Wat is een werkende moeder?

Gastpost van Felice Veenman de vrouw achter Babyenkind en Vrouwenpower!

'Volgens mij is elke moeder een werkende moeder.

Want huishoudendoen en kinderen opvoeden is veel werk. Los van het feit dat je daarnaast ook nog eens betaald werk doet. Op vastgestelde tijden en plekken. Maar wacht, nee herstel. Ik weet beter!

Mijn eigen moeder was beslist geen werkende moeder.

Niet alleen had zij geen baan, zij had ook geen huishouden: daar had ze een meisje voor. Een meisje voor halve dagen. En een werkster. Elly heette het meisje. En als haar taak er om 13 uur opzat, bracht ze ons nog even naar school.

Dat mijn moeder niet werkte was 60 jaar geleden, niet zo opmerkelijk. Hoewel…..de meeste van haar vriendinnen werkten wel degelijk. Of pakten het weer op als de kinderen naar school gingen.

Mijn moeder niet. Mijn moeder deed goede werken: ze zat in oudercomissies en was jaren lang het boegbeeld van de dierenbescherming in het stadje waar we woonden.

Als ik een vrouw als een niet-werkende moeder zou moeten typeren dan is het mijn moeder.

Zouden ze nog bestaan?

Zouden ze nog bestaan, vraag ik me af. Vrouwen met een prima opleiding ( mijn moeder had Nederlands gestudeerd). En met een echtgenoot die genoeg inbrengt om de hulpen in de huishouding te betalen, en die gewoon lekker doen waar ze zin in hebben?

En dat – let wel , dit is een voorwaarde – zonder enig schuldgevoel. Zonder ook maar een tel het idee te hebben dat je je moet verdedigen. Dat je iets uit te leggen hebt.

Ik kom ze niet meer tegen, maar ze bestaan vast nog wel…..'

Misschien heten ze wel Munttheemoeders! (Red. Het Moederfront)


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *