Fulltime ouder is basaal recht van een kind

'Het maakt voor je kind niet uit, of jíj voor hem zorgt of de crèche.'

Dat is de boodschap die (thuisblijf)moeders te horen krijgen. Sterker nog, we koersen af naar een cultuur waarin je als moeder je kind te kort doet als je hem of haar níét naar de crèche doet.

Kortom: de tijd die je aan je kind besteedt, kun je net zo goed aan een betaalde baan besteden. Dan doe je tenminste wat nuttigs in plaats van de hele dag thuis te 'zitten'.

Aanwezigheid moeder doet er wel degelijk toe!

Maar volgens Dr.Sigman maakt het wel degelijk uit of je fulltime voor je kind zorgt: de neurobiologische effecten van de fysieke aanwezigheid van de moeder op een kind, kunnen door niemand anders bewerkstelligd worden. Volgens hem worden moeders ondergewaardeerd.

Dit schrijft hij in zijn onderzoeksrapport WHO CARES? dat hij in opdracht van Family First NZ uitvoerde.

Thuisblijfmoeders verdienen ondersteuning

Zeggen dat het moederschap speciaal is, wordt als denigrerend, soms zelfs beledigend voor vrouwen beschouwd, aldus dr. Sigman. Doordat iedereen zo voorzichtig is om te voorkomen dat 'werkende moeders' zich schuldig voelen, moeten thuisblijfmoeders broodnodige erkenning en ondersteuning ontberen.

Dr. Sigman: 'Why has motherhood not been viewed as an incomparable responsibility carried out by a gender with awe-inspiring qualities?'

Overheid geeft 3 miljard uit aan kinderopvang, maar schaft Algemene Heffingskorting af

Het huidige overheidsbeleid, waarbij de overheid investeert in professionele opvang, terwijl ouders die fulltime willen zorgen geen enkele ondersteuning krijgen moet worden herzien, vindt dr. Sigman.

Ter illustratie:

Volgens een notitie van het CPB heeft het kabinetsbeleid om de arbeidsparticipatie van vrouwen te vergroten 100.000 per nieuwe baan gekost. De Algemene Heffingskorting wordt juist afgeschaft.

Ieder kind heeft recht op een fulltime ouder

Volgens dr. Sigman dient het uitgangspunt te zijn dat ouders de beste verzorgers van hun kind(eren) zijn, en een fulltime ouder als een basaal recht van het kind.

De belangen van het kind moeten zwaarder wegen dan de belangen van de economie en de ouders.

Volg Het Moederfront op Twitter!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Nou voel ik me heel erg gewaardeerd door jouw blogje 🙂
    Ik ben blij dat ik de eerste vier jaren van mijn jongens thuis gebleven ben. Ik denk dat door ASS problemathiek het nog belangrijker is. Ook al heb je toch ook je ontspanning nodig.

  2. Nou voel ik me heel erg gewaardeerd door jouw blogje 🙂
    Ik ben blij dat ik de eerste vier jaren van mijn jongens thuis gebleven ben. Ik denk dat door ASS problemathiek het nog belangrijker is. Ook al heb je toch ook je ontspanning nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *