Pas op voor de utopie van Zweden!

Opnieuw een waarschuwing dat Zweden niet het utopia is, dat ons wordt voorgespiegeld! Eerder wees Wendy Schouten al op 'de prijs die Zweden betaalt' voor hun systeem, dit keer komt de waarschuwing uit Ierland in een artikel in deIrish Times.

Het artikel is geschreven naar aanleiding van een conferentie over Vrouwen, gezin en arbeid aan het Iona Instituut. Daar spraken de Zweed, Jonas Himmelstrand, en dr. Catherine Hakim zeer kritisch over het Zweedse systeem.

De belangrijkste kritiekpunten op Zweden

 1. Er is een groeiend aantal Zweedse kinderen met psychische problemen
 2. Er is een groeiend aantal jeugdige delinquenten
 3. Er is een groeiend aantal Zweedse kinderen met 'lastig' gedrag op scholen
 4. Zweden beperkt de keuzemogelijkheden van vrouwen tot één: arbeidsparticipatie
 5. Er is beslist geen grotere gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen in Zweden: vrouwen werken in lager betaalde baantjes in de dienstensector, terwijl mannen veelal in de beter betaalde 'private sector' werken
 6. Zweedse vrouwen zijn vaak ziek
 7. Zweedse ouders hebben geen keus meer: financieel is het niet haalbaar om fulltime te zorgen en op te voeden, en sociaal gezien is het 'not done' je kind zelf op te voeden

Fulltime moederen is asociaal in Zweden

Himmselstrand schetste een maatschappij waarin het asociaal is om je kind zelf op te voeden! Er heerst grote sociale druk om je kind naar de opvang te brengen. Himmelstrand: 'If you walked down the street with a three-year-old toddler, people were amazed and disapproving the child was not in daycare.'

Nederlandse, en Ierse vrouwen wíllen geen Zweeds model!

Net als in Nederland, zeggen ze in Ierland, dat als de kinderopvang maar net zo goed geregeld wordt als in Zweden, alles geweldig zal worden.

Maar de meeste Nederlandse, en Ierse vrouwen, wíllen helemaal geen Zweeds model. Ze willen flexibiliteit en de vrijheid zelf te kiezen hoe ze hun leven inrichten!

Weiger de giftige appel/Zweedse utopie!

De voortdurende boodschap van Zweden als het Beloofde Land, die de overheid, en de traditionele feministes, vrouwen proberen te verkopen, lijkt verdacht veel op de giftige appel die de heks Sneeuwwitje aanbood.

Gelukkig weigeren Nederlandse vrouwen massaal er in te trappen!

Vergelijkbare berichten

11 reacties

 1. helemaal super dit berichtje van jou. Ging het feminisme niet om het hebben van keuzemogelijkheden? Daar valt voor mij ook de keuze om thuis te blijven en voor je kinderen te zorgen onder.
  Persoonlijk ben ik er nog steeds van overtuigd dat het kinderen niet ten goede komt als ze alle dagen naar de opvang moeten.

  Groetjes
  Brigitta

 2. helemaal super dit berichtje van jou. Ging het feminisme niet om het hebben van keuzemogelijkheden? Daar valt voor mij ook de keuze om thuis te blijven en voor je kinderen te zorgen onder.
  Persoonlijk ben ik er nog steeds van overtuigd dat het kinderen niet ten goede komt als ze alle dagen naar de opvang moeten.

  Groetjes
  Brigitta

 3. Goed dat we hier over de keerzijde van de Zweedse medaille kunnen lezen. Zo zie je maar weer. Erg dat ze daar zo tegen fulltime thuis moederschap zijn. In mijn boek 'MOE is MOE maar voldaan' pleit ik ervoor dat moeders zelf (voor zover dat mogelijk is) kunnen kiezen wat ze willen. En dan ook de consquenties respecteren. Echte emancipatie is de keuze hebben om thuis te blijven of (betaald) te gaan werken. Alle moeders solidair met elkaar! En niet vergeten dat ook thuismoederschap een heel werk is. Ozo.
  Groetjes van Irene Wing Easton.

 4. Goed dat we hier over de keerzijde van de Zweedse medaille kunnen lezen. Zo zie je maar weer. Erg dat ze daar zo tegen fulltime thuis moederschap zijn. In mijn boek 'MOE is MOE maar voldaan' pleit ik ervoor dat moeders zelf (voor zover dat mogelijk is) kunnen kiezen wat ze willen. En dan ook de consquenties respecteren. Echte emancipatie is de keuze hebben om thuis te blijven of (betaald) te gaan werken. Alle moeders solidair met elkaar! En niet vergeten dat ook thuismoederschap een heel werk is. Ozo.
  Groetjes van Irene Wing Easton.

 5. In het westen staart men zich zodanig blind op de economie, dat het haast weg begint te krijgen van een aandoening. Vreemd dat de vraag of ouders en hun kinderen in Zweden ook gelukkiger zijn, niet wordt gesteld. Geluk en economische vooruitgang zijn lang niet altijd synoniemen: sommige dingen in het leven zijn nu eenmaal met geen geld ter wereld te betalen.

 6. In het westen staart men zich zodanig blind op de economie, dat het haast weg begint te krijgen van een aandoening. Vreemd dat de vraag of ouders en hun kinderen in Zweden ook gelukkiger zijn, niet wordt gesteld. Geluk en economische vooruitgang zijn lang niet altijd synoniemen: sommige dingen in het leven zijn nu eenmaal met geen geld ter wereld te betalen.

 7. Ja hoor; lekker allemaal fijn thuis blijven; zo willen de mannen het ook wel, maar die worden naar het werk gekeken door moeder de vrouw die dan weer fijn keuvelend met de rest van de dames door het supermarktparadijs kunnen struinen....
  Schei toch uit; jullie zijn gewoon te lui! Schandalig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *