Saladedagen: boek review

Het is lang geleden dat ik zo heb gelachen om een boek als om het boek 'Saladedagen' van Knof.

Saladedagen is het debuut van blogger Knof, en werd als één van de eerste boeken uitgegeven via TenPages. TenPages is een platform dat schrijvers en uitgeverijen bij elkaar brengt, door aandelen in manuscripten te verkopen. De aandelen van Saladedagen waren binnen vijf dagen uitverkocht! En na het lezen van het boek, begrijp ik waarom.

Het bekende verhaal, maar kostelijk geschreven

Op zich is er niets nieuws onder de zon: Saladedagen beschrijft het leven van twee typische bijna dertigers, Lennart en Pien, die voor het eerst een kind krijgen. Maar Knof beschrijft deze ervaringen zo humoristisch dat je als lezer regelmatig in de lach schiet.

Een hele reeks aan clichébeelden en ervaringen passeert de revue, en zo biedt Saladedagen een kijkje in het leven van aanstaande ouders anno 2011, die menigeen een uitroep van herkenning zal ontlokken. Van de zweverige new-age verloskundige, tot en met de botte gynaecoloog.

Scène in de Babydump

Kostelijk is bijvoorbeeld het bezoek aan de Babydump waar de aanstaande vader in handen valt van een verkoper die een kinderwagen demonstreert die' heel eenvoudig' in elkaar klapt.

'De verkoper nam de wagen van me over. Hij klikte iets los, schroefde iets anders rechtsom, hield zijn voet op een stang, drukte met de linkerhand een hendeltje in, hield met de rechterhand een schuifje aan de kant en wist met zijn kin het stuur omlaag te duwen, waarna het hele ding tot een plat pakketje ineenschoof.
'Het is eigenlijk heel simpel,' zei hij. 'De Bugaboo is ons best verkochte model.
'

Iedere ouder die wanhopig heeft staan zweten om zo'n buggy in elkaar te vouwen, zal dit herkennen!

Saladedagen: roman van deze tijd

Achterin het boek staat een interview met Knof, waarin hij vertelt dat hij fictie wilde schrijven, maar dan wel met échte mensen er in. Via zijn weblog schreef hij een figurantenwedstrijd uit, stelde de uitverkorenen vragen die hij zijn personages vervolgens ook liet doen.

Dat maakt Saladedagen uniek, en echt een boek van deze tijd: als blogger heb je veel interactie met je lezerspubliek, en Knof heeft dit gebruikt om zijn personages levensecht te maken.

Saladedagen versus Komt een vrouw bij de dochter en De Kostwinner

Zo nu en dan deed Saladedagen mij denken aan Kluuns boek 'Komt een vrouw bij de dokter' en Henk Rijks roman 'De Kostwinner'. Alledrie gaan ze over jonge vaders. Maar Knof blijft fris, waar Kluun zich te buiten gaat aan losbandig gedrag, en Henk Rijks vader zelfs geheel ontspoord en in het criminele circuit belandt.

Dat maakt Saladedagen wel zo sympathiek, en leuker om te lezen.

Praktische informatie

Saladedagen is voor 18,95 te koop bij Bol.com, en is daar tweedehands verkrijgbaar vanaf 8,75.

Meer lezen van Knof?

Bezoek dan zijn weblog!

Volg Het Moederfront op Twitter!

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *