Thuisblijfmoeder Geeske Hogenhuis

thuisblijfmoeder

Geeske Hogenhuis (35) heeft samen met haar man Ruben een zevenjarige zoon: Pim.

Geeske heeft Romaanse Talen en Culturen gestudeerd en werkte een tijdje als docent Frans.

Inmiddels noemt ze zichzelf alweer 8 jaar huisvrouw, en 7 jaar thuisblijfmoeder.

Dit is haar verhaal.

Hoe was de beslissing om fulltime te moederen? 

De beslissing om fulltime moeder te worden kwam eigenlijk vanzelf toen ik zwanger was van mijn zoon.


De wens om fulltime te moederen kwam van heel diep van binnen in mij.

Ik heb geen advies gevraagd, maar ik heb het wel met mijn man overlegd natuurlijk.


Hoe reageerde je omgeving dat je fulltime thuis bleef? 

De omgeving reageerde goed. De meeste mensen snapten goed dat ik dit wilde voor ons gezin.

6.


Wat vind je partner ervan? Hoe stond hij in het beslissingsproces? 

Mijn man vond het in het begin wel spannend om te zien hoe we rond konden komen. Maar hij stond er meteen achter dat er altijd iemand thuis zou zijn voor ons kind. Wel moest hij even wennen dat hij de kostwinner was. En hij voelt nog steeds af en toe wel de druk om voor de financiën te zorgen. Maar over het algemeen werkt het heel vanzelfsprekend voor ons.


Hebben jullie een nieuwe taakverdeling gemaakt? 

Ik deed al veel in het huishouden, omdat ik parttime werkte. Nu doe ik vrijwel alles in huis, en doet mijn man de tuin en de grotere klussen.


Hebben jullie berekeningen gemaakt om te kijken of de keuze voor het thuisblijfmoederschap financieel uit kon?

Ja we hebben uitgerekend of we van één salaris rond konden komen, en dat lukte toen precies. Ik heb wel altijd geprobeerd om iets bij te verdienen. Toen ik et thuisblijfmoeder was gaf ik bijlessen Frans.

Nu maak ik sieraden waar ik af en toe wat mee verdien. Ook verkopen we vaak dingen op marktplaats die we niet meer nodig hebben.


Wat vind je er van dat je financieel afhankelijk bent van je partner? 

Ik vind het nog steeds moeilijk dat ik financieel afhankelijk ben van mijn man, omdat ik het liefst ook iets meer bij zou willen dragen aan ons huishouden. Tegenwoordig wordt er erg veel nadruk gelegd op onafhankelijkheid voor vrouwen, en ik heb soms wel moeite om tegen de stroom in te gaan.

Aan de andere kant is mijn man ook afhankelijk van mij wat betreft het huishouden en de begeleiding van onze zoon overdag.

Denk je nog weer deel te gaan nemen aan het arbeidsproces? 

Ik zou graag een succes willen maken van de verkoop van mijn sieraden, en ben daar veel mee bezig. Ik vind het heerlijk om vanuit huis te werken en mijn eigen tijd in te delen. Ik zie mezelf niet zo snel ooit weer een baan in loondienst hebben, omdat dat heel veel druk met zich meebrengt.


Wat is je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder? 

Mijn grootste uitdaging is mijn behoefte aan contact met anderen te vervullen. Ik woon ver van familieleden en vrienden, en vaak moeten zij werken overdag.

Wat is het leukst aan fulltime moederen? 

Het leukste aan fulltime moeder zijn vind ik dat ik alle tijd, ruimte en aandacht heb voor mijn gezin en daardoor een hele sterke band kan opbouwen met mijn kind en man.


Kun je een typische week beschrijven van jou als Thuisblijfmoeder? 

  • We staan meestal om 7 uur op en na het ontbijt gaan mijn zoon en ik op de fiets naar school die 6 km verderop staat. 
  • In de regel doe ik daarna boodschappen, en als ik thuiskom doe ik de was en maak ik schoon. Daarna heb ik tijd voor mezelf die ik vul met sieraden maken, social media bijhouden, bloggen, lezen of tekenen. 
  • Rond 2 uur ga ik weer richting school om mijn zoon op te halen. 
  • Rond 3 uur zijn we weer thuis, en na de thee mag mijn zoon even 'schermen': op zijn ipad spelen of tv kijken. Meestal zit ik dan naast hem op de bank te lezen. 
  • Rond 5 uur begin ik met koken waarna we meestal om kwart voor 6 eten. 
  • Na het eten doet mijn man de afwas en mag mijn zoon nog even tv kijken. Meestal brengt mijn man onze zoon naar bed. '
  • s Avonds kijk ik graag een serie of een mooie film. 


Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie? 

Ik vind dat de overheid een beetje doorgeschoten is in het beleid dat iedereen geacht wordt betaalde arbeid te verrichten.


Ik vind dat er altijd een mogelijkheid moet blijven bestaan voor de constructie waarbij één van de ouders thuisblijft bij de kinderen als dat is wat bij je gezin past. 

Nu lijkt het alsof je deze keuze niet mag maken als gezin. Ik vind dat dit toch als persoonlijke keuze mogelijk moet blijven.

Hoe voorzie je in sociale contacten? 

Zoals ik al aangaf vind ik dit wel lastig. Ik zit veel op social media en hou graag contact via whatsapp, maar ik zou eigenlijk wel meer contacten face-to-face willen hebben doordeweeks.

Hoe 'laad' je jezelf weer op? 

Ik ben graag creatief bezig met sieraden maken, kleuren of tekenen en hou ook veel van lezen. Muziek luisteren en films kijken zijn ook favoriete bezigheden.


Een veel gehoord argument voor arbeidsparticipatie is dat je jezelf dan blijft ontwikkelen. Hoe ervaar jij je ontwikkeling als thuisblijfmoeder? 

Ik heb nog nooit zoveel geleerd over mezelf en de wereld als in mijn rol als moeder. Ik leer ontzettend veel van mijn kind over mezelf, maar ook over hoe de wereld in elkaar zit. Dat komt omdat ik gedwongen word om het aan hem uit te leggen op een duidelijke manier.

Ik lees ook veel blogs en boeken over persoonlijke ontwikkeling omdat ik dit gewoon interessant vind. Als thuisblijfmoeder heb je hier ook alle tijd voor wat ik een groot voordeel vind.


Je hebt een blog: waarom ben je dit begonnen? 

Ik ben mijn blog AardeKracht in eerste instantie begonnen om mijn creatieve uitspattingen te laten zien. Nu blog ik ook veel over de betekenis van edelstenen en kleuren. Ik vind het heerlijk om hier mee bezig te zijn als mijn zoon op school zit.


Hoe zie je de toekomst? 

In de toekomst blijf ik nog steeds thuis om voor het huishouden en mijn zoon te zorgen. Verder hoop ik dat de verkoop van mijn sieraden goed gaat lopen. Ik hoop dat we in de toekomst iets dichterbij familie en vrienden kunnen gaan wonen zodat ik ze vaker kan zien.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *