Mamamorfose van Renske de Greef

mamamorfose

Er zijn eindeloos veel boeken geschreven over moeder worden, zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling, de kraamtijd en het eerste jaar 'met de baby'.

Wat dat betreft is Mamamorfose van Renske de Greef niet nieuw.

Maar wat dit boek onderscheidt van de vele andere boeken is de vorm en, natuurlijk het perspectief van Renske!

Mamamorfose de vorm: graphic novel?!

Het boek Mamamorfose van Renske de Greef is een zogenoemde 'graphic novel'. Dat komt er op neer dat het gevuld is met cartoonachtige tekeningen in combinatie met tekst.

Wat dat betreft heeft het veel gemeenschappelijk met Francien Oomens boek 'Oomen stroomt over.' Dat is ook een combinatie van tekeningen en tekst.

De vele cartoons maken dit boek op z'n minst al een heel leuk kijkboek. Maar de teksten zijn ook de moeite waard. Hoewel ik het gebruikte lettertype wel wat irritant vond en vrij slecht leesbaar.

Mamamorfose: de inhoud

Renske de Greef beschrijft hoe haar verlangen om zwanger te worden ontstond en hoe ze haar zwangerschap, bevallig en de periode daarna beleefde. De rode draad vond ik dat het moederschap zeker niet instinctief verloopt bij Renske.

Verplichting genieten

Heel herkenbaar, vond ik het verplicht genieten! Renske heeft dit prachtig verbeeld in onderstaande tekening.
mamamorfose

Moederschap niet instinctief

Ze wordt niet overspoeld door een golf van herkenning en pure liefde als ze haar pasgeboren kind op haar borst krijgt. Sterker nog, Renske denkt:

'Kan iemand misschien deze glibberige zware baby van mij overnemen, want dit kan ik er echt even niet bij hebben.'

 

Ook herkenbaar vond ik  het blijvende bewustzijn van de omgeving. Renske blijft keurig beleefd, en komt zo zelfs in een onzinnig gesprek met de verloskundige die haar hecht over aan appartement waar ze allebei hebben gewoond.

Het contrast tussen de verwachting en realiteit in beeld

mamamorfose

Moeder worden: een kwestie van doen en oefenen

Renske schrijft over haar worsteling om te accepteren dat voortaan alles anders is. Dat zij anders is. Dat ze niet meer kan leven zoals voor de baby. Maar vooral ook leert ze ermee leven dat ze niet 'vanzelf' een goede moeder wordt.

Het moederschap gaat niet vanzelf.

Renske concludeert dat ze het moet 'leren'. Dat het een kwestie is van zichzelf bepaalde vaardigheden eigen maken. De titel 'Mamamorfose' is wat dat betreft enigszins verrassend.

Metamorfose is niet instant!

Want Renske's metamorfose tot moeder is eigenlijk niet echt een metamorfose. Ze voelt zich niet instant Moeder. Ze moet echt even slikken bij de gedachte dat haar leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Niet alleen dat, in eerste instantie verzet Renske zich hier tegen.

Haar proces van metamorfose is ook een proces van bewustwording en uiteindelijk kiezen om zich over te geven aan het nieuwe leven.

Conclusie over Mamamorfose

Zonder op 'hilarische manier de beruchte niet bestaande roze wolk door te prikken, weet Renske de Greef een realistisch en goed beeld te geven van wat het betekent om moeder te worden.

Voor iedere moeder die zichzelf achter het oor krabt en zich afvraagt: 'Zou ik me niet heel anders moet voelen nu ik een kind heb?' is Mamamorfose een prettige geruststelling.

Je bent niet alleen.

Mamamorfose haalt op z'n minst de druk van de ketel! Daarnaast is het gewoon een goed geschreven boek over alles rondom zwangerschap en bevallen.

Mamamorfose kopen of cadeau geven

Je kunt het boek Mamamorfose van Renske de Greef voor 22,50 kopen bij bol.com of je lokale boekhandel. Ook vind je daar een gratis inkijkexemplaar van de eerste 25 pagina's van het boek.

mamamorfose

Leestip

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *