Is het Zweedse model de oplossing

zweedse kinderopvang

De Zweedse Jennifer Petterson woont, werkt en moedert in Nederland.

In een artikel in het NRC pleit ze voor de Zweedse aanpak. Dit geeft vrouwen de kans om het eerste jaar fulltime thuis te blijven. Kinderen gaan daar pas na hun eerste verjaardag naar de crèche, die in Zweden 'voorschool' heet.

Zweedse crèche heeft universitair geschoolde leidsters

Eenmaal daar worden kinderen begeleid door universitair geschoolde leidsters en krijgen ze een educatief programma aangeboden. Vergeleken met de overbevolkte Nederlandse crèches, klinkt de Zweedse opvang een stuk kindvriendelijker.

Schoolsysteem faalt ook

Ook het Nederlandse schoolsysteem schiet zwaar tekort, vindt Jennifer Petterson terecht. Ze wijst op het enorme beroep dat scholen doen op ouders om op school te komen helpen. Terwijl de overheid tegelijkertijd wil dat ouders fulltime buitenshuis werken.

Neem een voorbeeld aan het Zweedse systeem?

Jennifer Petterson pleit voor de Zweedse aanpak als het gaat om kinderopvang en ouderschapsverlof. Ze denkt dat Nederlandse vrouwen dan van zelf de arbeidsmarkt op zullen stromen.

Kanttekening bij de Zweedse aanpak

Het enige wat ontbreekt in Jennifer Pettersons pleidooi voor de Zweedse aanpak, zijn de alarmsignalen dat Zweedse kinderen vaak in compleet gescheiden werelden leven van hun ouders. Dit leidt vervolgens tot grote onzekerheid bij ouders, die niet meer weten hoe ze moeten opvoeden.

Ook is het de vraag of meer en betere kinderopvang inderdaad zou leiden tot grote arbeidsparticipatie van vrouwen. De Nederlandse vrouw is altijd eigenzinnig geweest, en veel vrouwen kiezen er bewust voor om parttime buitenshuis te werken, zodat ze kind en betaalde arbeid kunnen combineren.

Zie ook Zweden doen het anders.

Zelf het artikel lezen: Opgejaagd? De Zweedse vrouw kan het wel allemaal tegelijk!

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *