Zoete kinderen eten geen suiker

zoete kinderen eten geen suiker

Toen Ionica Smeets (hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de Unviersiteit Leiden) moeder werd was er één ding dat haar in het bijzonder opviel:

'Hoe iedereen zich met me bemoeide en stellig verkondigde wat ik wel en niet moest doen met mijn kind. Het bleef niet bij collega's, ook buren, familieleden, kennisen en zelfs wildvreemden vertelden me regelmatig hoe het allemaal hoort.' 

Dit resulteerde uiteindelijk in het boek Zoete kinderen eten geen suiker.

Bakerpraatjes vullen geen gaatjes

In eerste instantie werd Ionica onzeker van al die adviezen. Op zoek naar antwoorden dook ze in boeken en tijdschriften. Daar ontdekte ze dat veel bakerpraatjes niet meer zijn dan dat: 'bakerpraatjes'.

Bundeling van opvoedfabels die onderuit gehaald zijn

Omdat ze vermoedde dat meer moeders worstelen met vragen en ongevraagde adviezen besloot ze haar kennis te delen met andere ouders.


In haar boek Zoete kinderen eten geen suiker zijn al haar stukken over opvoedfabels verzameld.


Doet Ionica nu zelf niet precies hetzelfde: advies geven?!

Daarmee zou je kunnen zeggen dat Ionica in Zoete kinderen eten geen suiker precies doet wat ze zelf vervelend vond: anderen van advies dienen! Zelf ziet ze die valkuil ook. Daarom benadrukt ze dat ze zich zeker niet als een goeroe wil opstellen die vertelt hoe het allemaal moet.

Ze zet simpelweg de feiten bij elk onderwerp op een rij. Vervolgens vertelt ze wat de wetenschap zegt, en hoe zij het zelf doet. En vervolgens is het helemaal aan jou om te kijken of je er wat mee doet, en hoe.

Ionica's conclusie: meeste opvoedadviezen kun je naast je neer leggen

Ionica's conclusie is dat je de meeste ongevraagde opvoedadviezen gerust naast je neer kunt leggen. Het is allemaal niet zo zwart-wit en ieder kind is weer anders. Haar doel is om het ouders makkelijker te maken en ze te helpen om meer ontspannen om te gaan met het ouderschap.


Opzet van Zoete kinderen eten geen suiker

Helaas is het boek niet geordend op opvoedadvies. De titels van de hoofdstukken hebben algemene titels, zoals 'toastjes met kaas' of 'dun als Doutzen'. Je kunt dus niet even makkelijk een opvoedadvies opzoeken. Dat vind ik persoonlijk erg jammer.

Gelukkig wordt dit enigszins gecompenseerd door de Index achterin. Daar kun je wel makkelijk een onderwerp opzoeken.

Praktische informatie over Zoete kinderen eten geen suiker

Zoete kinderen eten geen suiker is voor 17,95 te koop bij bol.com

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *