Gerard Hormann: pas op voor soundbytes

Journalist en schrijver Gerard Hormann schreef een kritisch artikel in Fab Magazine over die óverbekende statistiek:

'1 op de 3 huwelijken eindigt in een echtscheiding'.

'Als je het maar vaak genoeg roept, wordt het vanzelf waar'

Hormann roept op kritisch te blijven over dit soort soundbytes. Herhaling is immers de kracht van propaganda, aldus Hormann. Hij noemt enkele voorbeelden van 'waarheden' die later helemaal niet bleken te kloppen. Zoals: 'Je bent een dief van je eigen portemonnee als je je hypotheek aflost.'

Volgens Hormann valt het met die kans op echtscheiding ook best mee. Helaas onderbouwt hij deze statement slecht. Hij kijkt alleen even rond in zijn eigen omgeving, en trekt zijn kort-door-de-bocht conclusies.

Overheid heeft financieel belang bij arbeidsparticipatie vrouwen

Hormann wijst er op dat de overheid een dubbele agenda heeft. De overheid haalt eerder genoemde echtscheiding statistiek aan als argument dat vrouwen buitenshuis moeten werken, en hun kinderen naar de opvang moeten brengen. Officieel is dit om vrouwen te beschermen en te helpen.

Maar volgens Hormann is het de overheid zélf die hier het grootste belang bij heeft: vrouwen met een baan betalen namelijk belasting, geven meer en makkelijker geld uit en hebben geen uitkering nodig als de relatie eindigt. Financieel is dit voor de overheid aantrekkelijker dan Thuisblijfmoeders.

In ieder geval op de korte termijn.

Lees Hormanns artikel 'De echte kans op echtscheiding'  hier.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *