Professor Jay Belsky: conclusies onderzoek verdraaid

Belsky: In het onderzoek, waaraan professor Jane Waldfogel van Columbia University meewerkte, zijn alle moeders die minstens dertig uur buitenshuis werken opgenomen, ook moeders die het hele eerste jaar thuis waren, en pas net weer buitenshuis zijn gaan werken.

Daarnaast werden de meeste negatieve effecten gemeten bij kinderen die al vroeg in het eerste levensjaar naar de kinderopvang gingen.

Hoe kun je dan concluderen dat opvang neutraal, zo niet góed is voor een kind, vraagt Belsky zich af. Alle koppen die riepen dat dit onderzoek alle eerdere onderzoeken, waaruit negatieve effecten van kinderopvang bleken, onderuit halen vindt Belsky daarom misleidend.

Belsky is professor in de psychologie en onderzoekt inmiddels dertig jaar de effecten van kinderopvang op de ontwikkeling. Volgens hem leidt kinderopvang op jonge leeftijd tot een lichte verhoging van agressief en ongehoorzaam gedrag, afhankelijk van de hoeveelheid tijd die een kind in de crèche doorbrengt.

Belsky toon zich 'wryly amused, although not surprised' over het feit dat dit onderzoek zoveel media belangstelling krijgt.

Het is inderdaad intrigerend hoe 'gekleurd' de krantenkoppen waren. Voor hetzelfde geld hadden de koppen kunnen schreeuwen: 'Parttime buitenshuis werken of fulltime moederen: allebei even goed voor het kind.'


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *