Kan 'quality time' compenseren voor afwezigheid?

mamadag

We kennen denk ik allemaal wel het verhaal dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit.

En als je door de week fulltime buitenhuis aan het werk bent, en je kind dus alleen 's avonds en in het weekend ziet, is het een troostrijke gedachte.

Maar de Amerikaanse blogger Shelly Sangrey heeft er haar vraagtekens bij.


Kan 'quality time' compenseren voor afwezigheid?

Shelly groeide op met een moeder die veel weg was voor haar werk, en een vader die wel regelmatig thuis was.

Shelly kiest voor aanwezigheid versus aanwezig op speciale momenten

Hier onder een stukje uit haar blogpost:

'For most of my childhood, both of my parents worked full time. My mom worked second shift, so I only saw her for a few precious moments after school and on the weekends. For sure, we had a good relationship- and still do.

But would I have traded her presence at all of my dance classes and recitals in exchange to have her home with me all the time? Absolutely. 

 My dad was the one who was home with me at night. We never really did anything that people would consider “quality time”, unless you consider watching TV quality time.

Would I have traded his low key, yet dependable, presence in my life in exchange for one day a week of intentional activities? No way.'

Hart onder de riem voor thuisblijfmoeders en huismannen

Shelly's overwegingen zijn een hart onder de riem voor thuisblijfmoeder en huismannen die in de regel de boodschap krijgen dat hun aanwezigheid weinig relevant is. Afwezigheid is immers te compenseren met een paar uurtjes intensief samenzijn!

Maar voor het kind dat bijvoorbeeld op dinsdagmiddag huilend uit school komt is de aanwezigheid van een ouder op dat moment wel degelijk van belang. Op zaterdag intensief getroost worden is dan mosterd na de maaltijd.

Daarnaast spreekt uit Shelly's verhaal een waardering voor het dagelijkse, gewone leven. En dat juist dáárin aanwezigheid wel degelijk van belang is.

En nee, die aanwezigheid kan niet altijd gecompenseerd worden met speciale momenten zoals een Mamadag of een Papadag. In ieder geval niet voor Shelly.

Hoe vervelend drukbezette ouders dit ook vinden om te horen.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Tsja het is maar wat je het belangrijkst vindt, ze zijn maar 1x klein, je kinderen. Volgens mij moet er toch ergens iets knellen als je (stel:) beiden een drukbezette carriere hebt.
    Kan in mijn ogen niet goed zijn voor kinderen, als ze beide ouders maar weinig zien en 4x per week naar de creche gebracht worden, bijvoorbeeld..

  2. 2 fulltime werkende ouders komt in Nederland nauwelijks voor. Mijn moeder werkte (we spreken hier over 30 jaar geleden) maar ik herken op geen enkele manier wat hier staat. Zij was op werkdagen om 1730 uur thuis dus tijd zat om mij te troosten als ik verdrietig was. Ook was ze 2 dagen in de week gewoon thuis. Ik heb een fantastische band met haar.Ik vind het nogal een eenzijdig stuk dit.
    Annelies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *