Steeds meer mannen huisman

'Het sociale stigma om je baan op te geven om voor je gezin te zorgen verdwijnt langzaam maar zeker,' juicht een artikel op Engelse website iVillage.co.uk.

Klinkt goed, niet? Maar het gaat hier om een artikel over de groei van het aantal huismannen.

In Engeland zijn er maar liefst tien keer zoveel huismannen als tien jaar geleden, en één op de vijf vrouwen is daar de kostwinner. Terwijl in Engeland steeds meer mannen kiezen voor fulltime zorg en opvoeding, daalt het aantal vrouwen dat deze keuze maakt juist.

Hoewel in Engeland het sociale stigma voor fulltime zorgen voor mánnen lijkt te verdwijnen, is het voor Nederlandse vrouwen groter dan ooit.

Zijn we van de regen in de drup beland? Eerst móchten vrouwen geen betaalde baan hebben, nu móeten ze.

En zijn mannen de lachende sekse?!

Vergelijkbare berichten

8 reacties

 1. Uiteraard. Sinds het bestaan van de mensheid zijn de mannen de hond die er met het bot vandoor gaat. De lachende derde in deze. Dat is gewoon (menselijk) feit...
  En iets anders: ik zou het niet willen, een huisman... Ik vind het zelf in sommige opzichten veel te leuk om aan de touwtjes te mogen trekken in huis 😉

 2. Ik snap niet dat mensen dingen zouden kiezen omdat iedereen het zo doet.

  Zei de vrouw met de 2 kindjes en de deeltijdbaan en de man met fulltimebaan en leasebak.

  Maar serieus. Als we het idee zouden opvatten dat het beter zou wezen als manlief 4 dagen voor de kindjes zou zorgen en ik de hoofdkostwinner zou worden, doen we dat toch? Of nou 1 of 50 of 95% van het land het zo doet.

 3. hahaha, de beauvoir. Kwam ik tijdens mijn studie echt niet doorheen, haar hersenkronkels... Sorrie. Vrees dat ik echt een muts én huisvrouw ben en blijf... geen barricades en filosofische schrijfsel van mij. En dat vrees ik geeneens... Ik lees hooguit oude, hopeloos seksistische en romantische boeken... zwijmel... ze zijn beter dan de bouquet, die zijn me veel te vooruitstrevend 😉

 4. Niet verkeerd, zou ik zeggen.. de gezinnen met rijtjeswoning, anderhalf inkomen, twee kinderen en een hond zijn al legio. Een beetje variatie maakt de samenleving absoluut avontuurlijker, en ik zie graag dat mannen hun zorgcapaciteiten benutten. Ik zeg altijd maar: ik kan mijn vier zonen leren wat het is om een goed mens te zijn, maar niet wat het is om een man te zijn. Daarvoor zijn mannelijke rolmodellen nodig (ook in zorg en onderwijs trouwens!).

 5. In onze buurt zijn veel huismannen, en ook veel gezinnen van wie er altijd eentje thuis is (om de beurt). Ik vind een man die voor zijn kinderen zorgt en zich niet te goed voelt voor het vouwen van de onderbroeken een échte vent! Maar het moet afgelopen zijn met dat gezeur van "hij moet het op zíjn manier mogen doen" als dat betekent dat de boel minder schoon wordt dan wanneer de vrouw het doet, of de was zich opstapelt, of de kinderen veel te lang in een vuile luier rondtrippelen. Het moet wél goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *