100 euro voor mama, 1200 voor de crèche

Vanaf 2013 wordt in Duitsland het 'Betreuungsgehalt' van kracht. Dit wordt ook wel Erziehungsgehalt of Hausfrauengehalt genoemd.

Maandelijkse opvoedpremie

Het gaat om een maandelijks opvoedpremie van 100 euro, voor ouders van kinderen tot twee jaar oud. Vanaf 2014 stijgt dit bedrag naar 150 euro per maand, en geldt dan ook voor ouders van driejarige kinderen.

Waarom een opvoedpremie?

De invoering van het Betreuungsgeld wordt ingevoerd om de keuzevrijheid van ouders te waarborgen. Daarnaast is het ook bedoeld als erkenning van het werk van zorg en opvoeding dat ouders doen.

Tegenstand

Toch zijn er veel tegenstanders tegen het Betreuungsgeld. En zoals we in Nederland de denigrerende term Aanrechtsubsidie hebben, is het Betreuungsgeld in Duitsland tot Herdprämie gebombardeerd.

Gevolgen voor de vrouwelijke arbeidsparticipatie: miniem!

Uit onderzoek blijkt dat weinig vrouwen vanwege het Betreuungsgeld hun baan aan de wilgen zullen hangen: zoveel maken die 100 euro nou ook weer niet uit! Slechts heel weinig vrouwen zullen hun gedrag vanwege 150 euro per maand veranderen, voorspellen onderzoekers.

De enige groep waarop het Betreuungsgeld wel invloed zou hebben, zijn de parttime buitenshuis werkende moeders. Onderzoekers voorspellen dat zij wél hun baan zullen opgeven, om zelf voor hun kind te zorgen en zo de crèche uit te sparen. Maar dit is een relatief kleine groep.

Algemene Heffingskorting ook weinig invloed op arbeidsparticipatie

Dit komt overeen met de effecten van de Algemene Heffingskorting. Hier wordt door onder andere Groen Links fel tegen geprotesteerd omdat het vrouwen ervan zou weerhouden buitenshuis te gaan werken. Maar 160 euro vervangt heus geen salaris.

Wat dat betreft is de afschaffing van de Algemene Heffingskorting vooral pesterig.

Moeder 100 euro per maand, de crèche 1200 euro per maand

Het Forum Deutscher Katholiken tilt de discussie over de opvoedpremie naar een heel nieuw niveau: zij zijn zwaar verontwaardigd over de hoogte van het bekritiseerde Betreuungsgeld. Zij vergelijken het namelijk met het bedrag dat de overheid uitgeeft aan de subsidiëring van crècheplaatsen. Dat is 1200 euro per maand.

Daar steekt het oudersalaris inderdaad schamel bij af!

Wat vind jij van een opvoedpremie?

Volg Het Moederfront op Twitter!

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. In Terneuzen had ook iemand een goed idee in verband met de leegloop van de provincie: tot 3000 euro premie bij de geboorte van een kind als je nog drie jaar in de gemeente zou blijven.

    Ben tegen het nog meer rondpompen van belastinggeld. Want het geld moet ergens vandaan komen en dat is zeker niet uit de zak van Mark Rutte en zeker wel uit die van manlief en diens werkgever.

  2. In Terneuzen had ook iemand een goed idee in verband met de leegloop van de provincie: tot 3000 euro premie bij de geboorte van een kind als je nog drie jaar in de gemeente zou blijven.

    Ben tegen het nog meer rondpompen van belastinggeld. Want het geld moet ergens vandaan komen en dat is zeker niet uit de zak van Mark Rutte en zeker wel uit die van manlief en diens werkgever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *