Boekbespreking: De Naaimachine

Ik herinner me Heleen van Royen vooral als die Femme Fatale, die zich laat vergezellen door twee, in zwart leer gestoken, toyboys.

En ik associeer haar met enigszins schunnige boeken, waarin seksuele handelingen wel zeer expliciet en plastisch worden beschreven. Maar in haar boek De Naaimachine leer ik een andere kant van Helen van Royen kennen. Een herkenbare en sympathieke kant.

En wat geeft het dan dat de columns zo oud zijn dat de valuta nog in guldens en kwartjes zijn. De moederlijke ervaringen, gedachten en belevenissen van Heleen doorstaan de tand des tijds met glans, want ze zijn immers tijdloos.

Het enige dat 'klopt' met mijn beeld van Heleen van Royen is de foto op de flap, waarin een pikante pin-up, met kousen opgehouden door een jarretel, achter een naaimachine zit. Een foto die weliswaar klopt met Heleen van Royens huidige image, maar dus totaal niet overeenkomt met de inhoud van het boek.

Eén en ander kan verklaard worden doordat een groot deel van de columns in De Naaimachine eerder verschenen zijn in het brave tijdschrift Groter Groeien.

Eenvoudige stijl

De columns zijn simpel en eenvoudig geschreven. Waar bijvoorbeeld Sylvia Wittemans columns zich kenmerken door bijtende humor, is daar in De Naaimachine geen sprake van. Geen literaire hoogstandjes, geen scherpe zinswendingen of geestige zinssnedes: alleen de persoonlijke ervaringen van een Nederlandse moeder in een nieuwbouwwijk in Almere!

De Naaimachine is ook de moeite waard omdat het een beeld schetst van de ontwikkeling van een moeder. De columns beginnen in de babytijd en eindigen in de puberteit, en het is leuk om te lezen hoe het peutertje Olivia later als puber is.

Conclusie

Heleen van Royen als moeder, haar redeloze liefde voor haar kinderen, en haar kwetsbaarheid als het om hun welzijn gaat, zijn bijzonder herkenbaar.

Kortom, een zeer aangenaam boek om te lezen, maar je zou niet verwachten dat het door Heleen van Royen is geschreven!

Het boek is o.a. te bestellen bij Bol.com, en kost 12,50.
De Naaimachine
De Naaimachine
Heleen van Royen

Meer lezen over Heleen van Royen?

Website Heleen van Royen


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *