Jet Bussemaker hakt met de botte bijl

Jet Bussemaker, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, draaide vlak voor Moederdag de duimschroeven even aan door te verkondigen dat te veel vrouwen 'teren op de zak hun man'. Vrouwen kunnen zich beter schuldig voelen over het feit dat ze te weinig bijdragen aan de maatschappij dan over afwezig zijn in hun gezin, aldus Bussemaker.

Zorgen en opvoeden = 'niets doen'

Bussemaker, die emancipatie definieert als 'financiële onafhankelijkheid', gaat in de traditie van het traditioneel feminisme, geheel voorbij aan het feit dat zorg en opvoeding wel degelijk arbeid zijn, en niet gelijk staan aan 'niets doen' of je talenten niet benutten. Sterker nog, tijd steken in de opvoeding van je kinderen kon wel eens de beste bijdrage aan de maatschappij zijn die een ouder kan geven.

Zorg en opvoeden is 'gewoon keihard werken'

In Eva Jineks ontbijtprogramma wordt dit treffend verwoord door schrijver Jan Terlouw.

'Maar hoe kun je toch in vredesnaam zeggen: 'Vrouwen moeten aan het werk?' vraagt Terlouw zich in eerlijke verbazing af. 'Je zit in een gezin: dat is een hartstikke moeilijke baan. Je moet van alles kunnen als je de baas bent van en gezin. Je moet kinderen opvoeden, je moet ze begeleiden. Dat is niet een beetje werk, dat is gewoon keihard werken. Dat is vaak veel moeilijker en ingewikkelder dan een baan in de samenleving.'

Eva Jinet: cliché's

Eva Jinek sputterde nog wat cliché's over vrouwen die eindigen in een flatje driehoog, maar toen nuanceerde politiek commentator Paul Jansen: 'Er zijn genoeg vaders die als ze scheiden van hun partner met kinderen jarenlang krom moeten liggen voor de alimentatie. Het is niet zo dat je zomaar weg kan lopen.'

Jansen benadrukt dat Bussemaker met haar botte uitspraken de discussie wilde aanzwengelen, maar vindt haar timing slecht gezien de grote werkeloosheid. 'Vrouwen moeten meer gaan werken, maar er zijn helemaal geen banen!'

Wil je het fragment van Eva Jineks ontbijtprogramma bekijken?

Hier onder de video. De discussie begint rondom 6 minuten en 10 seconden, en duurt ongeveer 4 minuten.

Get Microsoft Silverlight

Jet Bussemaker doet stof opwaaien

Bussemaker is goed geslaagd in het aanzwengelen van de discussie. Op Twitter krijgt ze veel kritiek, maar er is ook bijval. Belangrijkste kritiekpunt is dat Bussemaker zich bemoeit met privézaken, en dat haar timing slecht is.

Nederlandse vrouw durft haar eigen weg te gaan

De Nederlandse vrouw heeft altijd bekend gestaan om haar eigenzinnigheid en kracht en durf haar eigen weg te gaan. Lees Els Kloeks boek De vrouw des huizes er maar op na! Dat de Nederlandse vrouw haar keuzes afstemt op haar gezin, is niet een kwestie van luiheid, kortzichtigheid of gebrek aan ambitie, maar van prioriteiten.

Met haar kortzichtige pleidooi voor financiële onafhankelijkheid gaat Bussemaker geheel voorbij aan de belangen van het kind, en doet bovendien de Nederlandse vrouw geen recht.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Naar mijn mening geeft een thuisblijf moeder een enorme meerwaarde in deze maatschappij. Het feit dat deze vrouwen zelf hun kind opvoeden en de normen en waarden meegeven als individu lijkt mij juist waardevol.

    Beetje jammer dat een politici zo overduidelijk in geld denkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *