BN-ers die opvoedboeken schrijven als spiegel van de maatschappij

opvoedboeken van BN'ers

In hun boek Opvoeders wijden Stine Jensen en Frank meester een stuk aan Bekende Nederlanders die hebben gemeend een opvoedboek te moeten schrijven.

Ze noemen dit het 'BN-er-opvoedcolumnbladerboek'.

Opvoedboeken van BN-ers zijn irritant

Omdat ik dit soort boeken vaak nogal irritant vind, las ik dit hoofdstuk met extra interesse. Eerlijk gezegd roepen BN-ers die ineens denken een boek te kunnen schrijven, en dan ook nog eens over opvoeden, bij mij weerzin en weerstand op.

Want hoezo kun je een boek schrijven, alleen maar omdat je een bekende Nederlander bent? Bovendien lijken dit type boeken allemaal op elkaar. Ze zijn allemaal 'hilarisch' en de BN-er koketteert met zijn of haar onkunde en onmacht.

Haha. Not.

Jensen en Meester over opvoedboeken van BN-ers

Jensen en Meester constateren dat dit type boek in de media vaak veel aandacht krijgt, maar vervolgens snel in de vergetelheid raakt.

Het genre is volgens hen echter interessant omdat het een goed beeld van wat er in de samenleving speelt, en welke onderwerpen populair zijn.

Kenmerken van opvoedboeken van BN-ers

  1. BN-ers lijden net als 'gewone' ouders aan het schipperssyndroom. Ze nemen niet echt stelling voor een bepaalde opvoedkundige aanpak.
  2. Ze vinden dat ze autoritairder en strenger zouden moeten zijn, maar stiekem koesteren ze het toegeeflijke luister ideaal.
  3. Betrokkenheid en liefde voor hun kinderen is voelbaar.
  4. Vaak wordt er ook over zingeving en het grote wonder van een kind geschreven.  Jensen en Meester denken dat dit komt omdat we tegenwoordig relatief laat kinderen krijgen.

Nieuw in het BN-er genre: het koppelgenre

Het koppelgenre zijn boeken die geschreven zijn door 2 BN-ers samen. Thema's in dit type boek zijn
verlies van vrijheid en de boodschap dat zorgen voor een kind gaat ten koste van jezelf en je relatie. Ook hier is het allemaal erg 'hilarisch'.

Glamourmoms

Glamourmoms zijn volgens Jensen en Meester een speciale subcategorie van BN'er-moeders. Ze kenmerken zich doordat ze er geen moeite mee hebben om zonder verplichte chaos en humor gefotografeerd te worden. Denk aan Doutzen Kroes, Sylvie Meis en Daphne Decker.

BN'er vaderboeken

Dit genre noemen Jensen en Meester de mannelijke evenknie van de chaotische Nederlandse vrouw. 

Mannen die maar wat aanklungelen en niet zozeer opvoedtips aanreiken als we verhalen over hoezeer er tot over hun oren in zitten - tegen wil en dank.' 

Ondanks de emancipatie presenteren deze mannelijke BN'ers zich als een stel onhandige klungels die het zonder hun vrouw niet aan kunnen. Denk aan Beau van Erven Doorns en Kluun.

Jensen en Meesters conclusie

Jensen en Meester concluderen dat de kwetsbare ouder die al schipperend zijn of haar weg probeert te vinden zo'n beetje het laatste taboe lijkt te zijn van opvoedend Nederland.
Een taboe waarmee onder een deken van stoer gegiechel de pijnpunten worden afgedekt.
Hieronder een overzicht van 'hilarische BN'er opvoedboeken

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *