Je kind opvoeden en het huishouden doen: De Mentale Last

mentale last

Ooit voedde je je kind op, en deed je het huishouden.

Anno 2021 heet dat de Mentale Last.

En er verschijnen voortdurend artikelen hoe oneerlijk het toch is dat die Mentale Last bijna altijd bij de moeders terecht komt. Zoals de vraag: Wat eten we vandaag?

De Mentale Last: wat is dat?

Elle Magazine dat zich beklaagt over het feit dat de Mentale Last bij vrouwen terecht komt geeft de volgende omschrijving:

'Er zijn de vanzelfsprekende taken - koken, schoonmaken, brengen en halen naar de crèche of naar school - maar ook minder voor de hand liggend werk dat desondanks best wel tijdrovend is. '

Het zijn kortom de duizendeneen dingen waaraan je denkt en die je doet die ervoor zorgen dat het gezin en huishouden goed functioneert.

Het zijn toch vaak de vrouwen die luizenmoeder zijn op school, en actief zijn de school klassenapp etc.

Waarom hebben mannen minder last van de Mentale Last?

Sylvia Witteman heeft wel een verklaring voor het verschijnsel dat mannen minder last hebben van de zogenoemde Mentale Last. Volgens haar zijn ze doorgaans van goede wil. Maar, wel op hun eigen manier.

En dan schrijft ze:

'Ze halen één keer per maand een heleboel kattenvoer, wc-papier en waspoeder. Ze laten die kleuter lekker rondlopen op twee verschillende sokken. Ze gaan niet voor elk partijtje naar de speelgoedwinkel voor een doosje Playmobil; dat laten ze hun kind doen.

 

Vergeten? Dan geven ze de jarige gewoon een tientje, waar hij meestal nog veel blijer mee is ook. De bedden verschonen ze als het echt nodig is, elke paar maanden of zo. En vlak voor het schoolkerstdiner rijden ze even langs de snackbar en halen een grote zak friet.' (Bron: Overdag bang, 's nachts dronken)

Mannen zijn makkelijker

Kortom de Mentale Last komt bij vrouwen terecht omdat wij ons veel te druk maken. Mannen doen dat veel minder, en hebben daardoor ook veel minder last van hun zorgtaken.

Ze leggen de lat wat lager, en dat is eigenlijk ook prima. Sterker nog, Sylvia Witteman neemt als moeder daarom een voorbeeld aan mannen. En dat bevalt haar 'uitstekend'.

Is de Mentale Last typisch voor onze tijd?

Even afgezien van het feit waarom vrouwen meer last hebben van de Mentale Last, vraag ik mij af:

Is het hele idee van de Mentale Last niet typisch voor onze tijd?

Sinds wanneer zijn zorg, opvoeding en een huishouden runnen een Mentale Last? Komt dat niet omdat we teveel moeten en teveel willen?

Het is een bekend gezegde: 'Je kunt alles hebben, maar niet allemaal tegelijk.'

Als we dat in onze oren knopen, en niet proberen alles tegelijk te doen en te hebben, dan valt die Mentale Last ook wel mee denk ik.

Leestip

Durf uit de rat race te stappen.

Lees ook mijn post over Een huishouden van Jan Steen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *