Scheiden: waarom zou je?

Eén van de argumenten om vooral niet fulltime voor je kinderen te zorgen, is dat anno 2017 40% van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. Als thuisblijfmoeder of huisman heb je immers geen eigen inkomen, dus dat maakt je dan kwetsbaar.

In de Libelle nr. 52 van 2017 wordt echter voorzichtig geopperd dat scheiden niet altijd de beste oplossing is. Scheiden heeft volgens diverse onderzoekers namelijk een aantal negatieve gevolgen staat te lezen in het artikel: Scheiden of blijven?

De negatieve gevolgen van scheiden

 • Gescheiden mensen zijn in het algemeen minder gelukkig. Zelfs als ze opnieuw getrouwd zijn.
 • Gescheiden mensen zijn vaak minder gezond.
 • Scheiden geeft stress.
 • Scheiden betekent niet altijd een einde aan de conflicten. Soms worden ze zelfs erger.
 • Scheiden kan financiële problemen geven.
 • Scheiden gaat vaak gepaard met schuldgevoel, zeker naar kinderen toe.
 • Kinderen van gescheiden ouders doen het vaak wat minder goed op school.
 • Kinderen van gescheiden ouders hebben vaker gedragsproblemen.
 • Een tweede huwelijk eindigt twee keer zo vaak opnieuw in een scheiding.

Waarom loopt 40% van de huwelijken stuk?

De belangrijkste verklaring voor het echtscheidingspercentage zijn (te) hoge verwachtingen. Het leven moet Leuk zijn. Er heerst een bepaald ideaal over hoe een relatie zou moeten zijn. Aangezien dit niet realistisch is, leidt dat onherroepelijk tot teleurstelling.

Maar relaties zijn, net als het leven, niet altijd leuk.

En dat hoeft ook niet.


Geef je jouw relatie een 6? Ga dan niet scheiden

Relatiecoach en schrijfster van Tango van de Ikken Berry Collewijn geeft de volgende vuistregel:

Geef je jouw relatie een zesje of zeventje? Dan is de kans groot dat je gelukkiger wordt als je in de relatie blijft, dan dat je gaat scheiden!

En als extra steuntje in de rug wordt een onderzoek van de Amerikaanse socioloog Linda Wait aangehaald. Zij concludeerde dat 86% van de stellen die overwogen om uit elkaar te gaan, 5 jaa rlater weer gelukkig waren met elkaar.

Met andere woorden: geef niet te snel op. Je kunt je relatie behouden. Het vraagt alleen wat inzet en moeite. Maar die was je anders kwijt aan het proces van scheiden.

Dus geef de belofte 'Tot de dood ons scheidt,' een kans!

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

30 reacties

 1. Ik denk dat mensen best wel eens wat harder kunnen vechten voor hun relatie, maar in andere gevallen kan het gewoon niet anders. Het blijft lastig en je weet nooit wat er echt speelt bij iemand thuis!

 2. Ik zei altijd dat we niet uit elkaar zouden gaan zolang de kinderen nog thuis wonen. Maar als je echt niet meer samen wilt leven is dat natuurlijk geen optie. Al vind ik wel dat je mag vechten voor je relatie.

 3. Ik zei altijd dat we niet uit elkaar zouden gaan zolang de kinderen nog thuis wonen. Maar als je echt niet meer samen wilt leven is dat natuurlijk geen optie. Al vind ik wel dat je mag vechten voor je relatie.

 4. Ik schreef er ook al eerder over (postnatale recessie was de kop). Oorspronkelijk vertelde Yuki Kempees in een column in de Glamour dat men tegenwoordig zo makkelijk uit elkaar gaat. De uitspraak: "Liefde betekent elkaar altijd te gaan zoeken als je elkaar kwijt bent" vind ik dan ook zo mooi. Natuurlijk is het zo dat je inderdaad niet weet wat er bij iemand thuis speelt. Huiselijk geweld. Andere vreselijke dingen. Dat laat ik buiten beschouwing. Maar ik denk serieus dat we over het algemeen te 'makkelijk' denken dat het 'klaar' is.

 5. Ik schreef er ook al eerder over (postnatale recessie was de kop). Oorspronkelijk vertelde Yuki Kempees in een column in de Glamour dat men tegenwoordig zo makkelijk uit elkaar gaat. De uitspraak: "Liefde betekent elkaar altijd te gaan zoeken als je elkaar kwijt bent" vind ik dan ook zo mooi. Natuurlijk is het zo dat je inderdaad niet weet wat er bij iemand thuis speelt. Huiselijk geweld. Andere vreselijke dingen. Dat laat ik buiten beschouwing. Maar ik denk serieus dat we over het algemeen te 'makkelijk' denken dat het 'klaar' is.

 6. Ik denk dat het per situatie verschillend is of je ook daadwerkelijk gaat scheiden of dat je samen werkt aan een betere relatie. Een relatie moet je continue aan werken want jij maar ook je partner is en blijft in ontwikkeling en blijft daardoor veranderen. Daardoor veranderd er ook wat tussen/in jullie relatie.
  Maar als er bijvoorbeeld geweld om de hoek komt kijken, of vreemdgaan waardoor het vertrouwen wordt beschadigd dan is scheiden wellicht een optie.
  Scheiden is nooit leuk, maar een ongelukkig huwelijk ook niet.

 7. Ik denk dat het per situatie verschillend is of je ook daadwerkelijk gaat scheiden of dat je samen werkt aan een betere relatie. Een relatie moet je continue aan werken want jij maar ook je partner is en blijft in ontwikkeling en blijft daardoor veranderen. Daardoor veranderd er ook wat tussen/in jullie relatie.
  Maar als er bijvoorbeeld geweld om de hoek komt kijken, of vreemdgaan waardoor het vertrouwen wordt beschadigd dan is scheiden wellicht een optie.
  Scheiden is nooit leuk, maar een ongelukkig huwelijk ook niet.

 8. Mijn ouders zijn ook uit elkaar gegaan toen ik zo'n jaar of 14 was (na 16 jaar huwelijk) en ik vind persoonlijk dat ze beter met elkaar konden omgaan NA hun scheiding dan tijdens hun huwelijk .. Maar ik snap je punt heel zeker!

 9. Ik vind het maar lastig. Vroeger toen ik wat jonger was, vond ik het echt vreselijk als mensen gingen scheiden. Ik begreep het nooit en was het er nooit mee eens. Inmiddels snap ik wel dat het soms echt niet anders kan. Maar ik vraag me wel vaak af of mensen er makkelijker over denken en minder moeite doen. Het blijft lastig, want je weet niet wat er allemaal is gebeurd voor men gaat scheiden en wat voor jou als iets kleins voelt, kan voor iemand anders de druppel zijn.
  Maar ik geloof ergens wel dat mensen nu veel sneller gaan scheiden, omdat het tegenwoordig heel makkelijk kan en bovenal omdat we veel individualistischer zijn geworden. In traditionele culturen neemt men veel sneller genoegen met wat er is. Wij leven in een wereld waarin alles altijd beter kan..

 10. Ik vind het maar lastig. Vroeger toen ik wat jonger was, vond ik het echt vreselijk als mensen gingen scheiden. Ik begreep het nooit en was het er nooit mee eens. Inmiddels snap ik wel dat het soms echt niet anders kan. Maar ik vraag me wel vaak af of mensen er makkelijker over denken en minder moeite doen. Het blijft lastig, want je weet niet wat er allemaal is gebeurd voor men gaat scheiden en wat voor jou als iets kleins voelt, kan voor iemand anders de druppel zijn.
  Maar ik geloof ergens wel dat mensen nu veel sneller gaan scheiden, omdat het tegenwoordig heel makkelijk kan en bovenal omdat we veel individualistischer zijn geworden. In traditionele culturen neemt men veel sneller genoegen met wat er is. Wij leven in een wereld waarin alles altijd beter kan..

 11. Niemand gaat scheiden voor zijn lol. En soms veranderen je gevoelens nou eenmaal. Moet je dan jezelf de kans ontzeggen om gelukkig te zijn? Wat je noemt zijn natuurlijk maar gemiddelden en het ene kind is het andere niet. Daarbij wil ik niet zeggen dat je niet moet vechten voor je relatie en er zijn genoeg therapeuten die je kunnen helpe bij problemen (dus niet te snel opgeven), maar ongelukkig bij elkaar blijven zou voor mij geen optie zijn.

 12. Niemand gaat scheiden voor zijn lol. En soms veranderen je gevoelens nou eenmaal. Moet je dan jezelf de kans ontzeggen om gelukkig te zijn? Wat je noemt zijn natuurlijk maar gemiddelden en het ene kind is het andere niet. Daarbij wil ik niet zeggen dat je niet moet vechten voor je relatie en er zijn genoeg therapeuten die je kunnen helpe bij problemen (dus niet te snel opgeven), maar ongelukkig bij elkaar blijven zou voor mij geen optie zijn.

 13. In mijn omgeving is eigenlijk niemand gescheiden. Behalve mijn tante maar dat was toen ik nog klein was. Je hoort het wel veel, maar ik denk niet dat mensen dat scheiden zo licht opnemen, helemaal niet als er kinderen in beeld zijn.

 14. In mijn omgeving is eigenlijk niemand gescheiden. Behalve mijn tante maar dat was toen ik nog klein was. Je hoort het wel veel, maar ik denk niet dat mensen dat scheiden zo licht opnemen, helemaal niet als er kinderen in beeld zijn.

 15. Ik ben gescheiden, en dat ging niet zomaar idd. Ik heb hem 2 jaar lang alle kansen gegeven, maar soms houd het gewoon op. Wij zijn er overigens allemaal gelukkiger op, behalve hij. Zo een 9 jaar later beseft hij dat hij best stom is geweest.

 16. Ik ben gescheiden, en dat ging niet zomaar idd. Ik heb hem 2 jaar lang alle kansen gegeven, maar soms houd het gewoon op. Wij zijn er overigens allemaal gelukkiger op, behalve hij. Zo een 9 jaar later beseft hij dat hij best stom is geweest.

 17. Een relatie heeft volgens mij altijd up and downs en er moet sowieso aan gewerkt worden. Als een down heel, heel, heel lang duurt en je hebt er samen je uiterste best voor gedaan er een up van te maken, dan is scheiden misschien het verstandigste. Maar zeker niet te snel opgeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *