Intimiteit bij kersverse ouders

intimiteit

Na de geboorte van onze oudste dochter kwamen mijn man en ik met haar thuis uit het ziekenhuis. (Vanwege een dreigende zwangerschapsvergifiting moest de bevalling worden ingeleid).

Ik weet nog dat we thuiskwamen, op de bank gingen zitten en elkaar aankeken en vroegen:

'Wat nu?'

Een kind krijgen is toch een soort aardverschuiving in je bestaan. Het beïnvloedt alles in je leven, inclusief je relaties.

Wat waren mijn man en ik blij toen de kraamhulp kwam.

Ze werd onze steun en toeverlaat in onze nieuwe rol als vader en moeder.

Maar het is belangrijk om daarnaast ook je rol als partners van elkaar in ere te houden.

Marloes schreef speciaal voor Het Moederfront onderstaand artikel over intimiteit bij kersverse ouders.

Intimiteit bij kersverse ouders

Jij en je partner zijn zonet ouder geworden.

Jullie zijn helemaal in de wolken met jullie kleintje, maar het kersverse ouderschap is ook erg zwaar.

Onderbroken nachten, borstvoeding, veel pampers vervangen en ga zo maar door. Het gevaar is dat jullie elkaar als geliefden uit het oog verliezen. Door de vermoeidheid staat jullie hoofd niet meer naar intimiteit.

Tips tegen vermoeidheid

Als kersverse ouders zullen jullie het kunnen beamen: nachten waarin je amper slaapt en om de twee uur moet opstaan voor borstvoeding zijn ontzettend zwaar. En als je dan nog een huilbaby hebt, is het hek helemaal van de dam.

Je kunt wat doen aan gebroken nachten!

Je denkt misschien dat je niks aan die korte nachten kan veranderen, maar niks is minder waar. Er bestaan (online) cursussen die je kan volgen waarin je tips krijgt over dutjes, nachten, nachtvoeding en zo veel meer bij newborns.

Je kan ook een slaapgids volgen om je baby nog meer structuur te bieden en een slaaproutine aan te leren. Op deze manier leer je je baby een goed dag- en nachtritme, waardoor hij of zij ‘s nachts ook beter zal slapen.

Me-time tijdens dutjes

Daarnaast kan je ook een dutje doen terwijl je baby z’n ochtend- of namiddagdutje doet. Dat lukt niet altijd zo goed als je weet dat je baby maar een uurtje zal dutten. Er zijn ook andere manieren om tijdens de dutjes te ontspannen.

Lees een boek, doe wat yoga of investeer op een andere manier in wat me-time. Na de zwangerschap zal je nog niet meteen zin hebben in seks, maar om je toch al wat voor te bereiden of in de mood te komen kan je een speeltje van Lovense, zoals de Lovense Lush 3, gebruiken. Een organsme werkt niet alleen ontspannend, het maakt je ook gelukkiger omdat het gelukshormoon oxytocine vrijkomt. Zo kan jij de rest van de dag zonder problemen aan!

Laat los en aanvaard hulp

Je kan slaaptrainingen volgen of zelf wat bijslapen tijdens dutjes, maar daarmee is die rommel nog niet aan de kant of is het huis nog niet gepoetst. Misschien ben je een grote controlefreak en heb je naast de zorg voor je baby’tje ook de drang om het huis spik en span te houden.

Dat is echter niet altijd mogelijk en als je dat wel doet zal je al snel bezwijken door de vermoeidheid. Je moet dan ook leren om hulp te aanvaarden van familie en vrienden. Geef duidelijk aan waarmee ze je kunnen helpen en zo kan jij ook meer aandacht aan je kindje geven. Zo’n kleintje kan je nooit genoeg vertroetelen.

Zoek je iets professionelere hulp?

In de eerste weken kan je een beroep doen op een vroedvrouw die naar huis komt en die je tips en tricks aanleert voor de verzorging van je liefste schat.

Nawoord

Dankjewel Marloes voor je interessante artikel!
Ik weet nog dat ik in het ziekenhuis lag na de bevalling van mijn oudste dochter met pijnlijke hechtingen, en dat de gynaecoloog kwamen praten over voorbehoedsmiddelen. Ik herinner me dat ik me afvroeg of die man gek was geworden?
Plassen deed al pijn, en ik was niet van plan ooit nog iemand in de buurt van mijn intieme delen te laten.
Maar gelukkig is dat allemaal weer goed gekomen, en kreeg onze oudste dochter nog 2 zusjes en 2 broertjes : )

Leestip


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *