Doe ik het wel goed als moeder?

Schuldgevoel als moeder

'Doe ik het wel goed als moeder?'

Ik denk dat bijna elke moeder zichzelf dat wel eens afvraagt. Nele Colle geeft een aangenaam antwoord op deze vraag in haar boek Jomo: the joy of missing out.

Doe ik het wel goed als moeder?

Nele Colle combineerde haar baan in het onderwijs succesvol met haar gezin totdat ze een burn-out kreeg. Uitgeput thuis op de bank, maakte ze noodgedwongen de balans op en leerde een aantal belangrijke lessen over zichzelf en het leven in het algemeen. Vooral haar leermoment over zichzelf als moeder vond ik erg aansprekend, en deel ik daarom graag!

'Ik wou een toffe, hippe mama zijn'

Nele wilde graag een 'toffe, hippe mama zijn.' Een moeder die moeiteloos na schooltijd kinderen rondrijd naar allerlei clubjes en daar relaxed en leuk onder blijft. Ook wilde ze graag een moeder zijn die houdt van avontuur en makkelijk de boel de boel kan laten, en graag naar speeltuinen gaat met haar kinderen.

Je verwachtingen kloppen niet met wie je bent

Wat Nele leerde is dat haar verwachtingen wat betreft zichzelf als moeder, niet klopten met de persoon die ze is. Nele kan er namelijk helemaal niet goed tegen om taxichauffeur te spelen voor haar kinderen en in de speeltuin zitten raakt ze overprikkeld.

Nele maakte daarom andere keuzes, maar voelde zich hierover vervolgens schuldig.

Klinkt bekend?

De oplossing!

De truc is je (onrealistische, niet passende) verwachtingen ten aanzien van jezelf als moeder aan de kant te zetten. Want doordat de verwachtingen niet kloppen met de realiteit van alledag, ontstaat er schuldgevoel en dat kost weer energie.

Sinds Nele zich bewust werd van haar kwaliteiten en voorkeuren zet ze bewust in als moeder. Ze probeert niet langer een moeder te zijn, die eigenlijk niet bij haar past. Ze gunt zichzelf de ruimte om te moederen op een manier die bij háár past. Nele:

'Nee, ik ben geen hippe mama die kamperen supertof vindt. En ik ben geen mama die zandtaarten opsmikkelt onder verrukte kreetjes, maar ik zing onnozele liedjes, of verzin absurde miniverhaaltjes. Niets spectaculairs, niets omdat het 'zo hoor,' maar wel het mama-zijn waar ik energie van krijg.'

Schuldgevoel

Maar moet je soms niet dingen doen voor je kinderen?!

Nu denk je misschien: 'Ja, maar is dat niet egoïstisch? Je moet toch soms ook gewoon dingen doen voor je kinderen?' Dat vindt Nele zeker ook. Natuurlijk zullen er momenten zijn waarin je als moeder dingen moet doen die vooral energie kosten en die niet bij je passen. Maar gun het jezelf om dat te beperken tot moménten. Zorg dat er een balans is tussen dingen die energie kosten, en die energie geven. Uiteindelijk varen zowel jij als je kinderen daar beter bij.

Samenvattend: Ken jezelf

Ken je het Oudgriekse aforisme ‘Gnothi Seauton'? Dat betekent letterlijk:

'Mens ken jezelf.' 

En dat is ook waar het omdraait bij het moederschap. Ken jezelf, en gun jezelf vervolgens de ruimte om te moederen op een manier die bij jou past. Ben je een knutselmoeder? Helemaal goed! Maar heb je de schurft aan knutselen? Dan is dat ook oké! Jij doet dan waarschijnlijk weer andere dingen met je kinderen.

Zelf Jomo lezen?

Jomo is voor 22,99 te koop bij bol.com.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *