Thuisblijfmoeder Eline (32): we leven 300,- onder bijstandsniveau

thuisblijfmoeder, fulltime moederen

Eline studeerde in 2008 af in geschiedenis, maar het lukte niet om een goede baan te vinden. Daarom ging ze aan de slag als schoonmaakster, en werkte ze in een callcenter. Vlak voor ze zwanger werd vond ze een baan in de logistieke administratieve sector.

Toen ze 10 weken zwanger was bood het bedrijf haar een jaarcontract aan. Maar Eline wilde eerlijk zijn, en vertelde dat ze zwanger was. Plotseling vond men dat ze niet meer goed genoeg functioneerde voor een jaarcontract en werd de uitzendovereenkomst beëindigd.

Zo werd Eline thuisblijfmoeder.

Dit is haar verhaal


Thuisblijfmoeder Eline

Ik hecht veel waarde aan een goede hechting tijdens de eerste drie levensjaren. Daarnaast ben ik een voorstander van rust in huis, borstvoeding met een natuurlijke speenleeftijd, samen slapen en je kind veel dragen. Mensen die mij kennen weten hoe idealistisch ik ben, en verwachtten niet anders dan dat ik daar vol voor ga. En dus thuisbleef bij mijn kind.

Mijn moeder was ook thuisblijfmoeder, en die van mijn man ook. Beiden werken ze nu wel, maar hun mannen zijn (ziek) thuis. Dus niemand vond het eigenlijk raar toen ik fulltime ging zorgen.

Partner thuisblijfmoeder

Hoewel het ons overkwam door mijn onverwachte ontslag, heeft mijn partner altijd de noodzaak ervan ingezien dat ik thuis ben. Aangezien hij het van huis uit heeft meegekregen vond hij het niet vreemd.

Er was niet echt een beslissingsproces, maar achteraf hebben we ook nooit de noodzaak gevoeld om het te veranderen. Als je kind je nodig heeft, moet je er gewoon zijn. Allebei vinden wij dat kinderen boven alles gaan.

We kunnen beter in hun behoeftes voorzien met onze tijd, dan met meer geld.

Wel wilde ik in tijden van werkeloosheid soms een baan gaan zoeken. Maar mijn man heeft dat altijd afgewezen omdat de kinderen mij te hard nodig hadden.

Taakverdeling thuisblijfmoeder - kostwinner

We hebben niet bewust een nieuwe taakverdeling gemaakt toen ik thuisblijfmoeder werd. We zijn er gewoon zo in gegroeid.

Maar nu de oudste goed op zijn plek zit, en met alle ondersteuning zelfs een bovengemiddelde leerling is, en de jongste en laatste baby is geboren is de taakverdeling wel verandert. Ik werk meer vanuit huis, hij werkt vier dagen en doet meer het huishouden. Ik manage nog steeds de kinderen, de boodschappen, de was en kook de meeste dagen. Maar het poetsen, wat ik niet zie en een hekel aan heb, doet hij nu.


Financiën

We hadden van te voren geen berekeningen gemaakt of het financieel uit kon om van 1 inkomen te leven. Het overkwam ons in eerste instantie.


Op dit moment leven we van 300 euro onder de bijstandsnorm.

Maar inmiddels werk ik vanuit huis en draag zo bij aan het gezinsinkomen. Sinds een paar jaar werk ik  samen met een partner voor Mama in Limburg. En sinds augustus 2017  werk ik solo voor Mergendise.

Vooral mijn eigen blog over besparen, wat je als kostwinnergezin wel moet doen met het huidige systeem, gaat ontzettend hard. Dat slurpt veel vrije uurtjes op, maar mijn man vindt dat geweldig.

Financiële afhankelijkheid

Ik vind het geen enkel probleem dat ik financieel afhankelijk ben van mijn partner. Sterker nog, eigenlijk zou ik er zelfs op vooruit gaan als we in een scheiding terecht zouden komen.


Een alleenstaande bijstandsmoeder heeft 500 euro per maand meer te besteden dan ik nu heb. 

Maar het is niet mijn ambitie om in die situatie terecht te komen. Ik voel mij niet afhankelijk van mijn partner. Wij zijn een team en we hebben (gelukkig) dezelfde prioriteiten.

Herintreden

Ik denk zeker nog weer deel te gaan nemen aan het arbeidsproces. Toen mijn kind mij nodig had, liet ik direct alles vallen. Maar nu het goed gaat, kriebelt het gigantisch. In loondienst zie ik mijzelf niet snel gaan; daar heb ik een beetje een kater aan overgehouden door de periode voor de kinderen. Maar ik ben druk bezig met het opzetten van mijn eigen bedrijf. Dat hebben mijn vader en mijn broer ook gehad, en het ondernemersbloed kruipt toch waar het niet gaan kan.

Eigen bedrijf starten in combinatie met gezin

Mijn man werkt op dit moment vier dagen in de week. Eén dag blijf ik beneden bij het gezin. De andere twee dagen ben ik boven aan het werk op mijn werkkamer. Ik kan wel de baby voeden tussendoor en in slaap brengen, samen met het gezin lunchen en dergelijke. Mijn man kookt meestal die drie dagen, maar als hij ziek is of last heeft van zijn rug doe ik dat. Koken vind ik leuk.

De andere vier dagen is mijn oudste op school en mijn peuter drie dagen naar een speciale voorschoolse groep van 9 tot half 2. Daardoor kan ik rondom de slaapjes van de baby in theorie nog 2 uurtjes werken, maar vaak gaat dit op aan zorg-afspraken met de kinderen, boodschappen of andere taken.

Ook heb ik regelmatig een ziek kind thuis, dus het blijft grotendeels theorie, dat werken doordeweeks. Als de oudste twee thuis zijn doe ik de dingen zoals de was en de afwas.

Grootste uitdaging als thuisblijfmoeder

Ik ben ongelofelijk slecht in poetsen, ik zie het gewoon niet. Bij anderen wel toen het mijn baan was, maar thuis zie ik zoveel andere dingen waardoor ik afgeleid raak.

Verder was ik soms eenzaam, maar dat heb ik opgelost door naar het plaatselijke moedercafé te gaan. Ik ging met een pasgeboren baby in een nieuwe stad wonen en kende verder niemand. Toen ik na twee jaar nog steeds niet op de natuurlijke manier vriendinnen had gevonden, maakte ik er een project van. Ik reageerde op alle (gratis) evenementen die via Facebook voorbij kwamen en heb zo echt mijn tribe gevonden.

Het leukst aan fulltime moederen

Alles zien van je kinderen! Dat het nooit een probleem is als een kind ziek is, of overvraagd. Dat je alles ziet van je baby. Wnt echt met de derde zie ik pas hoe snel het allemaal gaat. Dat je voor rust in huis kan zorgen en de stabiele factor bent waarom alles draait. Het is ontzettend dankbaar.

Een typische week als thuisblijfmoeder

 • Maandag, dinsdag en donderdag is het ontzettend rennen met twee verschillende speciale scholen,  een baby en een man die van 7 tot 7 van huis is. 
 • Woensdag is mijn peuter de hele dag thuis en dan kunnen we wat leuks samen doen in de ochtend. 
 • Vrijdag is man thuis en probeer ik zoveel mogelijk zorgafspraken in te plannen. Dan hoef ik namelijk niet met baby, of zelfs alle drie op te komen dagen. Als ik afspraken heb staan is vrijdag ook mijn niet-werk-dag. Hoef ik vrijdag alleen peuter te fietsen en baby te voeden dan is het een werkdag, en neem ik meestal de zaterdag vrij om naar de markt te gaan met één van de twee oudsten. 

Het overheidsbeleid is ontzettend stom

Ik vind het overheidsbeleid ontzettend stom. Als je een kind hebt met extra zorgbehoeften is dat vaak pas zichtbaar als ze kleuter worden. Maar die eerste paar jaar heb je wel een kind dat ontzettend veel vraagt, maar waarbij je nauwelijks extra ondersteuning kan krijgen omdat het nog allemaal niet bewezen kan worden. Kleine kinderen met extra uitdagingen hebben ongelofelijk veel baat bij een stabiel, begrijpend persoon die hun gedrag en uitingen in context kan plaatsen.

Sociale contacten en fulltime moederen

Teveel Facebook, en ik ben dus naar het moedercafé gegaan. Nu heb ik vriendinnen gevonden in de stad die ook overdag regelmatig thuis zijn. Daarnaast heb ik een vriendin met een tweedehandskledingzaak voor kinderkleding en die heeft een grote koffietafel in het midden. Als ik echt even behoefte heb aan kletsen kan ik daar dus altijd binnenwandelen. Jammer genoeg ontbreekt mij de tijd tegenwoordig.

Tijd voor mezelf

Ik vind werken aan mijn websites echt heerlijk. Daar krijg ik ontzettend veel energie van. Er is zoveel te leren! Verder wil ik weer gaan hardlopen zodra ik niet meer twee uur per dag hoef te fietsen voor mijn peuter. De zwangerschap van de jongste heeft er zwaar ingehakt, ik kan ernaast niet ook nog sporten. Ook ga ik wel eens even alleen de stad in, of koffiedrinken bij een vriendin. Op echte stressdagen neem ik (alleen!) een lange, hete douche. Ook na een drukke nacht vind ik dat heerlijk, echt een oplaadmoment.

Persoonlijke ontwikkeling als thuisblijfmoeder

Het argument dat je je als thuisblijfmoeder niet meer ontwikkelt vind ik complete onzin. Ik ben een spons voor informatie. Ik houd van leren, over voeding, beweging, geschiedenis, economie, filosofie, literatuur, van alles.

Ook heb ik juist dankzij mijn kinderen ontzettend veel geleerd. Om goed op je kinderen in te kunnen spelen en hen goed op te kunnen voeden kan je juist niet stil blijven staan. Daarvoor moet je jezelf ontwikkelen, leren over wat zij op een bepaalde leeftijd nodig hebben.

Ook mijn moeder is zich altijd blijven ontwikkelen. Er bestaan niet voor niets bibliotheekabonnementen en wetenschappelijke websites.

Verder heb ik vanwege de TOS (taalontwikkelingsstoornis) van beide oudste zonen pedagogische cursussen gevolgd en Nederlands ondersteund met Gebaren.

Over mijn blog

Ik begon met bloggen omdat ik én thuis wil zijn, en bij alle afspraken zijn, en alle ontwikkelingen van mijn kinderen wil volgen, én omdat er nu echt behoefte is aan meer geld, én omdat bloggen ontzettend veelzijdig is. Ik raak snel verveeld van één onderwerp maar bloggen heeft ontzettend veel mogelijke gebieden waar ik mij verder op kan ontwikkelen.

De toekomst

Ik hoop in de toekomst vanuit huis, tussen de kinderen door, lekker te blijven bloggen ondernemen. Mijn man zal waarschijnlijk twee dagen gaan werken, om toch onder de mensen te komen, maar ondertussen meer aan het huishouden doen en ook iets online gaan opzetten. Hij is fanatiek gamer en ontzettend goed daarin. Hij vind filmpjes maken ontzettend leuk, net al streamen, maar gunt mij nu mijn ruimte om eerst mijn onderneming uit te bouwen. Zodra dat een goede inkomensstroom is, zal hij zich weer verder gaan ontwikkelen in die vaardigheden.

Leestip: Gevonden geld van Annemarie van Gaal

 Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

37 reacties

 1. Wat fijn dat jullie het samen zo goed doen. Ik ben ook thuisblijfmoeder en ben dit gaan doen omdat mijn kinderen ziek zijn en zorg nodig hebben, nu ze overdag op schoolzitten, ben ik druk met mijn blogsite. Wel ontzettend laag van he bedrijf waar je werkte zeg! Ps je link )(mama in Limburg) doet het niet

 2. Dit is een situatie die mij altijd heeft beangstigd. Ik heb zoveel respect voor (thuisblijf)moeders. Het zou mij niet lukken om de gezinsballen allemaal hoog te houden. Knap hoe je dat allemaal doet. Ik kan me de arbeidskater goed voorstellen.

 3. Zelf ben ik ook thuismoeder geweest tot we gingen scheiden. Mijn lessen aan mijn dochters zijn: nooit financieel afhankelijk zijn, zorg voor de kinderen gelijk verdelen en evenveel uren werken als je partner. En waarom vergelijk jij je inkomen met een bijstandsmoeder en niet met een werkende vrouw?

 4. Wat erg dat je toenmalige werkgever je zo aan de kant heeft geschoven. Ik krijg echt altijd de kriebels als ik dit soort dingen hoor.. Maar je het veerkracht hoor! Je komt er wel als ik het zo lees. Veel succes komende tijd en ik blijf je volgen!

 5. Uhm het vergelijk is er dat je gestraft wordt door de overheid als je het redt om van 1 inkomen te leven. Terwijl je als bijstandsmoeder (ook niet werkend in het arbeidsproces) veel meer extra's en toeslagen krijgt. Dat is niet ok.
  Dat iemand in de bijstand meer krijgt dan een alleenstaande werkende moeder is uiteraard ook niet ok. Maar ook daarmee vergeleken ben je slechter uit als thuisblijfmoeder.

 6. Uhm het vergelijk is er dat je gestraft wordt door de overheid als je het redt om van 1 inkomen te leven. Terwijl je als bijstandsmoeder (ook niet werkend in het arbeidsproces) veel meer extra's en toeslagen krijgt. Dat is niet ok.
  Dat iemand in de bijstand meer krijgt dan een alleenstaande werkende moeder is uiteraard ook niet ok. Maar ook daarmee vergeleken ben je slechter uit als thuisblijfmoeder.

 7. Wat fijn dat het zo kan. Ik ben zelf 4 jaar thuismama geweest maar vind het toch wel heerlijk om weer een studie te doen (en blog/youtube ook hiernaast) i.c.m. mijn gezin. Nu hebben we het qua opvang wel goed geregeld en kan het ook hoor. Ik had mijn blog al voor ik met mijn opleiding begon. Inderdaad ideaal om daar je ei in kwijt te kunnen 🙂

 8. Wat fijn dat het zo kan. Ik ben zelf 4 jaar thuismama geweest maar vind het toch wel heerlijk om weer een studie te doen (en blog/youtube ook hiernaast) i.c.m. mijn gezin. Nu hebben we het qua opvang wel goed geregeld en kan het ook hoor. Ik had mijn blog al voor ik met mijn opleiding begon. Inderdaad ideaal om daar je ei in kwijt te kunnen 🙂

 9. Thuiswerkmoeder zijn is niet altijd even makkelijk. Ik ben zelf thuiswerkmoeder en probeer te werken wanneer m'n dreumes slaapt en wanneer mijn man thuis is. In loondienst werken is zoveel makkelijker, maar ik wil m'n kind niet missen.

 10. Ik vind het zo belangrijk dat iedereen zijn eigen keuzes mag maken. En kiezen voor dat wat echt goed bij hem of haar past. Zonder dat anderen daar een oordeel over hebben. Natuurlijk mag je een mening hebben, maar een ander die mening opdringen als dat het het enige juiste zou zijn. Nee. Daarom respect voor de keuzes die je hebt genomen en nog steeds maakt. Jij alleen weet wat het fijnst voelt (en natuurlijk moet je er als gezin samen voor staan. Maar dat zit wel goed lees ik, toch?)

 11. Ik vind het zo belangrijk dat iedereen zijn eigen keuzes mag maken. En kiezen voor dat wat echt goed bij hem of haar past. Zonder dat anderen daar een oordeel over hebben. Natuurlijk mag je een mening hebben, maar een ander die mening opdringen als dat het het enige juiste zou zijn. Nee. Daarom respect voor de keuzes die je hebt genomen en nog steeds maakt. Jij alleen weet wat het fijnst voelt (en natuurlijk moet je er als gezin samen voor staan. Maar dat zit wel goed lees ik, toch?)

 12. Toen ik nog werkte, had een bijstandsmoeder zelfs meer en kreeg ik ook een aanvullende uitkering. Niet iedereen verdient meer dan het minimumloon. En ook niet iedere bijstandsmoeder zit de hele dag op haar... Ook zij werken vaak hard aan taken waar ze anders niet aan toe kwamen, vrijwilligerswerk of proberen een eigen zaak op te richten. Zelf heb ik gewerkt buitenshuis met kinderen en alle tijd voor hun gehad toen het werkt stopte en ik kan niet anders zeggen dat mijn kinderen positief veranderen toen ik er voor ze was wanneer nodig. Dan maar afhankelijker en minder geld, mijn kinderen gaan voor.

 13. Toen ik nog werkte, had een bijstandsmoeder zelfs meer en kreeg ik ook een aanvullende uitkering. Niet iedereen verdient meer dan het minimumloon. En ook niet iedere bijstandsmoeder zit de hele dag op haar... Ook zij werken vaak hard aan taken waar ze anders niet aan toe kwamen, vrijwilligerswerk of proberen een eigen zaak op te richten. Zelf heb ik gewerkt buitenshuis met kinderen en alle tijd voor hun gehad toen het werkt stopte en ik kan niet anders zeggen dat mijn kinderen positief veranderen toen ik er voor ze was wanneer nodig. Dan maar afhankelijker en minder geld, mijn kinderen gaan voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *