Na schooltijd naar de BSO of het Huiswerkinstituut

'Onder de hoge, groen -omkapte lamp, die pats! al d'r licht op de tafel met gewichtige boeken gooide en de rest van de 'blokhut', deftiger genaamd 'leerkamer', in een geheimzinnig halfuister liet, waren drie jongenshoofden dicht bijeen.

Dan een kras... een flinke dikke en rrt! schoof de stoel achteruit over het zeil.
'M'n sommen af... allemaal! En nou voer ik ook niet meer uit,' zei Vic merkbaar opgelucht. 'Vooruit jongens gooi nou ook je boeken dicht en ga mee naar beneden.'

Steeds meer kinderen maken huiswerk buitenshuis

Deze scène uit Diet Kramers 'Razende Roeltje' behoort tot vervlogen tijden, want tegenwoordig maken steeds meer kinderen hun huiswerk buitenshuis, met professionele hulp. Volgens de Elsevier (nr.43, 2011) gaat het naar schatting om tussen de 60.000 en 110.000 leerlingen. De grootste groei vond plaats na de invoering van het Studiehuis, waarbij de nadruk kwam te liggen op 'zelfstandig werken'.

Groei huiswerkinstituten door toename aantal tweeverdieners

Een belangrijke verklaring voor de explosieve toename van het aantal huiswerkinstituten is het toenemend aantal tweeverdieners: ouders zijn niet thuis om ervoor te zorgen dat hun kind huiswerk maakt. En als extraatje biedt zo'n huiswerkinstituut hen gemoedsrust, want ze weten waar hun kind is: op het huiswerkinstituut.

Andere redenen voor professionele huiswerkbegeleiding:

  • Ambitie van de ouders: door huiswerkbegeleiding een hoger diploma halen
  • Gebrek aan individuele begeleiding op school
  • Rust in huis.'Regels stellen en discipline bijbrengen besteden ouders liever uit. Zij willen thuis niet de strijd aangaan met hun kinderen over huiswerk.'
  • Weten waar je kind is

Strekt de professionalisering van de opvoeding zich steeds verder uit?

Volg Het Moederfront op Twitter!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *