Thuisblijfmoeder Lisanne's verhaal!

Thuisblijfmoeder

Thuisblijfmoeder Lisanne woont samen met haar man Daan en hun drie kinderen sinds drieëneenhalf jaar op Texel. Voordat ze thuisblijfmoeder werd, werkte ze met veel plezier op de afdeling administratie van een ziekenhuis.

Hieronder het interview met Lisanne!

Waarom koos je ervoor om thuisblijfmoeder te worden?

In eerste instantie was ik niet van plan om thuisblijfmoeder te worden, maar… Zowel mijn man als ik werkten in onregelmatige diensten. Bovendien werkten we beide in een andere stad (een uur reistijd vanaf onze woonplaats), en we hadden geen familie in de buurt wonen.

Door deze samenloop van omstandigheden, besloten we dat ik zou stoppen met werken. Natuurlijk hebben we eerst gekeken of dit financieel haalbaar zou zijn. Dit was het geval, en ik was blij dat ik thuis kon blijven.

Thuisblijfmoeder worden zou een hoop rust brengen in het gezin. 

Hoe reageerde je omgeving?

Mijn omgeving reageerde positief. Ze waren blij voor ons dat wij het zo konden regelen. Regelmatig hoor ik ook van mensen om mij heen dat het ze ook best fijn zou lijken om thuis bij de kinderen te blijven, maar dat het financieel niet mogelijk is. Of ze zijn bang niet meer aan het werk te komen.

Mijn man Daan vindt dat het uiteindelijk vooral mijn beslissing is, aangezien de verandering voor mij het grootst is. Maar hij vindt het fijn dat ik zelf voor de kinderen kan zorgen. Hij vindt de constructie kostwinner-thuisblijfmoeder helemaal prima.

Hebben jullie berekening gemaakt van te voren?

We hebben voordat ik stopte met werken gekeken of dit financieel haalbaar zou zijn. Natuurlijk hebben we een stapje terug moeten doen, maar we komen niets tekort. Tegenwoordig verdien ik wat bij met bloggen en vloggen, maar dit inkomen hebben we niet nodig. Het is echt extra.

Wat vind je ervan dat je niet financieel onafhankelijk bent?

Ik heb geen probleem met als vrouw financieel afhankelijk zijn. Ik regel thuis de financiën, en het is niet zo dat ik toestemming moet vragen als ik iets wil kopen.

Denk je nog weer deel te gaan nemen aan het arbeidsproces?

Op dit moment heb ik daar geen plannen voor, en denk ik van niet. Maar ik ben niet zo van de lange termijn planning. Dus wie weet ooit.

Op dit moment heb ik nog genoeg om handen. Zo blog en vlog ik, en vorig jaar heb ik samen met mijn broer en zussen de groepsaccommodatie Hoeve Elba van onze ouders overgenomen. Allebei kan ik goed combineren met het gezin.

Bloggen en vloggen doe ik vanuit huis. Voor de groepsaccommodatie ben ik verantwoordelijk voor de site. Dit kan ik ook vanuit huis doen. Alle verdere afspraken plannen we zo dat er iemand bij de kinderen kan blijven, of de kinderen gaan mee.

Wat is je grootste uitdaging als thuisblijfmoeder?

De verleiding kan groot zijn om even snel wat makkelijks aan te trekken. Zeker toen de kinderen nog niet op school zaten. Daar let ik nu op: gewoon elke dag mezelf klaarmaken voor de dag, kleren en schoenen aan, make up op. Die joggingbroek trek ik pas aan als de kinderen op bed liggen.

Wat vind je leuk aan thuisblijfmoeder zijn?

Het is zo leuk om veel tijd met de kinderen door te brengen. De kinderen zijn maar zo kort klein, en dan is het fijn dat je ook echt tijd voor de kinderen hebt om leuke dingen met ze te ondernemen. Je maakt als thuisblijfmoeder alle mijlpalen en belangrijke momenten mee.

Hoe ziet een gemiddelde week eruit?

Sinds kort gaat onze jongste ook naar school, dus dat betekent dat ik voor het eerst sinds elf jaar niet meer een kind thuis heb. Wel even wennen voor mij.

Echt een vast nieuw ritme heb ik nog niet. Elke week ziet er dan ook anders uit…

Wat vast staat is dat de kinderen op doordeweekse dagen op tijd naar school moeten worden gebracht, en in de middag weer opgehaald moeten worden.

De momenten dat de kinderen op school zitten besteed ik aan het huishouden, edit ik een vlog, en schrijf een blog.

Of ik ga bij iemand op de koffie, of ik moet schoonmaken in de groepsaccommodatie.

Mijn man werkt onregelmatig. Dus het kan ook zijn dat we, als hij vrij is, samen op pad gaan als de kinderen op school zitten.

Als de kinderen uit school komen zorg ik dat ik niets meer hoef te doen. Zo kan ik er zijn voor de kinderen, en kunnen ze met iemand spelen als ze dat willen.

De oudste twee gaan 1x per week naar hun sport en de jongste zal binnenkort op zwemles gaan. Dus dat betekent dat twee middagen in de week gevuld zullen zijn.

De zondagen zijn echt voor het gezin. In de ochtend gaan we naar de kerk, en in de middag gaan we met elkaar op pad.

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie?

Zolang iemand niet afhankelijk is van de overheid voor inkomen vind ik het ieders eigen keus om wel of niet te werken.

Hoe voorzie je in contacten?

Veel vrouwen in mijn omgeving werken parttime, waardoor je doordeweeks best wat af kan spreken. Soms spreek ik in de avond af, maar ik hoef niet de hele dag mensen om mij heen te hebben. Ik kan ook prima alleen zijn.

Wat doe je om jezelf weer 'op te laden'?

Ik vind het heerlijk om zo af en toe in bad te gaan. Dat is echt een momentje voor mijzelf.

Hoe ervaar jij je ontwikkeling als thuisblijfmoeder?

Je ontwikkelt je misschien op een andere manier. Zo volg ik geen opleidingen om carrière te maken. Dat betekent niet dat ik mij niet ontwikkel. Uiteindelijk ligt mijn hart ligt bij mijn gezin en niet bij een carrière. Als de kinderen mij nodig hebben ben ik er altijd voor ze. Als dat betekent dat ik mij minder ontwikkel dan vind ik dat prima.

Waarom ben je een blog begonnen?

Mijn blog ben ik begonnen naast mijn youtube kanaal. Ik had al een aantal jaar een youtube kanaal, die is vooral op het gezin gericht. Mijn blog ben ik later begonnen omdat ik wat persoonlijkers wilde. De blog gaat dan ook meer over mij en mij als moeder.

Hoe zie je de toekomst als thuisblijfmoeder?

Over anderhalf jaar gaat mijn oudste dochter naar de middelbare school, een hele nieuwe fase waar we in terecht komen. Verder kijk ik niet ver in de toekomst en zie wel wat de toekomst ons brengt.

Als ik later op mijn leven terugkijk zal ik geen moment denken had ik maar meer gewerkt vroeger, maar zal ik dankbaar zijn dat ik zoveel tijd met mijn kinderen heb kunnen doorbrengen.


Meer weten van thuisblijfmoeder Lisanne?

Bezoek dan haar blog daanliesenkids.nl

Lees ook het verhaal van thuisblijfmoeder Anne Margriet.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *