Ingezonden brief: ‘Maar wat er aan te doen? ‘
door Gerard van Beusekom-Fretz
Het is altijd bemoedigend te merken dat andere mensen opvattingen delen, waarvan jij dacht dat je de enige was die ze koesterde. En het is helemaal moedgevend als je ziet dat deskundigen jouw ideeën onderbouwen met hun kennis of onderzoeksuitkomsten, en ze zo nog krachtiger kunnen beargumenteren.
Om die redenen lees ik altijd graag deze site, en ben ik ook blij met de respons die ik krijg op de stukjes die op mijn weblog heb geschreven over die zogenaamde aanrechtsubsidie en de tweeverdieners ideologie.
Discussie over ‘aanrechtsubsidie’ is bron van onbehagen
Uit de bezoekersaantallen op mijn blog, de woorden waar op gezocht werd, en de reacties die ik krijg blijkt dat de hele ‘aanrecht’ discussie niet alleen breed leeft, maar ook een bron is van onbehagen.
Ik gebruik expres het woord onbehagen, omdat ik dit – ik ben een tamelijk oude man – associeer met het befaamde artikel van Joke Smit Het onbehagen bij de vrouw, dat in 1967 aanleiding gaf tot de tweede feministische golf.
Nu moet ik mij inhouden om hier niet een enthousiaste, maar ellenlange opsomming te geven van alle acties en resultaten die hier uit voorgekomen zijn. Ik volsta met de constatering dat onbehagen, geuit op het juiste moment en in de juiste bewoordingen, het begin kan zijn van het bestrijden van de oorzaken ervan.
Het recht om fulltime opvoeder te zijn staat op het spel
Want hoe bevredigend het ook kan zijn om elkaar te herkennen en te troosten, er is meer nodig om de situatie te veranderen. En dat is wel nodig, want als ik het goed zie, staat er niet minder op het spel dan het recht om voluit te mogen functioneren als opvoeder, zonder culturele ontmoediging en fiscale bestraffing.
Van feminisme naar gender emancipatie
Hier en daar wordt er wel eens gewezen naar een te ver doorgeschoten feminisme als het gaat over de tendens om alle vrouwen buitenshuis te willen laten werken, maar ik denk dat dit eerder een vorm van te kort schietend feministisch inzicht is.
Het feminisme streefde er immers naar vrouwen te bevrijden van opgelegde rolpatronen, en niet om rolpatronen te vervangen door andere opgelegde rolpatronen. Rolpatronen overigens, waar mannen zich in nog veel sterkere mate laten bepalen, wat de meesten niet eens in de gaten hebben. Daar is de emancipatie helemaal te vroeg opgehouden. (Het zou dan misschien ook beter zijn om in plaats van uitsluitend over feminisme ook eens wat vaker over gender emancipatie te spreken).
Een derde golf?
Ter zake. Hoe brengen we een derde golf op gang? Zou het geen goed idee zijn om met z’n allen eens een dagje te brainstormen, hoe we onze ideeën beter in de publieke aandacht en op de agenda van de beleidsmakers kunnen krijgen?
Gerard van Beusekom-Fretz
Je vindt Gerard op zijn weblog!
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Reacties
Ingezonden brief: ‘Maar wat er aan te doen? ‘ — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>