Wat was er eerst: meer economische zelfstandigheid of meer echtscheidingen?

De overheid en traditionele feministes gooien graag met de statistiek dat 1 op de 3 huwelijken eindigt in een echtscheiding. Dáárom moeten vrouwen economisch zelfstandig zijn redeneren ze. Anders staan ze er financieel heel slecht voor als ze gaan scheiden.

De kwestie van de kip en het ei

Maar ze vergeten daarbij dat het aantal echtscheidingen mogelijk juist is gegroeid doordat meer mensen vrouwen economisch zelfstandig zijn. Als je een goed inkomen hebt zal dit het, in ieder geval op praktisch vlak, makkelijker maken om een partner te verlaten. Daarnaast zorgt de drukke levensstijl van anderhalf- en tweeverdieners soms voor nieuwe spanningen die tot echtscheiding kunnen leiden.

Met andere woorden: wat was er eerder? De kip of het ei? In dit geval: meer vrouwen die economisch zelfstandig werden in combinatie met een drukke leefstijl, of een stijging in het aantal echtscheidingen?

Hebben kostwinner stellen minder kans op echtscheiding?

Kortom je zou kunnen beweren dat vrouwen en mannen die kiezen voor het kostwinnersmodel minder kans maken op echtscheiding.

Dat de statistiek dan 1 op de 3 huwelijken sneuvelt voor deze groep niet van toepassing is.

De leefstijl van kostwinnersgezinnen is vaak minder stressvol, en het is financieel lastiger om het huwelijk te verlaten. Bij dat laatste kun je dan weer vraagtekens zetten hoe positief dat is. Gevangen zitten in een akelig huwelijk is natuurlijk ook geen feestje.

Tot slot

Wanneer de statistiek dat 1 op de 3 huwelijken strandt wordt aangehaald als argument voor financiële onafhankelijkheid, dan wordt daarmee geen recht gedaan aan de complexiteit van deze issue.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *