Leve de burgertrut: Waarom mag een moeder niet kiezen voor haar gezin?

burgertrut
Ben jij blij om thuisblijfmoeder te zijn? Oftewel wat velen een burgertrut noemen?

Steeds minder vrouwen kiezen voor fulltime moederen. De heersende norm is dat je als vrouw baan en gezin moet combineren. In 2018 waren er bijna 3,3 miljoen paren waarvan één of beide partners werkten. Maar vrouwen werken meestal wel parttime.

En dat is een doorn in het oog van traditionele feministen. Heleen Mees, econoom, juriste en een van de vurigste pleitbezorgers van meer vrouwen aan de top, wil dolgraag dat vrouwen meer gestimuleerd worden, bijvoorbeeld door de overheid, om op topposities te terecht te komen.

Leve de burgertrut

Maar niet iedere vrouw is hiervan gediend. Inmiddels is er een tegenbeweging op gang gekomen onder aanvoering van onder andere Fleur Jurgens. Zij schreef het vlammende betoog ‘Leve de burgertrut’, een pleidooi voor de niet-werkende moeder.

Wie is Fleur Jurgens?

Fleur studeerde af in de filosofie aan de Universiteit van Amsterdam, volgde de opleiding Scenarioschrijven aan de Filmacademie en werkte lange tijd als redacteur en columnist voor het opinieblad HP/De Tijd. Ze schreef non-fictie boeken, waaronder het veelbesproken journalistieke onderzoek Het Marokkanendrama en dus het boek Leve de Burgertrut. In 2012 debuteerde zij met de roman Schaduwstad. Fleur Jurgens is getrouwd en heeft drie kinderen.

Burgertrut betekenis

Laat me beginnen met te stellen dat 'burgertrut' genoemd worden beslist geen compliment is. Het woord betekent iemand die bekrompen, kleinburgerlijk, betweterig of conventioneel is. Het is iemand die sterk vasthoudt aan traditionele normen en waarden en weinig openstaat voor nieuwe of afwijkende ideeën.

Het wonderlijke is dat veel mensen die dénken dat ze het tegenovergestelde zijn van een burgertrut, het juist zijn. Zo is er tegenwoordig het idee dat als je veel reist je beslist geen burgertrut bent. Maar inmiddels reist Jan en alleman de wereld over, en is het veel bijzonderder om thuis te blijven.

Thuisblijfmoeder miskend en belachelijk gemaakt

Volgens Fleur Jurgens zijn thuisblijfmoeders de afgelopen jaren miskend en belachelijk gemaakt. Met haar boek wil ze het in haar ogen slechte imago van moederschap opkrikken. Fleur Jurgens:

’Ik wil laten zien hoe belangrijk het voor kinderen is om in een stabiel gezin op te groeien, met een moeder die veel tijd voor ze heeft en ze leert sociaal te zijn.’

Op de achterkant van het boek staat de vraag:

' Is het typisch Nederlandse 'moederschapsideaal', dat vrouwen thuis houdt aan het schoolhek, achter het kopje thee en onder het glazen plafond , niet juist iets om te koesteren?'

En wat is de keerzijde van de vrouwenemancipatie, waarbij het gezin de sluitpost is van het tweeverdienersmodel? En kinderen een hindernis voor zelfontplooiing?

Klein baantje

Ook uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlandse moeders juist heel tevreden zijn met hun situatie: het anderhalfverdienersmodel, het Nederlands model waarbij de man fulltime werkt en de vrouw een klein baantje heeft zolang de kinderen klein zijn.

De burgertrut is nu een tradwife?

Sinds Fleur Jurgens dit boek schreef in 2007 is er een nieuwe trend: tradwives. Dit zijn vrouwen die kiezen voor een traditionele rolverdeling en daar geen geheim van maken. Ze presenteren zich bijvoorbeeld vol overtuiging als Tradwife op TikTok.

Tradwives hebben inmiddels een slechte naam in Nederland. De belangrijkste kritiek is dat er een verband is tussen rechts extremisme en tradwives.

Lekker dan.

Dan is de burgertrut ineens zo gek nog niet ; )

Leve de burgertrut: een hart onder de riem voor thuisblijfmoeders

Ben jij thuisblijfmoeder, en kun je wel wat bemoediging gebruiken? Dan kan ik het boek Leve de burgertrut zeker aanraden. Het boek kwam uit in 2007, maar is actueler dan ooit. Op bol.com koop je het voor slechts 5 euro.

Meer lezen?

N.B. Burgertrut is ook de naam van een hamburgerrestaurant in Rotterdam.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *