Schepper&Co. Arbeidsparticipatie versus zorgtaken

In het discussieprogramma Schepper & Co. van maandag 11 april, een discussie naar aanleiding van de zorgnota van het CDA. Aan tafel: Wendy Schouten, Jolanda Holwerda en CDA-lid Eddie Hijum.

Eddie Hijum

Eddie Hijum, fractiesecretaris van het CDA, vindt dat de overheid een blinde vlek toont in de mate waarin ze arbeidsparticipatie nastreeft. Dit gaat namelijk ten koste van de zorgtaken, die mensen óók willen doen.

Het huidige beleid creëert een spanningsveld tussen betaalde arbeid en zorgtaken, concludeert Hijum.

Jolanda Holwerda: Overheid moet arbeidsparticipatie faciliteren

Jolanda Holwerda (eindredacteur Lof) wekt sterk de indruk dat ze vindt dat kinderen de verantwoordelijkheid zijn van de overheid, en niet zozeer van de ouders. Die moeten namelijk buitenshuis kunnen werken, en de overheid moet er voor zorgen dat ze daarbij niet gehinderd worden door hun ouderschap. Anders komt het de overheid duur te staan, want dan kiezen mensen niet meer voor kinderen!

Wendy Schouten: fulltime arbeidsparticipatie leidt tot sociale armoe

Wendy Schouten, publiciste, is een frisse wind, die uit ervaring spreekt als ze zegt dat Zweden niet het paradijs is dat ons wordt voorgespiegeld. Sterker nog, zij waarschuwt dat Zweden ons voorland kan zijn, en niet op een goede manier. De fulltime arbeidsparticipatie heeft in Zweden geleid tot lege straten, en een vervreemding tussen ouders en kind.

Huiverend herkenbaar is Wendy Schoutens verhaal over de totstandkoming van de huidige Zweedse samenleving: in de jaren vijftig kregen Zweedse vrouwen de boodschap dat ze 'parasieten van de maatschappij' waren als ze niet buitenshuis werkten, en dat ze hun kind tekort deden door het niet naar de crèche brachten. Steek je vinger op als dit je bekend voorkomt!

Bekijk het programma hier onder:

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Een neef van ons woont in Zwedeen. Hij werkt vier dagen per week en zijn vrouw drie. Jullie snappen het nu allemaal.... Nicht moedert vier dagen en vader vadert drie dagen. Daar komt dus geen creche aan te pas.
  Het vaderschapsverlof is een heerlijk gegeven maar daar staan torenhoge belastingen tegenover.
  Niet alles is dus rozengeur en manenschijn.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 2. Een neef van ons woont in Zwedeen. Hij werkt vier dagen per week en zijn vrouw drie. Jullie snappen het nu allemaal.... Nicht moedert vier dagen en vader vadert drie dagen. Daar komt dus geen creche aan te pas.
  Het vaderschapsverlof is een heerlijk gegeven maar daar staan torenhoge belastingen tegenover.
  Niet alles is dus rozengeur en manenschijn.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *