas die wat verdrietig zijn en die wat extra liefde nodig hebben? Misschien kan je hem/haar uitnodigen om iets leuks te gaan doen.'

Zijn er veel paganisten in Nederland?

Cijfers weet ik niet, maar het paganisme is voor mijn gevoel wel in opkomst.

Is er een oudervereniging voor paganisten?

Niet dat ik weet!

Heb je als heks een netwerk van gelijkgestemden om je heen?

Ik ken een groep mensen die ook heks zijn of in opleiding zijn.

Hoe heb je die gevonden?

Via mijn opleiding, en met mijn heksenzusje vier ik 'de manen'. We hebben een tweetal heksen in opleiding. Daarnaast ken ik een groep mensen, via een forum, waarmee ik op reis naar Glastonbury

Paganisme 'respecteert de verscheidenheid in de mens, omdat ze geloven dat iedereen zijn band met het Goddelijke moet kunnen vinden in overeenstemming met het eigen innerlijk', lees ik op je site. Wat vind je in dit verband van een politieke partij als de PVV?

Ik heb moeite met een partij als de PVV, zij respecteren niet de verscheidenheid van de mens.
Ik kan me vreselijk kwaad maken over uitingen die zij doen en ik maak me grote zorgen over het feit dat zij in de regering zitten.

Vertel je andere mensen over je levensstijl? Waarom wel/waarom niet?

Mensen die ik maar kort ken niet, tenzij ik weet dat ze interesse hebben. Maar aan mensen die ik langer ken, beter ken, vertel ik zeker wel wat over mijn leefwijze. Tja, waarom vertel ik niet aan mensen die ik kort ken niet over mijn religie? Omdat het privé is, omdat ik niet houd van interessant doen. Zeg jij in een kort contact tegen een relatief vreemde welk geloof je aanhangt?

Ben je lid van een zgn. 'coven' als heks?

Ik ben een solitaire heks, die samen met een solitaire heks vieringen doet. Ik houd ervan om mijn eigen invulling te geven aan mijn geloof.

Voor een viering bereiden we allebei wat voor. De een zorgt voor de aankleding van het altaar. Denk aan beeldjes, kleedjes, kaarsen, bloemen, wierook, takken, bladeren enz. En de ander zorgt voor het eten en drinken om nadien mee te gronden/aarden. Een maanviering gaat bij ons ongeveer als volgt:

 • We maken de ruimte waar we de cirkel, het gebied waarin je gaat werken, energetisch schoon.
 • Roepen de krachten van de windrichtingen en de elementen aan
 • Dan trekken we de cirkel
 • Eren God en Godin
 • Viering: magisch werk, zingen, kracht sturen naar mensen, enz
 • God en Godin bedanken
 • Krachten van de windrichtingen en de elementen bedanken en “wegzenden”
 • Cirkel opheffen
 • Eten en drinken om te aarden

Wat vind je van iemand als Susan Smit die heks is?

Pientere, mooie, spontane vrouw. Goede schrijfster. En ik ben blij dat zij zo in de media staat. Ik hoop dat ze bij mensen vooroordelen weg kan nemen.

Wat vind je van series als Charmed over drie heksen? Herken je daar dingen in?

Leuk!!!!! Ik heb er zelfs een aantal dvd’s van. Lekker blik op oneindig, en verstand op nul. En ik herken er heel weinig van. Gelukkig maar, stel je voor dat een 'banshi' je zo kan bezoeken. Ieieieiei!

Wat vind je van de hoos aan bovennatuurlijke series? Is het een teken van deze tijd?

Ik denk wel dat het een teken van de tijd is. Mensen worden spiritueel bewuster, staan meer open voor bovennatuurlijke zaken. En men ziet in dat het niet zo best gaat met onze aarde. En zien in dat we wel wat moet veranderen, willen we nog een poosje van haar schoonheid mogen genieten.

Wil je meer weten over heksen en paganisme?

Dan is het boek Heks van Susan Smit echt iets voor jou!
Heks
Destijds hield Maidy een blog bij over Pagan Ouderschap op punt.nl maar dat bestaat niet meer. Het is me helaas ook nog niet gelukt om Maidy terug te vinden.
Dus mocht iemand een recent blog adres hebben, laat het dan vooral weten.
Lees ook Tarot kaarten leggen: 4 leggingen.

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *