Moeten kinderen leren tijdens de zomervakantie?

stampen voor school

Als volwassenen vakantie nemen, dan willen ze doorgaans ook echt kunnen uitrusten. Dat betekent geen werk. Er wordt zelfs gepleit voor het recht om onbereikbaar te zijn buiten je werktijd.

Kinderen doorleren in de zomervakantie?

Maar deze week kwam er een advies van basisschoolleraren in het nieuws met titels als:

'Doorleren in de vakantie,' en 'Blijf stampen tijdens de vakantie.' 

De reden dat basisschoolleraren dit adviseren is dat ze hebben gemerkt dat er veel kennis wegzakt in de zomervakantie. Dat betekent dat er in het nieuwe schooljaar eerst een aantal weken nodig zijn om alle kennis weer op te diepen.

Slechts 20% levert werkbladen in na de zomervakantie

Enigszins verontwaardigd constateert intern begeleider Tineke Ingwersen uit Aerdenhout dat leerkrachten vaak zomerwerk meegeven, maar dat lang niet alle ouders en kinderen daar iets mee doen. Ingwersen:

'We vragen altijd werkbladen terug, maar tachtig procent wordt niet ingeleverd. Terwijl al die herhaling op school zonde van de tijd is.' 

Een tegengeluid!

Gelukkig zijn er ook tegengeluiden. Zo vindt orthopedagoog Mariëlle Beckers dat het advies om tijdens de zomervakantie actief bezig te zijn met lesstof niet klakkeloos op alle kinderen van toepassing is. Het zou bijvoorbeeld vooral goed kunnen zijn voor kinderen die meer moeite hebben met leren.

Sowieso vindt Mariëlle Beckers oefenen in de de zomervakantie 'niet wenselijk'. Ze wijst er op dat oefenen in de zomervakantie faalangst en een gevoel van druk in de hand kan werken.

Mijn conclusie over stampen tijdens de zomervakantie

Eerlijk gezegd lijkt mij dat door moeten werken in de zomervakantie voor kinderen noch volwassenen een goede zaak. Is niet juist het kenmerk van vakantie dat je even niets meer hoeft?

Wel kan ik me voorstellen dat slimme ondernemers zich in de handen wrijven! Want de eerste zomerscholen zijn al geopend, en twee juffen hebben de Basisschoolbundel met oefeningen uitgebracht. De ondertitel vind ik dubieus:

'Begin met een voorsprong.' 

Ik vraag me dan toch af, op wie? Op je leeftijdsgenootjes?

Als je kind het nou leuk vindt om dingen voor school te doen is het wat anders. Maar anders zou ik zeggen:

'Vakantie is vakantie, dus je hebt lekker vrij. Net als mama en papa. (hopelijk)' 

En misschien dat ze na de zomervakantie kunnen bezuinigen op de vele studiedagen, zodat er voldoende tijd is om eventueel weggezakte kennis weer op te diepen.

Lees meer in Metronieuws.

Leestip: basisschool kiezen!

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. In de vakantie moeten ze leren... ontspannen, spelen, luieren... Ik moest vroeger elke dag een vakantieblaadje maken, op zich niets mis mee maar hier hoeven mijn kinderen dit niet te doen 🙂

  2. In de vakantie moeten ze leren... ontspannen, spelen, luieren... Ik moest vroeger elke dag een vakantieblaadje maken, op zich niets mis mee maar hier hoeven mijn kinderen dit niet te doen 🙂

  3. Mijn zoontje is sinds maart '18 gestart in de instroomgroep van de kleuterklas. Na de zomervakantie gaat hij naar groep 1. We hebben voor de zomervakantie het werkboekje mee naar huis gekregen. Ik heb geprobeerd wat werkjes met hem te doen maar hij had er geen interesse in. En voor mij is dat prima.
    Dus wij vieren lekker vakantie. Leren kan hij nog z'n hele leven 😉

  4. Mijn zoontje is sinds maart '18 gestart in de instroomgroep van de kleuterklas. Na de zomervakantie gaat hij naar groep 1. We hebben voor de zomervakantie het werkboekje mee naar huis gekregen. Ik heb geprobeerd wat werkjes met hem te doen maar hij had er geen interesse in. En voor mij is dat prima.
    Dus wij vieren lekker vakantie. Leren kan hij nog z'n hele leven 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *