Je kunt beter Netflix kijken dan Kant lezen: De dappere kijker

Netflix kijken

Waarom Netflix ons meer te bieden heeft dan Kant, dat is de titel van Ellen ter Gasts boek. Ellen ter Gast is doctor in de filosofie, en doceerde ethiek aan de universiteit. In dit boek legt ze uit waarom we meer leren van een serie kijken op Netflix dan van het lezen van filosofen.

Waarom je beter Netflix kunt kijken dan Kant lezen

De reden dat we volgens Ellen ter Gast beter Netflix kunnen kijken dan filosofieboeken lezen, heeft te maken met de kracht van verhalen. Als mensen vertellen we elkaar voortdurend verhalen. En via die verhalen dagen we elkaar uit, en leren we morele wijsheid. Een verhaal roept gevoelens bij ons op. We leven mee en voelen ons betrokken bij de personages en de gebeurtenissen.

'Morele waarheden worden overgedragen via verhalen, niet via essays. (...) Goede verhalen sluiten goed aan op onze belevingswereld. Goede verhalen helpen ons bij het levendig houden van ons morele bewustzijn.' 

Tijdens haar colleges merkte Ellen op een gegeven moment dat ze liever series aanhaalde om dingen uit te leggen aan haar studenten dan filosofische teksten.

Hoe kun je Netflix kijken en er wat van leren?

Het hangt uiteraard wel af van het soort serie dat je op Netflix kijkt. Series als CSI en Law & Order zijn te simpel volgens Ellen.

De kunst is om series te kijken die tot nadenken stemmen. Waarbij het wringt en wrikt. 

Neem nou de sympathieke seriemoordenaar Dexter. Dat is meteen al wonderlijk: hoe kan een seriemoordenaar nou sympathiek zijn? Het zijn dit type karakters en verhalen die ons dwingen na te denken over onze moraal. Het zijn volgens Ellen ter Gast 'feilbare helden met een randje'. Ze roepen de vraag op: Wat is goed en wat is slecht?

Series die Ellen ter Gast aanbeveelt

Ellen ter Gast noemt een aantal series die goed zijn voor meer inzicht in ethiek en moraal. Deze series behandelen ethische vraagstukken waarop geen zwart-wit antwoord mogelijk is. Er is geen goed of fout. Het zijn gespreksstarters, aldus Ellen ter Gast.

  • Broadchurch
  • True Detective
  • House of Cards
  • The Wire
  • The Bridge
  • Dexter
  • Million Dollar Baby

Samenvattend

Omdat verhalen ons raken en we meeleven met de personages kunnen ze een grote bron van inspiratie zijn voor onze (morele) ontwikkeling. Kies voor series die niet simpelweg zwart-wit zijn, maar voor series met levensechte personages, die zowel goede als slechte kanten hebben. Series die je prikkelen. Kijk series met actuele thema's die spelen in de maatschappij. En praat erover met je partner, vrienden, kennissen etc.

Als je op die manier tv kijkt, dan ontwikkel je je als mens en persoon : )

Ellen ter Gast vertelt over De dappere kijker

In onderstaand filmpje hoor je Ellen ter Gast over haar boek De dappere kijker:

Praktische informatie De dappere kijker: waarom Netflix ons meer te bieden heeft dan Kant

De dappere kijker is voor 21,99 te koop bij bol.com.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *