Thuisblijfmoeders - gastartikel door Felice Veenman

Op Het Moederfront vinden we het belangrijk open te staan voor andere zienswijzes.

Daarom deze week een gastpost van Felice Veenman, eigenaresse van Baby en kind en Vrouwenpower. Felice gebruikt bekende stereotypes als 'thuiszitten' en het belegen: 'Ik zou gek worden als ik thuis moest blijven'. Voor haar is het werk van een vrouw die fulltime thuis is, alleen waardevol als het is gekoppeld aan het runnen van een bedrijf aan huis. Maar net als Het Moederfront hecht ze wel veel waarde aan de mogelijkheid te kiezen.

Thuisblijfmoeders

door Felice Veenman

Zelf was ik geen thuisblijfmoeder. Sterker nog: ik behoor tot die vrouwen die ongelooflijk dankbaar zijn dat ze in een tijd leven, waar in je mag kiezen: thuis blijven of gaan werken.

Ik was onmogelijk geworden als ik thuis had moeten blijven.

Behalve natuurlijk als ik in de 17de eeuw had geleefd: toen hoorde de vrouw ook thuis, maar was het bedrijf ook aan huis. Dus terwijl de man naar markt ging, of de wereld zeeën bevoer, runde de vrouw het bedrijf…. Dat hield overigens op als de man ik kwestie overleed, dan moest er weer een man gevonden die verantwoordelijk was voor het geheel.

Maar los van dit soort 'kleinigheden' hadden vrouwen, behoorlijk verantwoordelijke taken.

Pas toen het sjiek werd om bedrijf en woonhuis los te koppelen, werd de vrouw veroordeeld tot thuis zitten. Ik zeg veroordeeld omdat zij daar zelf weinig keus in gehad zal hebben.

Het was natuurlijk ook geen omslag van de ene dag op de ander. Het was een geleidelijk proces, waarbij het de gewoonte was, dat een man die het zich een beetje kon permitteren, zijn vrouw niet liet werken.

En dat is een paar honderd jaar de norm geweest.

Ik vind het leuk dat ik deel uitmaak van een stukje geschiedenis, waar die vanzelfsprekendheid doorbroken wordt.

Boeiend om te zien dat we in een tijd leven waar vanzelfsprekendheden over de plaats van de vrouw doorbroken worden en geweldig om te zien wat wij vrouwen bereikt hebben.

Keuzevrijheid.

Lees ook het artikel van thuisblijfmoeder Mamamaai!

Vergelijkbare berichten

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *