Thuisblijfmoeder zijn tegen wil en dank

Geregeld lees je in de media berichten dat stellen die de taken gelijkwaardig verdelen, bij de komst van kinderen in traditionele rolpatronen vervallen. Nanda Roeps boek 'Bitter en Glamour' biedt een kijkje in het leven van zo'n stel.

Het 'verhaal'

Op de dag dat hun tweede kind wordt geboren, scoort de man van kinderboekenillustrator Manouk zijn eerste nummer 1 hit. Dat leidt tot veel hectiek, en 'kansen die je niet laat liggen'. Dat betekent dat Manouk, tegen haar zin, het leeuwendeel van de zorg voor huishouden en kinderen krijgt.

Ze voelt zich zwaar gehinderd in haar eigen carrière, en verwijt haar man Michiel dat hij zich niet aan de afspraken houdt. Ze wil geen 'suffe huismus' worden, maar krijgt het nauwelijks voor elkaar te werken.

'Manouk maakt zich zorgen over hoe haar leven eruitziet, en over de rol van fulltime huisvrouw die haar wordt opgedrongen nu Michiel overal moet opdraven. Ze zou haar werkzaamheden moeten uitbouwen, bekendheid verwerven, exposeren en een prentenboekhit scoren - dan komt er tenminste geld van haarzelf binnen. In plaats daarvan holt ze achter een dwingende agenda aan van schoolroosters en luiers verschonen.'

Manouk krijgt het zelfs nauwelijks voor elkaar haar kind op tijd op school af te leveren! Een waar staaltje van slechte organisatie, wat mij betreft.

Jong moederschap met een scheut glitter

Enerzijds biedt het boek een kijkje in het dagelijks leven van een moeder met twee kleine kinderen, anderzijds voegt Nanda Roep een flinke scheut glitter en glamour toe, in de vorm van filmpremières met bekende Nederlanders. Het ene moment staat Manouk in haar jogginpak met verkreukeld gezicht bij de schoolpoort, het volgende loopt ze in avondjurk over een rode loper.

De delen over het moederschap vond ik aanzienlijk leuker dan de zogenaamde glamoureuze delen die sterk een beeld van Martin en Cheryl Morero in Gooische Vrouwen bij mij opriepen.

'Huh?'

'Geniet er maar van, want het gaat zo snel!' hoort menig moeder, maar in Bitter en Glamour gaat de tijd zo snel, dat je je als lezer soms achter het oor krabt. Het ene moment is Manouks tweede dochter nog een pasgeboren baby, het volgende moment gaat ze al naar peuterspeelzaal. Wat dat betreft is het zeer geschikt voor een soap, want daarin groeien kinderen ook miraculeus snel.

Ongeloofwaardige karakters

Verbijsterend vond ik de plotselinge karakterverandering van Manouks hartsvriendin, die zich aan het eind van boek plotseling ontpopt tot een überbitch die zelfs vreemdgaat met Michiel.

Ook het schouderophalen waarmee Manouk het vreemdgaan van haar man afdoet, vond ik ongeloofwaardig.

Conclusie

Al met al een warrig boek, met een ongeloofwaardige plot, dat van twee walletjes lijkt te willen eten. De karakters blijven oppervlakkig en cliché, er is geen echt verhaal, en het mist diepgang.

Maar als je moeder bent van kleine kinderen, en je hebt behoefte aan herkenning dat het leven dan zwaar kan zijn, dan is het wel gezellig! Bovendien fleur je er wellicht van op dat Manouk haar zaakjes zo bijzonder slecht voor elkaar heeft, dat iedereen er positief bij afsteekt.

Praktische info

Het boek is o.a. te koop bij Bol.com voor 18,95.

Bitter en glamour
Bitter en glamour
Nanda Roep

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Ik vind de titel 'suffe huismus' al niet op zijn plaats. Ik ken meer huisvrouwen annex thuisblijfmoeders en ze zijn stuk voor stuk lieve, zorgzame, sociale en creatieve vrouwen, waar veel centjesverdienende mannen en vrouwen qua veelzijdigheid nog een puntje aan kunnen zuigen!

  2. Ik vind de titel 'suffe huismus' al niet op zijn plaats. Ik ken meer huisvrouwen annex thuisblijfmoeders en ze zijn stuk voor stuk lieve, zorgzame, sociale en creatieve vrouwen, waar veel centjesverdienende mannen en vrouwen qua veelzijdigheid nog een puntje aan kunnen zuigen!

  3. Ik ben het helemaal eens met mijn naamgenote die hierboven reageerde.
    Verder vind ik het maar weer eens het bewijs van het feit dat Bekende Nederlanders blijkbaar wel stof voor een boek mogen zijn terwijl Gewone Moeders niet interessant gevonden worden door uitgeverijen. Althans, zo verging het mij met mijn boek maar daar hebben jullie op deze leuke website al van alles over kunnen lezen 😉

  4. Ik ben het helemaal eens met mijn naamgenote die hierboven reageerde.
    Verder vind ik het maar weer eens het bewijs van het feit dat Bekende Nederlanders blijkbaar wel stof voor een boek mogen zijn terwijl Gewone Moeders niet interessant gevonden worden door uitgeverijen. Althans, zo verging het mij met mijn boek maar daar hebben jullie op deze leuke website al van alles over kunnen lezen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *