Een zorgeloze zwangerschap: 5 tips

zorgeloze zwangerschap

Een zorgeloze zwangerschap.

Ik denk dat iedereen dat wel wil.

Maar hoe doe je dat?

Hoe kun je een zorgeloze zwangerschap hebben?!

Voor de één is een zorgeloze zwangerschap makkelijker dan voor de ander.

Factoren die een rol spelen zijn onder andere hoe makkelijk je zwanger werd, je voorgeschiedenis, en ook je persoonlijkheid zal een rol spelen!

Als je je snel en vaak zorgen maakt over dingen, dan is de kans groter dat je ook zorgen hebt over je zwangerschap.

Het hartje horen hielp bij mij

Zelf ben ik bijvoorbeeld iemand die zich overal zorgen over maakt. Maar ik herinner me wel dat ik na het eerste bezoek aan de verloskundige bij 12 weken waarin we dan het hartje hoorden kloppen, rustiger werd.

Tegenwoordig krijg je met 20 weken ook een echo.

Dat was 'in mijn tijd' niet, en achteraf gezien vind ik dat ook niet erg. Dat had bij mij denk ik toch voor extra spanning gezorgd!

Janna schreef onderstaande blogpost over hoe je jezelf kunt helpen om een zorgeloze zwangerschap te hebben!

Zorgeloze zwangerschap

Proficiat, er is een kindje op komst! Dat is schitterend nieuws. Ongetwijfeld staan jij en je partner te popelen tot jullie kleine wonder geboren is. Tegelijkertijd maak je je misschien ook een beetje zorgen over wat er je nog allemaal te wachten staat? Niet nodig, met onderstaande tips zal je je zwangerschap zonder stress doorstaan.

1. Check!?

Is het de eerste keer dat je zwanger bent? Dan is het allemaal nog nieuw en voel je je soms misschien onzeker. Daarom kan het wel handig zijn om een zwangerschapschecklist te volgen om zeker niets over het hoofd te zien.
Als zwangere vrouw ben je wellicht al wat gevoelig, dus alle overbodige stress kan je maar beter zoveel mogelijk vermijden door je zo goed mogelijk voor te bereiden.

2. Prille begin

Vaak weten jij en je partner in het begin als enige dat jullie een kindje verwachten. Niemand helpt je er dus aan herinneren dat je toch wel een paar dingen zo snel mogelijk in orde moet brengen: een afspraak maken bij de gynaecoloog, je zorgverzekering checken,…
En, ook al lijkt het nog ontzettend vroeg, zoek zo snel mogelijk een crèche. De wachttijden lopen zo sterk op dat je bijna al een crèche moet hebben voordat je überhaupt zwanger bent. Uiteraard kan je als ouder ook kiezen om nog wat langer thuis te zijn of zelf op lange termijn minder of helemaal niet meer buitenshuis te werken.

3. Spread the word

Het is zover, vanaf dertien weken zwangerschap kan je het heugelijke nieuws aan al je dierbaren verkondigen. Belangrijk: vergeet niet om het ook zo snel mogelijk aan je baas te melden. Dan kan die zich voorbereiden op een lange periode zonder jouw hulp.
Dertien weken zwangerschap is ook het ideale moment om de kraamhulp te regelen. Het wordt aangeraden om dit rondom 12 weken zwangerschap te doen.

4. Naam

Voor je het goed en wel beseft, zit je al over de helft van je zwangerschap, wat gaat het toch snel! Het is hoog tijd om over praktische zaken na te denken: heb je bijvoorbeeld al een naam? Kindernamen kiezen is een belangrijke kwestie.
Nu je waarschijnlijk veel moet rusten en nog net iets meer tijd hebt, kan je misschien zelf geboortekaartjes maken?
En heb je al gedacht aan een babyborrel? Het is het ideale excuus om onverwachte babybezoekjes te vermijden.

5. Eindsprint

Nu je meer dan 30 weken zwanger bent, kan je echt beginnen aftellen. De baby kan er plots iets vroeger zijn dan gepland, dus maak je vluchtkoffer al klaar voor als je halsoverkop naar het ziekenhuis moet vertrekken.
Zorg er ook voor dat je de belangrijkste eerste benodigdheden in huis hebt voor de pasgeborene. Voldoende luiers zijn geen overbodige luxe!

Nawoord

Dankjewel Janna voor deze tips. Zelf vind ik 30 weken zwangerschap wel een beetje snel om al te gaan aftellen.
Voor mij waren 28 weken erg belangrijk, want dan was het kindje in ieder geval levensvatbaar, en daarna 37 weken. Want vanaf 37 weken mag je thuisbevallen en dat wilde ik altijd graag.
Een babyborrel is inderdaad een goed alternatief als je opziet tegen veel verschillende korte bezoekjes. Maar de drukte van een babyborrel moet je ook weer liggen.... Zeker als je een introverte persoonlijkheid hebt, zal dit je misschien niet zo aanspreken.

Mijn ultieme tip voor een zorgeloze zwangerschap

Mijn ultieme tip voor een zorgeloze zwangerschap is: lees ook weer niet teveel!

Kies 1 of maximaal 3 betrouwbare bronnen.

Laat de rest het ene oor in, en het andere oor uitgaan, want voordat je het weet jaag je jezelf onnodig in de stress.
Betrouwbare bronnen zijn bijvoorbeeld je verloskundige/gynaecoloog en thuisarts.nl

Leestip

 
Wat is jouw ultieme tip voor een zorgeloze zwangerschap?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *