Vrouwen verruilen hoge hakken voor sneakers

schoenen

Hoge hakken zijn in de regel niet comfortabel en slecht voor voeten en rug. Toch droegen vrouwen ze jarenlang. Want ze hebben ook zo hun voordelen.

Hoge hakken laten je benen slanker lijken, ze zorgen voor een mooie rechte houding en ze zijn vrouwelijk. Maar ergens is het natuurlijk een wonderlijke zaak dat vrouwen hun voeten in krappe schoenen duwen, alleen maar om er mooi uit te zien.

Vanuit een feministisch oogpunt is dat weinig geëmancipeerd.

Mannen zijn bijvoorbeeld wel wijzer. Je ziet hen niet in hooggehakt schoeisel naar het werk gaan.


Verkoop hoge hakken daalt, verkoop sneakers stijgt

Maar in de VS is er wat aan het veranderen op het gebied van schoenmode. De comfortabele schoen maakt een opmars. De verkoop van hoge hakken daalde met 12% en de verkoop van sneakers voor vrouwen steeg juist met maar liefst 37%.

Hoe komt het dat vrouwen meer sneakers gaan dragen?

Er zijn verschillende verklaringen voor het verschijnsel dat vrouwen vaker voor sneakers kiezen dan voor hoge hakken.

  • De dresscode op veel werkplekken is relaxter geworden. Dat maakt het meer acceptabel om sneakers en comfortabel schoeisel te dragen.
  • Behalve op de werkplek zijn ook de normen in het openbare leven verandert. Het is nu veel gewoner om bijvoorbeeld met sneakers een restaurant te bezoeken.
  • Meer Amerikanen werken thuis, en blijkbaar dragen mensen thuis liever makkelijkere schoenen.
  • Dankzij activity trackers als de Fitbit zijn meer mensen zich bewust van het belang van bewegen en proberen ze de aanbevolen 10.000 stappen per dag te halen. En dat doe je natuurlijk makkelijker op comfortabele schoenen dan op hoge hakken.
  • Op de catwalk en de popcultuur zie je vaal platte schoenen.

Zelfs onder een trouwjurk zijn sneakers acceptabel : )


Wat dragen thuisblijfmoeders?

Eén van de adviezen van opruimgoeroe Flylady voor vrouwen is om 's ochtends echte schoenen aan te doen, en de veters netjes te strikken. Door schoenen aan te trekken voel je je kwieker en klaar voor de dag, is de achterliggende gedachte van Flylady.

Ik snap heel goed wat Flylady bedoelt! Om diezelfde reden zul je mij ook nooit in een joggingpak treffen. Ook al ben ik thuisblijfmoeder, en ben ik de hele dag thuis, toch kleed ik mij altijd netjes aan.

Maar hakken? Nee, hakken draag ik niet. Toen de kinderen nog klein waren was het ook niet handig. Want soms moet je als moeder snel een sprintje trekken als een kindje iets gevaarlijks wil uithalen. En daarnaast: waarom zou ik mezelf pijnigen als het ook comfortabel kan.

Samenvattend

In Amerika doet zich een interessante trend voor: steeds meer vrouwen kopen liever sneakers en andere comfortabele schoenen dan hoge hakken. Mogelijke oorzaken zijn een verandering in sociale normen en een gezondere levensstijl.

Hoe dan ook, ik vind het een gezonde trend!

Lees ook Schoenen schoonmaken.


Wat voor soort schoeisel draag jij?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Ik heb schoenen met een kleine hak.. Ik vind hakken wel mooi namelijk, maar stiletto's of iets dergelijks is ook niet iets wat ik gemakkelijk aan trek thuis.
    Voor een feest is het wel leuk om hakken in huis te hebben. Het staat toch wel erg mooi vind ik.

  2. Als ik vroeger had geweten wat ik nou weet....had ik nooit geen hakken gedragen! Mijn voeten en rug zijn erdoor "beschadigd" helaas. Ik draag al jaren geen hakken meer....kan me ook niet voorstellen dat vrouwen er fijn op lopen, de echt high heals bedoel ik dan hè? Enkels zwikken alle kanten op als ik ze zie lopen... En sneakers zijn zo leuk tegenwoordig! En fijn dat ze ook onder een jurkje/rokje kunnen....

  3. Als ik vroeger had geweten wat ik nou weet....had ik nooit geen hakken gedragen! Mijn voeten en rug zijn erdoor "beschadigd" helaas. Ik draag al jaren geen hakken meer....kan me ook niet voorstellen dat vrouwen er fijn op lopen, de echt high heals bedoel ik dan hè? Enkels zwikken alle kanten op als ik ze zie lopen... En sneakers zijn zo leuk tegenwoordig! En fijn dat ze ook onder een jurkje/rokje kunnen....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *