Stop met de kindcultus?!

kindcultus

Gedragspsycholoog Serge Dupont vindt dat we moeten stoppen met onze kinderen als prinsen en prinsessen te behandelen.

Niet alleen bewijs je je kinderen hier namelijk geen dienst mee, het is als ouder ook hartstikke zwaar!

De kindcultus

Volgens het idee van een kindcultus zetten ouders hun kind(eren) tegenwoordig veel te veel op een voetstuk.

Ooit werden kinderen zien als een soort wilden die je moest temmen. Maar toen kwam Jean-Jaques Rousseau in de 18de eeuw, en kinderen veranderden van wilden in lieve engeltjes die bescherming nodig hadden.

Dit idee is steeds sterker geworden en zie je volgens Dupont bijvoorbeeld terug in internationale verdragen en wetten die bijvoorbeeld een corrigerende tik verbieden.

Voorbeelden

Dupont geeft een aantal voorbeelden van de kindcultus. Zoals je gesprek onderbreken als een kind je iets komt vragen.

Vroeger was de kans groot dat je genegeerd werd als kind als je je ouders stoorde in hun gesprek. Daarnaast noemt hij overbescherming: kinderen fietsen bijvoorbeeld steeds minder zelf naar school.

3 Gevolgen van de kindcultus

De gevolgen van de kindcultus zijn niet mals: uitgebluste ouders, opgebrande leerkrachten en mentale problemen bij jongeren! Denk aan angststoornissen en depressieve gevoelens. Door overbescherming zijn kinderen niet meer opgewassen tegen het leven.

Hoe moet het dan wel?

Gewoon. Omdat ik het zeg!

Het kan allemaal een stuk makkelijker volgens Serge Dupont. Gewoon zeggen dat iets niet mag. Je hoeft het niet uit te leggen als ouder. En het argument: 'Omdat ik het zeg!' is ook prima. Sterker nog, Dupont zegt:

'Door continu te onderhandelen over schermtijd, bedtijd of wanneer je naar de speeltuin gaat, verlies je geloofwaardigheid.'

Duponts uitgangspunt is dat jij als ouder het beste weet wat goed is voor je kind.

Niet je kind.

En daar mag je dus naar handelen.

Voor de bestwil van je kind en van de hele maatschappij!

Nawoord

Ik moet zeggen dat ik Serge Duponts redenering zo gek nog niet vind. Het heeft bovendien ook wel iets bevrijdends.

Je krijgt als ouder weer meer zeggenschap.

Hierdoor bied je je kind veilige grenzen, en bereid je hem bovendien beter voor op alle voetangels en klemmen waarmee het leven nu eenmaal bezaaid is.

Zelf lezen?

Het artikel lees je hier.

Wat vind jij van het idee van een kindcultus?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Dus de regie weer terugpakken 🙂 Hier alleen volwassen kinderen thuis (nog 2). Dan word het meer coachen aan de zijlijn hè. En voel je je soms blij en dankbaar. En soms ook bezorgd. Mooi om hier over te schrijven. Goed. Jonge ouders hebben raad nodig en meer durf.

  2. Dus de regie weer terugpakken 🙂 Hier alleen volwassen kinderen thuis (nog 2). Dan word het meer coachen aan de zijlijn hè. En voel je je soms blij en dankbaar. En soms ook bezorgd. Mooi om hier over te schrijven. Goed. Jonge ouders hebben raad nodig en meer durf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *