Review: 'Dolgelukkig zijn wij'

Dolgelukkig zijn wij is een ontroerend en bijzonder boek, over hoe het is als je kind zwaar gehandicapt wordt geboren. Wat gebeurt er dan met je? Hoe voel je je? Hoe ga je daarmee om? Journaliste Annemarie Haverkamp (36) is uitermate eerlijk in de beschrijving van haar gevoelens, en dat maakt dit boek bijzonder om te lezen.

'Dolgelukkig zijn wij' is het derde boek van journaliste Annemarie Haverkamp. Eerder verschenen van haar hand al de boeken 'Job zegt koekemokkie', en 'Job, een zeldzaam jongetje'. Beide boeken zijn een verzameling van Annemarie's columns in de Gelderlander.

Zwanger met Maxima

Annemarie Haverkamp was tegelijkertijd zwanger als Maxima, en schreef in een column in de Gelderlander over haar zwangerschap. Maar terwijl Maxima beviel van een blakend gezonde dochter, Amalia, beviel Annemarie van een zoontje met een zeldzame chromosoomafwijking. En daarmee stond haar hele leven compleet op z'n kop.

Wat doet een gehandicapt kind met je?

Een greep uit de emoties die Annemarie beschrijft: ongeloof, angst, zorg, onzekerheid, onbegrip, pijn, verlangen, verdriet, hulpeloosheid, gene, paniek, afweer, boosheid.

Eén van de gevolgen voor Annemarie is dat ze niet meer kan slapen, omdat ze maar blijft malen. Uiteindelijk komt ze onder toezicht van een psychiater en krijgt ze tranquilizers, pillen die een psychose moeten voorkomen en antidepressiva.

'Niet meer praten, niet meer schrijven,' luidde zijn dwingende advies. 'Het helpt u niet. Het versterkt enkel uw cirkeldenken waardoor u dieper wegzakt.' De medicijnen zouden het gevecht met mijn verwarde hoofd aangaan.'

Indrukwekkend en leerzaam, dat leed soms zo groot kan zijn, dat medicatie nodig is om te overleven.

Genre Intellectueel Ramptoerisme

Natuurlijk zitten er elementen in die je vaker tegenkomt in dit soort boeken, zoals botte reacties van de omgeving, en een arrogante arts. Bijvoorbeeld de buurvrouw die zegt: 'Dan maak je er toch nog één?'

Maar vergeleken met bijvoobeeld Kluuns boek 'Komt een vrouw bij de dokter' is 'Dolgelukkig zijn wij' veel puurder, zonder opsmuk, en wars van hijgerige mediageilheid.

Na de bevalling weer fulltime buitenshuis werken

Annemarie Haverkamp is een vrouw naar het hart van de traditionele feministes: na de bevalling zou ze weer fulltime buitenshuis gaan werken, en haar man zou het leeuwendeel van de zorg voor de baby doen. Ze is zelfs de meestverdienende partner!

'Na mijn verlof zou ik fulltime terugkomen. Want Annemarie Haverkamp was nog eens iemand met plannen en ambitie. Bart zou het grootste deel van de verzorging van de baby op zich nemen, zo hadden we het afgesproken. Hij werkte parttime, ik bracht het meeste geld binnen.'

Aan het eind van het boek kun je lezen dat Annemarie haar werk bij de krant weer fulltime heeft opgepakt.

Praktische informatie

Het boek is voor 16,95 te koop bij Bol.com.

Meer weten?

Bezoek dan Annemarie's website.
Annemarie op Twitter.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *