Moeders met oudere kinderen meer werken 2010-2022?

moeders oudere kinderen

Vanwege de tekorten op de arbeidsmarkt wil de overheid dat meer vrouwen met kinderen buitenshuis gaan werken. Veel moeders werken al parttime, maar de overheid wil dat dit meer uren worden.

Het Sociaal Cultureel Planbureau is op het idee gekomen dat de overheid haar pijlen moet richten op moeders met oudere kinderen.

 De gedachte hierachter is dat oudere kinderen 'minder zorg' nodig hebben.

 Een nobele gedachte.

Ik moest alleen wel ineens denken aan onderstaande blogpost die ik schreef in 2010

Middelbare school minder rust en regelmaat dan basisschool

 'Als de kinderen naar de middelbare school gaan, dán ga ik het beleven! Dan kan ik eindelijk ongestoord door werken,' dacht ik altijd. Maar tot mijn verbazing brengt de middelbare school een verbazingwekkende portie onrust met zich mee.
 Dat komt vooral door de lesroosters, waardoor je kind telkens weer op andere, onverwachte, tijden voor je neus staat. En natuurlijk het voorschot op de grote vakantie dat wordt genomen, waardoor je kind zo'n twee weken voor de officiële zomervakantie, al vrij is.

 

Zelfs met de vele, onverwachte studiedagen is de basisschool, daarbij vergeleken, een oase van rust en structuur.

Jongste kinderen weer begonnen, oudere kinderen niet

Ondertussen zijn mijn jongste kinderen vorige week weer begonnen, maar mijn twee oudste, middelbare scholieren zijn nog steeds thuis. Ondanks het feit dat volgens hun officiële vakantierooster de school begint op maandag 22 augustus. Vandaag dus.

4 keer kennis maken  met dezelfde school

Vanochtend werd mijn zoon van 9 tot 10 op school verwacht om opnieuw kennis te maken met zijn klas. De rest van de dag is hij vrij: je wilt tenslotte niet te hard van stapel lopen. Mijn dochter heeft vandaag gewoon nog steeds vrij, en moet morgen voor de vierde keer kennis maken met dezelfde school. Uiteraard ook maar voor een uurtje.

 

Anderhalve week later dan de basisschoolkinderen, starten dus aanstaande woensdag mijn middelbare school kinderen pas echt weer op.

Als moeder hink ik dus op twee benen door het leven: met mijn ene been sta ik nog in de vakantie, maar met het andere been weer in het schoolse leven. Daar word je niet efficiënter van, kan ik je vertellen!

Nawoord 2022

Bovenstaande blogpost is 12 jaar geleden en ik kan je vertellen dat de chaos op de middelbare school er beslist niet beter op werd. Op een gegeven moment had mijn oudste dochter op maandag bijvoorbeeld maar 1 les: van 15.10 tot 16.00. Ze kreeg zo'n hekel aan school, dat ze daarna koos voor een HBO opleiding via de LOI!

Mijn ervaring met de middelbare school is er eentje van chaos, gebrek aan structuur en vooral weinig echt les.

Om naar maar te zwijgen over het magister.

Eén van de manieren om ouders van oudere kinderen over de streep te trekken is de invoering van zogenoemde 'dagarrangementen' op school. Maar dan mogen ze eerst wel eens wat doen aan de gatenkaas die de lesroosters zijn lijkt me.

Overigens ook niet onbelangrijk: moeders die parttime werken houden in hun 'vrije' uren op een andere manier de maatschappij draaiende! Denk aan vrijwilligerswerk en mantelzorg!
En oh ja, voordat iemand anders het zegt:

 

'Waar zijn de vaders?! Waarom gaat het weer alleen maar over de moeders?!'

 

 

Hoe zijn jullie ervaringen met middelbare scholen?
Verrast het gebrek aan rust jullie ook?
Ik ben erg blij dat ik thuis kan zijn als ze weer eens onverwachts thuis komen. Hoe belangrijk vinden jullie het voor middelbare scholieren dat er iemand thuis is?


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Ik heb een dochter op de middelbare school, zoon op de basisschool en een baby van 10 maanden. Zelf werk ik 32 uur per week.
    Eerlijk gezegd zou ik graag minder werken maar dat kan niet. Ik heb structureel te weinig tijd voor alles. Overigens vind ik wel dat het goed is dat mijn dochter op de middelbare school nu wat meer zelfstandig is. Ze vindt het prima om alleen thuis te komen etc. Ohja, en hier ook zoveel lesuren die uitvallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *