|

Gastpost: Voorkom de Kerststress

door Sanne Velthuis

'Werkende moeders' hebben normaal gesproken al genoeg aan hun hoofd: het balanceren van werk-verplichtingen met het zorgen voor de kinderen, plus het onderhouden van een relatie en vriendschappen. In de laatste maand van het jaar komt daar dan ook nog eens de kerstdrukte bij.

Veel moeders voelen zich onder druk gezet om de leukste, origineelste cadeaus te kopen voor vrienden en familie, zelf handgemaakte kerstversieringen te fabriceren om het huis mee op te leuken en het meest heerlijke kerstdiner te bereiden.

Hoge verwachtingen

De verwachtingen, mede opgeklopt door de geidealiseerde verbeelding van het kerstfeest in films en tv programma’s, lijken elk jaar hoger te worden. Al is het natuurlijk leuk om wat moeite te doen om iets speciaals te maken van de feestdagen, is het niet de bedoeling dat de kerststress ons leven totaal komt te overheersen en doet voorkomen dat we van deze speciale dagen kunnen genieten.

Doe Maar Gewoon….

Het is daarom belangrijk om dingen te kunnen loslaten. Wie heeft er ten slotte besloten dat het nodig is om zelf kerstkaarten te maken? Dat je buren of vriendinnen daar graag hun tijd aan besteden is hun eigen keuze, en betekent niet dat jij je ook geroepen moet voelen om in de weer te gaan met glitters en stencils.

Wildpaté versus stokbroodje

Een leuke kaart gekocht bij de boekhandel naast je werk voldoet ook prima, en scheelt je bovendien een hoop tijd. Drie dagen van tevoren bereidde wildpaté met gemarineerde vlierbessengelei als voorgerecht voor het kerstdiner? Een lekker soepje met stokbrood is net zo gezellig.

Stressvrij diner

Bovendien mislukt een vertrouwd recept minder snel dan een gewaagd gerecht dat je nog nooit uitgeprobeerd hebt, en wat heb je nou liever, een stressvrij diner waar iedereen van kan genieten, of een weliswaar exclusieve maaltijd waar je je uren voor hebt moeten uitsloven in de keuken, met als gevolg dat je de rest van de avond uitgeput en geprikkeld aan tafel zit?

Sleutel tot succes voor leuke cadeautjes

En als je liever niet door de overvolle winkelstraten worstelt op zoek naar de meest fraaie, smaakvolle cadeaus, waarom blijf je niet lekker thuis en bestel je je kerstcadeautjes via het internet terwijl je geniet van een welverdiend glaasje wijn?

Originaliteit en persoonlijke touch!

De sleutel tot succes bij het kopen van cadeautjes is originaliteit en een persoonlijke touch. Koop bijvoorbeeld een mooi boek over India voor je zus die in het nieuwe jaar van plan is te gaan reizen. En je vader die van tuinieren houdt, die heeft altijd wel wat aan een cadeaubon van het tuincentrum.

Fotokalender!

Voor opa’s en oma’s die wat verderweg wonen en hun kleinkinderen minder vaak zien is het leuk om samen met de kinderen een cadeautje te maken dat ze thuis op kunnen hangen, bijvoorbeeld een schilderij, of een mooi fotolijstje. Zijn je kinderen daar wat te jong voor, geef een fotokalender cadeau met foto’s van je kindjes.

Praktisch én persoonlijk, dat zijn de beste cadeau’s, en deze hoeven vaak niet eens veel geld en tijd te kosten, vooral nu je veel artikelen online kunt bestellen.

....En Laat je Niet Gek Maken

Door praktisch na te denken over wat uitvoerbaar is gezien je levenstijl, kun je de kerststress zo beperkt mogelijk houden. Maar meer nog dan het afwegen van je prioriteiten en het toepassen van tijdsbesparende strategieen, is het belangrijk om je niet gek te laten maken door verwachtingen, of deze nou uit je omgeving, de media, of bij jezelf vandaan komen. Hoe perfecter het plaatje in je hoofd over hoe het kerstfeest eruit moet zien, hoe meer het je frustreert als de realiteit daar niet aan voldoet.

Laat lossss!

Probeer die verplichtingen van je af te schudden, en laat die hoge verwachtingen los. Maak dit jaar het voornemen om wat meer rust in je zelf te creëren, meer ontspannen te zijn en te genieten van de kerstdagen, ondanks de drukte!

Volg Het Moederfront op Twitter!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *