Tim Gouw schreef De Thuisblijfvader: 5 jaar fulltime vaderen

de thuisblijfvader tim gouw

Tim Gouw werd thuisblijfvader en schreef daar het boek De Thuisblijfvader over. Met als ondertitel:

'Waarom mannen net zo goed voor hun kinderen kunnen zorgen.'

Het boek De Thuisblijfvader beslaat een periode van 5 jaar. In deze periode zegt Tim Gouw zijn baan op en zorgt hij fulltime voor zijn twee kinderen.

De Thuisblijfvader van Tim Gouw

Tim Gouws boek is een mengeling van een persoonlijk verslag en informatie over vaderschap, de rol van het moederschap etc.

Tim Gouw beschrijft hoe hij het dagelijks leven als huisman ervaart, wat hij lastig vindt, en dit wisselt hij af met feiten uit literatuur en onderzoeken.

Bijzonder is dat de vijf jaren waarin hij fulltime zorgde zich afspelen in Canada en Spanje.

Tim Gouw heeft het over 'thuis zitten'

Opvallend vond ik dat Tim Gouw, ondanks zijn beschrijving van de drukke dagelijks gang van zaken met twee kleine kinderen over 'thuis zitten' heeft. Zo schrijft hij:

'Nadat ik besloten heb om thuis te gaan zitten met een baby...'

Ook heeft hij het over 'niet werken' als het gaat om fulltime zorgen en opvoeden, terwijl hij tegelijkertijd aangeeft dat het hard werken is.

Verzet tegen stereotype rollen

Rode draad door zijn boek De thuisblijfvader is het verzet tegen stereotype rollen. Daarom vind ik het jammer dat hij wel klakkeloos het idee aanneemt dat fulltime zorgen gelijk staat aan 'niet werken,' en dat hij over zichzelf zegt dat hij 'niet werkt' en 'thuiszit'.

Tim Gouw merkt op dat het oneerlijk is dat zijn vrouw wordt gezien als een 'afwezige moeder' terwijl hij bijna automatisch als 'leuke vader' gezien alleen maar omdat hij voor de kinderen zorgt. Hoewel er ook vooroordelen zijn over thuisblijfvaders, zoals dat dergelijke mannen 'watjes' zijn.

Dubbele moraal voor moeders en vaders

De dubbele moraal voor moeders en vaders ziet Tim Gouw prachtig verbeeld in het Instagram account van Mary Catherine Starr: An Illustrated Guide To The double Standards of Parenting. Zoals deze:

Dubbele moraal: vaders mogen wel, moeders niet

Het boek is een soort ode aan fulltime voor je kinderen zorgen. Het zorgt voor een betere band met je kinderen, je leert zet beter kennen en het zorgt voor meer rust in huis. Stuk voor stuk die thuisblijfmoeders vaak ook noemen.

Hier herken ik de dubbele moraal die Tim Gouw telkens benoemt zeker. Maar op een andere manier dan hij in de rest van het boek propageert.

Want gelden de voordelen van fulltime bij je kinderen zijn dan niet ook voor thuisblijfmoeders?

Maar vrouwen moeten juist buitenshuis aan de slag.

Waarom wordt fulltime zorgen en opvoeden voor mannen voorgesteld als een soort heilige graal, terwijl vrouwen het niet mogen op straffe van ongeëmancipeerd zijn?

Mijn conclusie over De thuisblijfvader

De thuisblijfvader is een combinatie van persoonlijk verslag van Tim Gouws ervaringen als thuisblijfvader en een schets van de geschiedenis en ideeën over vaderschap en moederschap.
Het boek is denk ik interessant voor zowel mannen als vrouwen, maar zeker voor mannen die overwegen om thuisblijfvader te worden en kinderen hebben in de leeftijd van 0 tot 4.
Wat het nadrukkelijk NIET is, is een zogenoemd 'hilarisch' verslag van het leven van een thuisblijfvader.  En dat is positief!

De thuisblijfvader kopen

De thuisblijfvader van Tim Gouw is voor 22,99 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel.

Meer weten van Tim Gouw?

Tim heeft een podcast Papa moet het doen en is ook te vinden op Instagram. Ook is er de website thuisblijfvader.nl

Leestip:

Het boek Papa van Ivan Cudogham.
de thuisblijfvader

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *