Nederlandse vrouw laat zich niet omkopen

Nederlandse vrouwen kiezen uit overtuiging voor fulltime moederen of een kleine parttime baan, en laten zich niet omkopen om van gedachten te veranderen. Dat concludeert SCP-onderzoeker Mariëlle Cloïn in haar proefschrit: 'Het werken waard'.

De verschillen in arbeidsparticipatie tussen hoogopgeleide en laagopgeleide vrouwen zijn groot. Maar liefst 85% van de hoogopgeleide vrouwen werkt buitenshuis, met een baan van 30 uur. Van de laagopgeleide vrouwen is dat 50% en met een gemiddelde baan van 23 uur uur per week. Hoe komt dat?

Mariëlle Cloïn ging in opdracht van de Unviversiteit Utrecht en het SCP op zoek naar het antwoord, en dat luidt als volgt:

'Laagopgeleide vrouwen worden in hun keuze om wel of niet te werken met name geleid door wat ze van huis uit hebben meegekregen of in hun huidige omgeving tegenkomen. Laagopgeleide vrouwen wier moeder werkte, participeren bijvoorbeeld veel vaker op de arbeidsmarkt. Ook hebben laagopgeleide vrouwen over het algemeen traditionelere opvattingen over de taakverdeling tussen man en vrouw.'

Mariëlle Cloïn concludeert dat financiële prikkels daarom weinig zullen helpen om vrouwen de arbeidsmarkt op te krijgen.

Een interessante conclusie in het licht van de gelekte Miljoenennota waaruit blijkt dat kinderopvang fors duurder gaat worden voor ouders.

Meer weten?

Publicatie 'Het werken waard'


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *