Twintig moeders aan het woord

thuisblijfmoeder

Hieronder vind je twintig motivaties van verschillende vrouwen voor hun keuze voor het thuisblijfmoederschap.

Thuisblijfmoeder: een persoonlijke keuze

Het zijn persoonlijke keuzes; sommige zullen je aanspreken, andere weer niet. Als je aan het overwegen bent thuisblijfmoeder te worden kunnen de onderstaande motivaties je misschien helpen bij je keuze.

Ben je al thuisblijfmoeder? Dan kun je onderstaande punten zien als een stukje bevestiging.

1. Ik ben de beste persoon om mijn kind op te voeden; niemand anders kan het zo goed als ik.


Als ouders ben je per definitie emotioneel betrokken bij je kind, en daarmee het meest gekwalificeerd. Opvoeding kan een typisch geval zijn van:

'Als je wilt dat iets goed gebeurd, dan moet je het zelf doen.'

2. Ik wil niets missen van de kindertijd van mijn kind.


Een fulltime baan betekent vaak dat je je kind alleen 's avonds en in het weekend ziet, en veel moeders of vaders vinden dat niet genoeg. Wanneer een zwangerschap moeizaam verlopen is, of moeilijk tot stand kwam werkt dit soms als extra argument om thuis te blijven. Een moeder zei hierover: "Ik kon eerst geen kinderen krijgen en moest vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan. We dachten, waarom zouden we zoveel tijd en geld besteden aan het krijgen van een kind, en dan iemand anders betalen het op te voeden."

3. Ik werd verliefd op mijn kind


Er zijn moeders die er vast van overtuigd waren na de geboorte van hun kind weer terug te gaan naar hun baan. Tot ze hun kind voor het eerst vasthielden. Een vrouwelijke advocate zei hierover:

'Het is makkelijk te praten over de combinatie van kinderen en werk, tot je het ook echt moet doen.'

4. Ik heb een hechtere band/ diepere relatie met mijn kind omdat ik thuis ben


Veel moeders geloven dat door thuis te blijven ze een diepere, betekenisvollere relatie met hun kind ontwikkelen.

5. Mijn kind opvoeden is een baan die er echt toe doet

Je investeert in de toekomst, en het is de enige baan waar je werkelijk onmisbaar bent.

6. We voeden onze kinderen op met ònze normen en waarden


7. Ik ben de eerste lerares van ons kind


De eerste jaren van het leven van het kind zijn belangrijk voor de ontwikkeling van zijn persoonlijkheid en wereldbeeld. Veel moeders willen de leermogelijkheden hiervan niet missen.

Kinderen profiteren thuis van veel meer individuele aandacht dan in een kinderdagverblijf. 

Je kinderen dingen leren is een intellectuele uitdaging, en je moet soms ver in je geheugen graven om de antwoorden te vinden op alle vragen.

8. Ik hoef me geen zorgen te maken over het kwaliteitsuurtje


Een van de grote voordelen van een thuisblijfmoeder zijn is dat je veel tijd hebt om met je kind door te brengen. Geen gehaast of gestress. Eén moeder definieert kwaliteitstijd als volgt:

'Kwalitatieve tijd is er zijn exact op het moment dat je kind je nodig heeft, en niet aan het eind van de dag als jìj tijd hebt ingepland.'

9. Ik ben niet gestresst van werken in twee fulltime banen


Het kan moeilijk zijn jezelf zowel op je werk als thuis bij je kind 100% in te zetten

10. Ik hoef me niet schuldig te voelen, of zorgen te maken hoe mijn kind verzorgd wordt als ik er niet ben

Soms is het heel moeilijk opvang te vinden waar je tevreden over bent. Soms is het financieel onaantrekkelijk, doordat opvang te duur is. Afgezien hiervan voelen sommige vrouwen zich bezwaard als ze hun kind wegbrengen. Vooral als het kind letterlijk van ze afgepeld moest worden na aflevering op de crèche.

11. Ik ben mijn eigen baas, en kan mijn eigen tijd indelen


Als thuisblijfmoeder hoef je geen verantwoording af te leggen aan een baas; jij bent degene die je dag bepaalt en het werk dat je verricht. Er is veel vrijheid! Je hebt thuis vaak meer flexibiliteit dan in de meeste banen.

12. Ik heb meer ruimte voor persoonlijke groei


Als thuisblijfmoeder heb je tijd voor introspectie en zelfbewustwording. Er zijn natuurlijk dagen waarop je je alleen maar rot rent, maar er zullen ook dagen zijn waarin je wat tijd vindt voor jezelf. En, eindelijk een voordeel van de saaiheid van huishoudelijk werk: het geeft je de ruimte je gedachten de vrije loop te laten.
Verder vraagt het omgaan met kleine kinderen heel wat van je creativiteit en geduld. Je wordt flexibel, een hele goede planner en organisator.

Veel thuisblijfmoeders vertellen dat het thuisblijfmoederschap hen veranderd en verrijkt heeft.

13. Ik kan een bedrijf vanuit huis beginnen


Ook al ben je fulltime thuis, dat hoeft niet per se te betekenen dat je geen geld kunt binnen brengen. Sommige vrouwen werken vanuit huis. Ze doen dat tijdens de dutjes van hun kinderen, in de avonduren en in de weekends. Op Het Moederbedrijf vertellen moeders over hun ideeën.

14. Opvoeden is leuk werk


Een andere reden om thuis te blijven bij de kinderen is omdat het leuk is! Het is leuk om je kinderen te zien spelen en te zien hoe ze zich ontwikkelen. De mogelijkheid hebben met je kind op de grond te liggen en te puzzelen, verstoppertje te spelen, samen te verven, cake te bakken enz. is heel waardevol.

15. Opvoeden is werk dat zich richt op mensen, niet op dingen


Veel moeders vertellen dat sinds ze thuisblijfmoeder zijn ze zich meer richten op het onderhouden en aanknopen van vriendschappen. Daar heb je vaak minder tijd voor als je een baan hebt.
Een ander voordeel is meer tijd voor je partner! Je hoeft je niet schuldig te voelen als je samen uitgaat, want je bent er de hele dag voor je kinderen geweest.

16. Als thuisblijfmoeder meer tijd voor mensen om je heen


Als thuisblijfmoeder kun je meer betrokken zijn bij de plaats en omgeving waar in je woont. Er is ook veel vrijwilligerswerk dat boeiend is.

17. Thuisblijfmoederschap brengt rust in het leven


>
Als één van beide ouders thuis blijft bij de kinderen brengt dat een heleboel rust met zich mee. Geen gehaast omdat de kinderen nog naar de crèche of oppas gebracht moeten worden. Geen gestress om op tijd weer terug te zijn.

18. Ik ben er als mijn kind me nodig heeft


Het is geen probleem als je kind ziek wordt: je hoeft niet je werkgever te bellen en uit te leggen dat je niet kunt komen. Als je kind verdrietig uit school komt omdat er iets fout ging ben je er om hem te troosten.

19. Door 'sequencing' kan ik genieten van mijn tijd thuis en daarna weer gaan werken als ik er klaar voor ben 

Joanne Brundage, de oprichtster van de Amerikaanse ondersteuningsgroep FEMALE, vroeg: Wat is dit voor waanzin van doen alsof je geen leven hebt buiten je carrière? Wat is er mis met kinderen krijgen en er voor zorgen? Gezien een levensverwachting van 76 jaar, waarom kunnen vrouwen niet vijf jaar uit hun carrière nemen om thuis te blijven?

Sequencing is een term van Arlene Rossen Cardozo, die zegt dat de enige manier voor een vrouw om alles te hebben is, is door alles te doen, maar niet allemaal tegelijk. Zij geeft drie stadia: eerst fulltime werken, daarna thuis voor de kinderen zorgen, en daarna opnieuw deel nemen aan het arbeidsproces.

20. Mijn kinderen opvoeden is mijn beroep


Moederen kun je zien als een fulltime baan.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. . DOOR 'SEQUENCING' KAN IK GENIETEN VAN MIJN TIJD THUIS EN DAARNA WEER GAAN WERKEN ALS IK ER KLAAR VOOR BEN .." "eerst fulltime werken, daarna thuis voor de kinderen zorgen, en daarna opnieuw deel nemen aan het arbeidsproces." Ja, dat is leuk bedacht door deze mevrouw, maar zie maar weer eens aan de bak te komen. Ligt natuurlijk aan welk vakgebied, maar banen liggen dan niet meer voor het oprapen mijns inziens; part-time veelal, en tegen de tijd DAT je weer zover bent om deel te nemen aan de arbeidsmarkt ben je vaak al te oud! Helaas de harde waarheid!

  2. . DOOR 'SEQUENCING' KAN IK GENIETEN VAN MIJN TIJD THUIS EN DAARNA WEER GAAN WERKEN ALS IK ER KLAAR VOOR BEN .." "eerst fulltime werken, daarna thuis voor de kinderen zorgen, en daarna opnieuw deel nemen aan het arbeidsproces." Ja, dat is leuk bedacht door deze mevrouw, maar zie maar weer eens aan de bak te komen. Ligt natuurlijk aan welk vakgebied, maar banen liggen dan niet meer voor het oprapen mijns inziens; part-time veelal, en tegen de tijd DAT je weer zover bent om deel te nemen aan de arbeidsmarkt ben je vaak al te oud! Helaas de harde waarheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *