Noreena Hertz in Opzij: Thuisblijfmoeders cruciaal voor economie

Noreena Hertz
Niccolò Caranti, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Noreena Hertz (1969), econome en activiste, is sinds september 2009 hoogleraar aan de Duisenberg School of Finance, en wordt in een interview met de Opzij omschreven als 'een van de meest toonaangevende jonge denkers ter wereld'.

Noreena Hertz

Daarom verwonderde het mij dat deze toonaangevende denker zichzelf enigszins lijkt tegen te spreken in datzelfde interview. Enerzijds pleit ze voor goede kinderopvang zodat vrouwen buitenshuis aan de slag kunnen, en zet ze haar vraagtekens bij de motivatie van vrouwen die fulltime moederen: zijn zij niet het slachtoffer van culturele verwachtingen? Anderzijds noemt ze huisvrouwen en thuisblijfmoeders cruciaal voor de economie.

'Hun economische waarde wordt niet in geld uitgedrukt, terwijl zij veelbetekenend zijn in de opvoeding van de toekomstige productieve werknemers.

Zij worden niet betaald voor werk waar iedereen van profiteert en cruciaal is voor de economie. Dat is onwenselijk. Ik waardeer huisvrouwen enorm. Hun rol en positie worden ten onrechte ondergewaardeerd.

Men heeft wel eens berekend dat hun economische bijdrage aan de maatschappij vergelijkbaar is met die van een onderwijzer en zij zouden dan ook overeenkomstig betaald moeten worden. De overheid zou voor die compensatie moeten zorgen, zodat vrouwen echt kunnen kiezen of ze de zorg voor kinderen of het huishouden willen uitbesteden.'

Noreena Hertz in Wintergasten 2024

Op NPO Plus kun je een gesprek met Noreena hertz in Wintergasten bekijken.

Noreena Hertz nieuwe boek: De eenzame eeuw

In haar nieuwste boek schrijft Noreene Hertz dat we eenzamer zijn dan ooit, ondanks het feit dat we heel makkelijk verbindingen kunnen maken.

noreena hertz

Meer lezen over Noreen? Op haar website noreen.com vind je meer informatie.

Je vindt het interview in Opzij, nr. 5, 2010.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *