Liever mama dan kamerlid

nine kooiman
Bron: Wikipedia 

'Liever mama dan Kamerlid.'

Dat was de kop boven het artikel waarin bekend werd gemaakt dat SP-Kamerlid Nine Kooiman (37) vertrekt uit de landelijke politiek.

Combinatie moederschap - Kamerlid te moeilijk

De reden voor haar vertrek is dat ze de combinatie moederschap - en Kamerlid te moeilijk vind. Nine Kooiman:

'Continu sta ik voor de afweging: 'Wil ik vandaag thuis zijn en mijn kind op bed leggen of ga ik weer volop aan het werk?' 

Nine Kooiman benadrukt dat de SP niets te verwijten  valt: ze kreeg van hen alle ruimte. Maar ze kon haar werk als Kamerlid niet meer doen zoals het hoorde, zonder teveel in te leveren als moeder. Bij een dergelijke veeleisende baan kom je érgens tijd tekort.

En Nine Kooiman wilde die tijd niet bij haar kind weghalen.

Spagaat werknemer - moeder

De spagaat die Nine Kooiman beschrijft tussen werknemer en moeder zal veel vrouwen bekend voorkomen. Maar niet elke vrouw durft vervolgens voor haar kind en zichzelf te kiezen. Wat de overheid en traditionele feministes betreft is er maar 1 juiste keuze: en dat is fulltime buitenshuis werken.

Maar Nine Kooiman vertelt:

'Nu besef ik pas wat het betekent om moeder te zijn. Over vier jaar wil ik mijn zoontje hiet hoeven aankijken met de gedachte: 'Wat heb ik veel van je gemist. Ik wil dat niet inleveren.' 

Voorbeeldfunctie

Met haar vertrek als Kamerlid doet Nine Kooiman nog een mooie laatste politieke daad: ze laat de maatschappij zien dat de keuze om tijd door te willen brengen met je kind een valide keuze is.

Het is dan ook frappant dat 'emancipatieminister' Ingrid van Engelshoven het jammer vindt dat Nine Kooiman nu geen voorbeeldrol meer vervult.

Dat is helaas tekenend voor de kokervisie van het huidige overheidsbeleid, waarin alleen fulltime buitenshuis werken telt als een valide keuze.

Hoewel ze beweren dat vrouwen vrij zijn om hun eigen keuzes te maken, wordt alleen de keuze voor een fulltime baan geaccepteerd. Maken vrouwen andere keuzes, dan vinden politici het 'jammer' dat zo'n niet gebruik maakt van haar keuzevrijheid.....

Het hele artikel lees je in het AD.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

13 reacties

  1. Ik vind het super knap dat ze die keuze heeft gemaakt! Net zo goed als ik het knap vind dat een ander vrouwelijk kamerlid kiest voor wel een politieke carriere. Zo naar vind ik het dat vrouwen (moeders) worden bekritiseerd op een keuze die ze maken.

  2. Ik vind het super knap dat ze die keuze heeft gemaakt! Net zo goed als ik het knap vind dat een ander vrouwelijk kamerlid kiest voor wel een politieke carriere. Zo naar vind ik het dat vrouwen (moeders) worden bekritiseerd op een keuze die ze maken.

  3. Wat goed dat ze die keus maakt. Ik denk dat we ieder lekker moeten laten doen wat ze wil. Thuis of werkend we willen het beste voor ons kind en dat is het enige dat telt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *