Schooltijden nog van deze tijd?

Zowel het tijdschrift Groter Groeien als Uitgeverij Zwijssen publiceerden deze maand een onderzoek op het gebied van de schooltijden. Centraal stond daarbij de vraag of we tevreden zijn met het overwegend, traditionele schooltijdenmodel.

Bij Grote Groeien deden 420 moeders mee, en aan het onderzoek van Uitgeverij Zwijssen 400 ouders, waarvan 70% moeders en 30% vaders.

Uitkomsten Groter Groeien: Woensdagmiddag is heilig

Maar liefst 75% van de moeders die meededen aan het onderzoek verklaart de vrije woensdagmiddag 'heilig'. Verbazingwekkend aangezien 66% van de moeders die middag het liefst op de bank doorbrengt, terwijl in werkelijkheid zo'n 50% druk is met halen en brengen naar clubjes en dergelijke.

Dat verklaart misschien wel waarom slechts 42% tegen een continurooster is, ondanks de heiligverklaring, waarbij de vrije woensdagmiddag zou vervallen.

Uitkomsten Uitgeverij Zwijssen: continurooster leidt tot tevreden ouders

Drieëndertig procent van de ondervraagden is vóór een continurooster. Opvallend is dat de voorstanders vooral moeders en Thuisblijfmoeders zijn! Zij hebben waarschijnlijk het meest te maken met halen en brengen, speculeren de onderzoekers. De motivatie voor een continurooster komt voort uit een verlangen naar rust en regelmaat, en meer duidelijkheid omdat álle kinderen overblijven.

Van de ouders van kinderen met een traditioneel schooltijdenmodel is 79% tevreden. Bij de ouders die te maken hebben met een continurooster ligt dat aantal hoger, namelijk op 88%.

Belangrijkste reden voor ouders om andere schooltijden te willen zijn hun werk en carrière.

Meer informatie

Onderzoek Uitgeverij Zwijssen
Onderzoeksresultaten Groter Groeien

Wat heeft jouw voorkeur: een continurooster of het traditionele model?
Zijn werk en carrière valide overwegingen om andere schooltijden te wensen?

Vergelijkbare berichten

11 reacties

 1. Behalve de vraag wat de ouders het beste uitkomt, zou ook mogen meespelen wat voor de kinderen prettig is. Wat ik me uit mijn jeugd herinner, was dat die vrije woensdagmiddag heerlijk was. Dan ging je met je vriendjes op avontuur of bij elkaar thuis spelen.
  Nu heb ik het wel over de veertiger jaren van de vorige eeuw toen je nog op straat kon spelen zonder dat je van je sokken werd gereden.
  Ik vind dat er nu wel eens te veel het beeld ontstaat dat kinderen doorlopend bezig gehouden moeten worden, terwijl juist die vrijheid waarin je tegen de grenzen van wat je mocht aan kon duwen niet alleen prettig maar ook leerzaam is.
  Ook al kwam je dan wel eens bemodderd thuis.

 2. Behalve de vraag wat de ouders het beste uitkomt, zou ook mogen meespelen wat voor de kinderen prettig is. Wat ik me uit mijn jeugd herinner, was dat die vrije woensdagmiddag heerlijk was. Dan ging je met je vriendjes op avontuur of bij elkaar thuis spelen.
  Nu heb ik het wel over de veertiger jaren van de vorige eeuw toen je nog op straat kon spelen zonder dat je van je sokken werd gereden.
  Ik vind dat er nu wel eens te veel het beeld ontstaat dat kinderen doorlopend bezig gehouden moeten worden, terwijl juist die vrijheid waarin je tegen de grenzen van wat je mocht aan kon duwen niet alleen prettig maar ook leerzaam is.
  Ook al kwam je dan wel eens bemodderd thuis.

 3. Ik zie even niet in waarom vijf dagen om 14.00 uur uit een stap achteruit zou zijn. Welnee, dat geeft hoogstens wat rust in de tent. Nog volop tijd om lekker buiten te spelen, en of ze dat boterhammetje nu thuis of op school eten maakt ook niet zo bar veel uit. Is het niet veeleer de (tbm)moederlijke drang om het kind vooral bij zich te willen houden, die een grote rol speelt in de tegenargumenten?

 4. Niet zozeer op deze site, Nicole. Maar op de Telegraaf website is dit artikel ruimschoots aan bod geweest met meer dan 300 reacties. Die ademden toch veelal een ultraconservatief sfeertje. Het verbaast me dan ook dat, zoals jij zegt, veel tbm'ers juist voor zouden zijn.

 5. Niet zozeer op deze site, Nicole. Maar op de Telegraaf website is dit artikel ruimschoots aan bod geweest met meer dan 300 reacties. Die ademden toch veelal een ultraconservatief sfeertje. Het verbaast me dan ook dat, zoals jij zegt, veel tbm'ers juist voor zouden zijn.

 6. Ik dacht altijd dat continurooster betekent dat kinderen allemaal op school eten? Daar hebben wij namelijk o.a. de school van onze kinderen op uitgezocht. Ma, di, do en vr tot 14.30 incl. lunch op school, en gewoon de woensdagmiddag vrij. Ideaal vind ik.

  Kira

 7. Ik dacht altijd dat continurooster betekent dat kinderen allemaal op school eten? Daar hebben wij namelijk o.a. de school van onze kinderen op uitgezocht. Ma, di, do en vr tot 14.30 incl. lunch op school, en gewoon de woensdagmiddag vrij. Ideaal vind ik.

  Kira

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *