Hoe is het nu met thuisblijfmoeder..... Nicole?

thuisblijfmoeder nicole

Deze week keren we terug bij thuisblijfmoeder Nicole van het blog Meisje Eigenwijsje! Hoe is het nu met haar? Is ze nog steeds thuisblijfmoeder bijvoorbeeld?

Lees het nu!

Het interview was in 2014, dus mijn eerste vraag is: hoe is jullie gezinssituatie nu?

Mijn gezin bestaat uit mijn man en ikzelf samen met onze twee kinderen. Fay, een meisje van 7 jaar en Milo, een jongen van bijna vier. Daarnaast hebben we ook nog twee honden.

Heb je ondertussen nog opleidingen gevolgd of nieuwe werkervaring opgedaan?

Ik ben na een paar jaar weer aan het werk gegaan. Ik heb bij een webshop gewerkt. Daar was ik eigenlijk de vervanger van de eigenaresse die met zwangerschapsverlof ging. En vanuit dat werk ben ik mijn eigen bedrijf gaan opzetten. Ik heb nu dus ruim 3,5 jaar een eigen bedrijf waarbij ik diverse cursussen en trainingen heb gevolgd, en nog steeds volg om mezelf te ontwikkelen.

Ben je nog steeds fulltime thuis bij de kinderen? Een korte speurtocht op internet leert dat je in ieder geval je eigen bedrijf hebt opgestart?

Dat klopt, ik ben gestart als virtual assistent maar ben inmiddels doorgegroeid en kan mezelf instagram- & blogexpert noemen. Daar help ik andere ondernemers dan ook mee.

Destijds was je thuis vanwege ziekte en vertelde je dat het financieel noodzakelijk was dat je weer de arbeidsmarkt op zou gaan. Het liefst wilde je vanuit huis werken. Hoe kijk je daar nu op terug?

Dat gevoel heb ik nog steeds. Ik heb ongeveer twee jaar lang op locatie gewerkt, en dat zorgde voor veel gedoe rondom opvang en dergelijke. Onze jongste is niet gezond geboren dus alle perikelen rondom zijn ziekenhuisafspraken en dergelijke waren voor mij extra reden om vanuit huis werken. En ik ben daar nog steeds heel erg blij mee. Al vind ik het wel vervelend dat we nu ook echt beperkt zijn en gekluisterd aan huis. Want ik gaf bijvoorbeeld ook regelmatig training op locatie.

Hoe kwam je op het idee om geld te verdienen vanuit huis, en waarom op deze manier? Hoe verliep dat proces? Begon het met een hobby? Gaf iemand je een tip?

Het was eigenlijk mijn toenmalige bazin van de webshop die het idee in mijn hoofd plantte om van het werk wat ik voor haar deed een eigen bedrijf te maken. De werkzaamheden die ik na haar verlof deed waren vooral dingen zoals social media, klantcontact, bloggen, nieuwsbrieven, dat soort dingen.
Heel stom maar op dat moment had ik er zelf niet aan gedacht. En dat terwijl een eigen bedrijf eigenlijk al sinds jongs af aan een ‘wens’ is geweest. Geen grote droom, maar het idee zat altijd wel in mijn hoofd. Vanuit mijn persoonlijke blog en de baan bij de webshop ben ik parttime met mijn eigen bedrijf gestart en dat is uitgegroeid tot iets dat ik nu fulltime doe.

Hoeveel jaar was je thuisblijfmoeder toen je besloot je eigen bedrijf op te starten?

Ik heb 2,5 jaar in de ziektewet gezeten waarvan twee jaar tijdens mijn moederschap. Daarna MOEST ik werken, en wilde ik dit ook. Maar in eerste instantie ben ik dus in loondienst gegaan. Mijn bedrijf is nu 3,5 jaar oud.

Hoe kwam je op het idee om dit bedrijf te starten?

Mijn bedrijf, zoals het nu is, is eigenlijk zo gegroeid. Het is echt een ontdekkingsreis geweest naar waar mijn talent ligt, mijn passie, mijn drive en wat ook nog eens past bij de behoeftes van anderen. Eigenlijk doe ik wat ik nu doe pas een paar maanden.

Hoeveel tijd zat er tussen het idee en dat je je ging inschrijven bij de Kamer voor Koophandel?

Dat ging heel snel. Misschien een maand.

Waarom koos je juist voor dit type bedrijf? Wat was je motivatie? Had het te maken met je opleiding/werkervaring en/of het feit dat het goed te combineren is met het moederschap?

Het was een combinatie van alles. Werken vanuit huis was sowieso een grote wens omdat ik graag er wil zijn voor de kinderen. Het werd ook een noodzaak omdat ik op zoveel momenten met mijn zoontje naar artsen en dergelijke moest. Dat was sowieso niet meer te combineren met een baan. En aangezien ik inmiddels 18 jaar ervaring heb met bloggen en ook alweer 10 jaar met Instagram was dit een logische keuze.

Hoe vind je de combinatie moeder - eigen bedrijf?

Het is pittig, vooral in de periodes dat de kinderen thuis zijn. Of dat nou verplicht door vakantie is, of door een lockdown. Maar het is hartstikke fijn dat dit kan. Wel moet ik goed de balans blijven houden tussen wat is echt nodig om te doen (qua huishouden bijvoorbeeld) en wat niet. Plus, soms zit ik zo in mijn werk dat ik het moeilijk vind om los te laten. Maar ook dat is een mooi leerproces.

Heeft de periode van fulltime moederen een rol gespeeld bij het starten van je eigen bedrijf? Zo ja welke en hoe?

Ja en nee. Ik voelde na een tijdje wel dat ik geen fulltime moeder wil zijn. Ik wilde echt wel iets van mezelf, een baan of zoals nu een eigen bedrijf. Ik houd ervan om moeder te zijn én ik houd ervan om te werken.

Hoe heb je het starten van je eigen bedrijf aangepakt? Heb je een cursus ondernemerschap gevolgd bijvoorbeeld? Op internet gekeken? Advies gevraagd?

Ik ben er eigenlijk gewoon in gedoken. Natuurlijk had ik wel gesprekken met mijn toenmalige bazin, en ook met mijn ouders. Mijn vader heeft namelijk zelf vroeger een eigen bedrijf gehad, en inmiddels is hij er weer eentje gestart, naast zijn baan. Maar verder heb ik me er niet zo heel veel in verdiept. Dat kwam allemaal gaandeweg. Wel ben ik na het inschrijven naar een Startersdag van de Kamer van Koophandel geweest.

Hoeveel uur besteed je per week gemiddeld aan je bedrijf?

Tussen de 20 en 40 uur. Ligt heel erg aan de week zelf.

Als je nu opnieuw zou kunnen kiezen: zou je dan weer thuisblijfmoeder worden?

Nee absoluut niet meer. Zoals ik eerder al zei vind ik het heerlijk om het idee te hebben om meer te betekenen dan alleen de zorg voor de kinderen. Plus nog even, en beide kinderen zitten op school. Als ik dan geen werk zou hebben in de tijd dat zij op school zitten, moet ik aan het huishouden. Dat lijkt me heel saai, haha.

Hoe kijk je nu op de periode van fulltime moederen terug?

Ik ben wel erg blij dat ik dit heb mogen en kunnen doen. Het is wel zo dat als ik geen ziektewetuitkering had gehad in die tijd ik dus wel had moeten werken. Wij hebben sowieso niet de luxe dat we met één salaris kunnen rondkomen.

Wat vind je van het idee dat je als thuisblijfmoeder stilstaat in je ontwikkeling?

Nee dat hoeft helemaal niet. Ik kan me heel goed voorstellen dat je ook als thuisblijfmoeder kunt werken aan je ontwikkeling. Ik denk alleen dat dit heel weinig gebeurd.

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie?

Dat vind ik onzin. Iedereen zou zelf moeten kunnen kiezen. Er zijn genoeg moeders die het wel echt heerlijk vinden. Prima dan toch?

Wat zou jij als ervaren thuisblijfmoeder andere moeders aanraden?

Doe wat goed voelt voor jezelf en laat anderen je geen dingen aanpraten.
Wat doe je voor ontspanning en voor jezelf?
Ik lees heel veel, ga dagjes weg (als het kan) en ik ga ook wel eens een nachtje weg. Even lekker tijd voor mezelf. Soms is het een werkuitje dan combineer ik werk en plezier. Echter ga ik ook wel eens puur weg voor plezier.
thuisblijfmoeder

Meer weten?

Bezoek dan Nicole's blog Meisje Eigenwijsje.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *