Jipp Heldoorn

jipp heldoorn

Jipp Heldoorn schreef samen met haar moeder Lou Niestadt het boek Moedige moeders & Dappere dochters.

Jipp ontdekte op haar zeventiende dat ze onverwachts zwanger was.

Jipp Heldoorn en Lou Niestad vertellen

Steeds meer Nederlanders klimmen in de pen om hun ervaringen op te schrijven en te delen. Deze waargebeurde autobiografische verhalen wisselen sterk van kwaliteit.

Maar Lou Niestadt en haar dochter Jipp Heldoorn hebben succesvol de klippen omzeild van de zelfhulpliteratuur, en een boek neergezet dat meer biedt dan alleen een ervaringsverhaal.

Wij interviewden Lou Niestadt ooit over de periode dat ze thuisblijfmoeder was.

Moedige Moeders & Dappere Dochters: waar gaat het over?

In Moedige Moeders & Dappere Dochters doen Lou Niestadt en haar dochter Jipp Heldoorn beurtelings verslag van de gebeurtenissen die volgen op de onverwachte zwangerschap van de zestienjarige Jipp.

Eerst krijgt de lezer het verhaal vanuit het perspectief van Jipp Heldoorn voorgeschoteld, en vervolgens nog eens door de ogen van haar moeder Lou.

Moedige Moeders & Dappere Dochters vertelt het verhaal van een tienerzwangerschap, en de vragen en obstakels die hieruit voortvloeien. Zoals:

  • Laat je het kind komen, of kies je voor abortus?
  • Hoe moet het met Jipp Heldoorns opleiding?
  • Waar gaan ze wonen?
  • Hoe pakken ze het aan?
  • Hoe ga je om met (negatieve) reacties van de omgeving?
  • De gevolgen van de tienerzwangerschap op het gezin.

Een breder perspectief op de zwangerschap van Jipp Heldoorn

Behalve de afwisseling van perspectief, wordt het verhaal boven het gemiddelde ervaringsverhaal uitgetild doordat het wordt geplaatst in een breder kader. Namelijk dat van een Hero's Journey.

'Een patroon waar elke held, in elk verhaal, mythe, sprookje of drama doorheen gaat.'

De Hero's Journey bestaat uit 12 stappen. En het verhaal van Jipps tienerzwangerschap wordt verteld in deze 12 stappen.
Dat is niet alleen een originele en interessante invalshoek, het maakt Jipp en Lou's verhaal ook interessant in het algemeen. Want elke ingrijpende levensgebeurtenis kan worden benaderd vanuit het idee van de Hero's Journey.

Over Jipp Heldoorn en Lou

Met name Lou durft zich kwetsbaar op te stellen in dit boek. Ze probeert zich voortdurend bewust te zijn van haar eigen bagage en hoe dat haar reacties beïnvloed. Als moeder vond ik Lou enigszins intimiderend. Want het lijkt wel alsof ze niets fout kan doen. Ze reageert altijd adequaat en liefdevol. Haar enige 'foutje' is als ze Jipp Heldoorn die hoogzwanger is, niet uitnodigt om mee te gaan winkelen in de drukke stad....
Ik struikelde wel een beetje over Jipps reactie op een cadeautje van haar opa en oma. Ze wordt namelijk woedend tijdens een Sinterklaasfeestje waarbij haar opa en oma slabbetjes cadeau geven en refereren naar haar zwangerschap.
Het was mij niet duidelijk waarom Jipp haar grootouders dit zo verweet. Zou het niet kunnen dat die arme mensen probeerden er positief mee om te gaan? Ik had met ze te doen.

Conclusie over Moedige Moeders & Dappere Dochters

Moedige Moeders & Dappere Dochters is meer dan een boek over een tienermeisje dat per ongeluk zwanger wordt. Het is ook een boek over persoonlijke groei.
Dat maakt dit boek interessant voor meisjes die zich in dezelfde situatie als Jipp Heldoorn bevinden. Maar ook voor mensen die in het algemeen met iets worstelen in hun leven.

Praktische informatie over dit boek van Jipp Heldoorn en Lou Niestad

Moedige Moeders & Dappere Dochters is te koop bij bol.com
jipp heldoorn

Wil je weten hoe het nu met Jipp Heldoorn gaat?

Inmiddels heet ze Jipp Janssen Heldoorn en heeft ze haar eigen website en is ze actief op diverse social media kanalen. Ze runt haar eigen kinderkledinglijn en heeft inmiddels drie kinderen.

Jipp Janssen Heldoorn youtube

Jipp heeft haar eigen youtube kanaal!
Hieronder vertellen Jip en haar partner hoe het is om relatief jong ouders te zijn:

Jipp Heldoorn Insta

Jipp is ook te vinden op Instagram.
Leestip: Less is luxe

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *