Mannen in de knel door de vrouwenemancipatie

Mannen zijn hun rol als beschermer en kostwinner verloren, en hebben nog geen duidelijke nieuwe rol gevonden. Terwijl zij zoeken naar hun nieuwe identiteit, is er een vrouwelijke revolutie gaande, en streven vrouwen de mannen in snel tempo voorbij.

Clint Eastwood versus Ben Stiller

Ooit waren mannen stoer en cool. Neem nou Clint Eastwood die in 1983 de klassieke woorden: 'Go ahead, make my day' sprak in Sudden Impact, en vergelijk hem met bijvoorbeeld Ben Stiller in de film The Watch die in 2012 uit kwam. Zowel Clint Eastwood als Ben Stiller treden op als beschermer, maar terwijl Clint Eastwood als overwinnaar uit de bus komt, is Ben Stiller een sul die in alle opzichten faalt. En er komen steeds meer films waarin mannen in plaats van een heldenrol, de rol van sulletje vervullen.

De man als lustobject in de reclame

Ook is er een opvallende toename van mannenbloot in de reclame. Vergeet de douchende dame uit de Fa commercial! Nu is het de man die als lustobject optreedt. Zo rent David Beckham in strakke onderbroek door Beverly Hills, en ontbloot in de nieuwste Coca Cola reclame het mannelijk model langzaam maar zeker zijn torso terwijl de dames ademloos toekijken.

Video met David Backham in strakke onderbroek

Wat is er gebeurd met de positie van de man?

De partriarchale samenleving, oftewel een maatschappij waarin mannen een dominante rol spelen, is aan het verdwijnen. Dat heeft drie oorzaken:

  1. De tweede emancipatiegolf/feministische golf in de jaren 70/80 van de vorige eeuw
  2. De individualisering van de maatschappij
  3. De opkomst van de diensteneconomie

Mannen komen steeds verder achterop

Sinds de introductie van het Studiehuis zijn jongens gestaag slechter gaan presteren. Dat komt omdat de formule van het studiehuis vooral 'meisjesvriendelijk' is: er wordt een groot beroep gedaan op samenwerken, plannen, en reflecteren. En die vaardigheden doen juist een beroep op hersengebieden die bij jongens langzamer ontwikkelen dan bij meisjes. Jongens worden steeds vaker een niveautje lager geplaatst en vallen vaak uit.

In alle leeftijdscategorieën tot 45 jaar zijn vrouwen inmiddels beter opgeleid dan mannen, en van de werkende mannen onder de 25 jaar heeft maar 10% een academische of hbo-opleiding.

Vrouwen worden steeds onafhankelijker en sterker, terwijl het sterke geslacht zwakker wordt.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Er worden onderzoeken gedaan naar het effect van de pil hierop. Vrouwen die aan de pil zijn kiezen andere mannen dan vrouwen die dat niet zijn. Ze kiezen dan liever de ''veilige'' mannen. Ja, de watjes, de ict'ers en de kleffe verkopers met een leasebak en een kantoorbaan. De mannen met wat vrouwelijke trekjes. Bovendien komen die hormonen van de pil in het water terecht en stapelen ze zich in ons op, ook in de mannen. Dus, mannen worden langzamerhand steeds vrouwelijker en hoe vrouwelijker, hoe leuker ze zijn. Getuige de populariteit van Justin Bieber en al die afgetrainde cosmeticamannetjes. De horror!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *